Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 04.04.2011.
12:29
Večernje novosti A

Jugoslovenski tenk spaja bivšu braću

Sporazum o saradnji Srbije i Kuvajta u oblasti odbrane, čije je zaključivanje najavljeno za ovu nedelju, omogućiće remont i modernizaciju 149 kuvajtskih tenkova “M84“, proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji. Na ovom poslu, čija se vrednost procenjuje i do 400 miliona dolara, radile bi srpske fabrike odbrambene industrije, ali i kompanije iz Hrvatske i Slovenije.

Bratstvo i jedinstvo: Tenk M84
 

Kako je u subotu najavio ministar odbrane Dragan Šutanovac, sporazum će biti potpisan tokom predstojeće posete predsednika Borisa Tadića Kuvajtu.


Modernizacija kuvajtskih tenkova mogla bi da bude među prvim rezultatima dogovora o zajedničkom nastupu Srbije, Hrvatske i Slovenije na svetskim tržištima, o čemu je razgovarano na prošlonedeljnom sastanku Borisa Tadića, Jadranke Kosor i Boruta Pahora u Smederevu. Među temama ovog skupa bila je i saradnja triju država i zajednički nastupi u oblasti vojne industrije.
 

“M84“ radilo 240 fabrika

Na proizvodnji sklopova, agregata i naoružanja ovog tenka direktno je radilo 240 fabrika, a u njega su bili ugrađeni delovi koje je izrađivalo ukupno 1.000 preduzeća iz svih delova bivše Jugoslavije.

- Srbija je veliki deo naoružanja proizvodila u kooperaciji u okviru bivše Jugoslavije - kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac. - Najveći proizvodni ugovor koji je urađen početkom devedesetih godina upravo je bio izvoz tenkova u Kuvajt. Generali njihove vojske zainteresovani su za remont ovih sredstava i pre nekoliko meseci započeli smo razgovore o njihovoj modernizaciji.


Ako posao sa Kuvajtom bude zaključen, glavne „role“ u modernizaciji tenka “M84“ biće poverene Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, ali i fabrikama koje su radile na njegovoj izradi - “Prvoj petoletki“ iz Trstenika (hidraulika), rakovičkom “21. maju“ (kupola), “14. oktobru“ iz Kruševca, “Zastavi“ iz Kragujevca (teški mitraljez). Tenk je kompletiran u fabrici “Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 12:56
Ako remontuju 150 tenkova za 400 miliona onda je to preko 2,5 miliona po tenku. Za te pare mogu Kuvajćani za svaki tenk da kupe 4 ganc nova 4 oklopna Mercedesa kao što ima drug Tadić. Teško će ta cena proći u ovoj oskudaciji, a i ne trebaju im više tenkovi otkad nema Sadama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online