Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 30.01.2011.
07:10
Blic A

Država "jede" plate radnika

Veliko rasipništvo države, disproporcija u primanjima u državnom u odnosu na privatni sektor, potpuno ruinirana privreda i, naposletku, najslabija valuta u Evropi jesu razlog što je prosečna plata u Srbiji najniža u regionu.

U Srbiji je najniža prosečna plata u regionu

Ekonomisti kažu da ćemo moći da se približimo Slovencima tek kada budemo trošili onoliko koliko imamo, i kada prosečne plate ne budu najveće u onim opštinama u kojima dominira javni sektor.
 

Sve naše komšije zarađuju u proseku više - i Crnogorci, i Makedonci, i Bosanci, i Albanci. Oktobarska primanja od oko 330 evra mesečno su nešto manja od makedonskih, dok za Bosancima zaostajemo 50 evra u proseku, a za Crnogorcima celih 150 evra.
 

Situacija je nešto bolja kada se radi o prosečnim decembarskim zaradama koje su napumpane na oko 370 evra, zbog bonusa koji se u Srbiji isplaćuju i u gubitaškim firmama.
 

Priča da su Srbi nedovoljno kvalifikovani ne pije vodu kada se gledaju statistički podaci. Po procentu visokoobrazovanih koji je zaista nizak (od 6,5 do 7 odsto) ne možemo se meriti sa Hrvatskom (oko 15 odsto) ili Slovenijom (oko 20 odsto), ali smo na nivou ostalih zemalja u regionu.

 Država  Prosečna plata u oktobru
 Srbija  329
 Makedonija  330
 Bosna i Hercegovina  395


 

- Prosto je neverovatno da "Gorenje” u Valjevu radi sa gotovo istom produktivnošću kao i pogoni u Sloveniji, a radnici u Srbiji imaju ti puta manje plate. Ni plata radnika u slovenačkom "Gorenju” nije velika, ali je neuporedivo veća od plate u valjevskom - kaže za "Blic” Dmitar Polovina, predstavnik Slovenačke privredne komore u Srbiji.
 

Ekonomista Miroslav Zdravković nisku platu objašnjava činjenicom da je u Srbiji radniku bolje da zarađuje u 200 evra nego da sedi kod kuće.

- To znaju i slovenačke firme. Ako je razlika u bruto plati oko 600 evra između radnika u Srbiji i Sloveniji, onda taj poslodavac na godišnjem nivou u Srbiji za 1.000 radnika uštedi oko 6,5 miliona evra. A plate su nam niske zbog loše krvne slike privrede, nemamo izlaz na more, loša je infrastruktura. Izlaz je razvoj auto-industrije, elektroindustrije, stvaranje velikih firmi - objašnjava Miroslav Zdravković.

 Država  Prosečna plata u oktobru
 Crna Gora  455
 Hrvatska  725
 Slovenija  935


Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, kaže da su za ovakvo stanje krive sve vlade u poslednjih 20 godina.
 

- Trošili smo više nego što smo zarađivali. U određenim sektorima vlada monopol. Privatno preduzeće čim pravi gubitke gazda može da zatvori. Privatnik ne može da stvori toliki višak da plate budu veće. Pa mi imamo neverovatnih 160 nameta - kaže za "Blic” Atanacković.

Nedelja 30.01.2011. 10:19
Ne znam gde nadjose 330 evra,ljudi uglavnom rade za 100-180 evra.
Nedelja 30.01.2011. 09:44
srbija izdrzava administraciju nekoliko jugoslavija,srbije i crne gore,kadrove,titine generale.... sada bivsih jugo drzava. srbija je omogucila pojedincima, kadrovima bivsih jugo drzava da dodju do basnoslovnog bogatstva u srbiji. dozvoljeno rasipnistvo ,cudne privatizacije i .............................. slaba srbija jaka jugoslavija ,siromani srbi iz srbije bogati........... srbija ne stiti svoj interes,a ni srbi iz srbije. tehnologija propasti srbije se mora zaustaviti,zar ne?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online