Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.06.2011.
06:38
Večernje novosti A

Zakon o zaštiti potrošača - neupotrebljiv

Potrošač u Srbiji i danas je prepušten sam sebi. Zakon o zaštiti potrošača na snazi je od 1. januara, ali ovaj propis nije doneo nikakvu korist kupcu. I dalje ne zna na koga može da računa kada je prevaren, a niko do sada nije snosio odgovornost za svoje greške. Tako je zakon koji treba da štiti srpske kupce samo mrtvo slovo na papiru.

Potrošač ima pravo na reklamaciju za svaku kupljenu robu
 

Kako ocenjuju u potrošačkim organizacijama, zakon je neupotrebljiv, jer ne postoje mehanizmi za njegovu primenu. Ovim udruženjima svakodnevno stižu mnogobrojne pritužbe građana koji se raspituju o mogućnostima reklamacije kupljene robe. Najveći broj žalbi upućuje se zbog lošeg kvaliteta tehničkih uređaja, nepoštovanja rokova isporuke nameštaja i računara, prekoračenja roka za popravku...
 

Zakonom nije dobro regulisana mogućnost vraćanja novca nezadovoljnom kupcu, pošto se prvo predviđa mogućnost otklanjanja kvara ili zamene proizvoda - kaže Petar Bogosaljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda. - Ipak, pozitivno je to što će garancija na kupljenu robu iznositi najmanje dve godine, što će doneti na tržište robu boljeg kvaliteta.
 

Bogosaljević dodaje da je novim propisima isključivanje Tržišne inspekcije bitno smanjilo zaštitu potrošača. Jer, potrošačke organizacije još nisu osposobljene da obavljaju svoju ulogu.
 

I Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, smatra da je stupanjem na snagu novog zakona smanjena ingerencija Tržišne inspekcije. Situacija je, kaže Vida, dosta nejasna, prebacuje se odgovornost s jednih na druge, preko leđa kupaca.
 

- Ako u zakonu stoji da je trgovac dužan da u roku od šest meseci bez dokazivanja popravi ili zameni neispravnu robu, a ako to nije moguće, da vrati novac, onda je to tako i nikako drugačije. Tu nema filozofiranja - ukazuje Vera Vida.

- Međutim, kada odete u prodavnicu i uložite prigovor, trgovac vam kaže da mu ne pada na pamet da kupljenu robu zameni ili vrati novac. Kada je, na primer, obuća u pitanju, u 90 odsto slučajeva "veštačenje" je uradio "Jugoinspekt" i reklamacija se ne uvažava.
 

U ovom vakuumu, kaže Vida, dok još zvanično ne postoje potrošačke organizacije koje štite interese kupaca, Tržišnoj inspekciji treba vratiti ovlašćenja koja je imala pre donošenja zakona. Treba ih postepeno ukidati, a organizacijama potrošača koje budu evidentirane kod Ministarstva trgovine prenositi neka ovlašćenja.
 

Međutim, nadležni se ne slažu sa primedbama predstavnika potrošača. U Ministarstvu trgovine ističu da je Zakon u punoj primeni, da štiti kupca i da je spektar potrošačkih prava gotovo isti kao u zemljama Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 15:02
Звучи невероватно али је истинито,наша законодавна власт свој посао ради на принципу ''Ресавске школе''. Покупе лепо људи законе из других земаља,дпотпишу себе испод текста и дају некоме да их преведе,потпишу себе испод текста и дају на усвајање. затим долази предлог у скупштину,сакупи се ту једно 5-6 посланика из владајуће коалиције,одиграју партију две пасијанса на службеним лаптоповима(наравно нико и не слуша када опозиција говори да је све у тим законима лоше и погубно по нас),дође време за изгласавање,сви поседају по команди и увек у журби,не размишљајући гласају представници власти за било шта предложено од стране владе и то је то,закон је усвојен. А када треба применити такав закон---
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online