Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Petak 15.07.2011.
02:31
N. Jokić - Vesti A

Amerika bankrotira 2. avgusta?

Ukoliko se demokrate i republikanci u američkom Kongresu do 2. avgusta ne usaglase na koji način da popune ispražnjenu državnu kasu, SAD neće imati novca da vraćaju svoje dugove. U tom slučaju bi najmoćnije agencije za ocenjivanje finansija kupovinu američkih vrednosnih papira na tržištu dugova trebalo da označe kao rizičnu, što bi moglo da uspaniči berzu, ugrozi investicije i uzdrma ekonomiju vodeće svetske sile, ali i ostatka planete.

"Moody's", jedna od tri agencije za ocenjivanje finansijskog stanja država i preduzeća, objavila je juče da se sprema da stavi SAD pod nadzor i smanji ocenu njene sposobnosti da vraća dugove ako se republikanci i Obamine demokrate ne dogovore u Kongresu kako će napuniti do dna ispražnjenu državnu kasu.

Gospodari sveta

 

Gospodari sveta i sudbine čitavih naroda su tri američke privatne agencije za finansijsko ocenjivanje preduzeća i država: "Standard & Poor's", "Moody's"
i "Fitch" .

 

Ako jedna od njih oceni da neka zemlja ne može da vrati dugove, kakva god da je stvarna situacija, na finansijskom tržištu niko više neće hteti da otkupi te dugove i loše ocenjena zemlja će se naći u situaciji u kakvoj je sad Grčka.

 

Nema međutim garancije da su ove tri agencije objektivne i da zaista nikad ne zastupaju nečije interese.

 

Na to su nedavno sve glasnije počeli da ukazuju i visoki funkcioneri evropskih zemalja i Evropske unije, postavljajući pitanje kako je moguće da su sve ove uticajne kompanije potpuno previdele krah američkog tržišta nekretnina koji je u krajnjoj instanci 2007. godine proizvelo svetsku ekonomsku krizu.

Ostvaruje se tako predviđanje da će posle krize 2008. nastale zbog prezaduženosti pojedinaca doći do mnogo dramatičnije krize zbog prezaduženosti država.

Preko čijih će se leđa puniti kasa?

Kakva je atmosfera govori i vest da je Obama skoro zalupio vrata u Kongresu u kome republikanska većina odbija da prihvati njegov predlog za povećanje poreza na najviše zarade i najveće posede.

Republikanci, pak, predlažu da se država okrene drastičnoj štednji i smanji troškove za 2.400 milijardi dolara što zapravo znači da bi Obama trebalo da ukine svoju socijalnu i zdravstvenu politiku i time otplatu državnog duga svali na leđa najsiromašnijih.
 

Rešio da kaže "dosta": Barak Obama

- Došao sam u situaciju da kažem "dosta" - rekao je Obama i najavio da je današnji dan poslednji rok za postizanje saglasnosti u Kongresu.


Dug državne blagajne je još polovinom maja dostigao 14.294 milijarde dolara. To je maksimalni nivo zaduženosti dozvoljen po američkom zakonu.

Jedna od mera koje se najavljuju je i menjanje ovog zakona u Kongresu i pomeranje gornje granice dozvoljene zaduženosti, što republikanci odbijaju. 

Od polovine maja američko Ministarstvo finansija tehničkim merama odlaže
rešenje problema jer nema pravne mogućnost da ga reši dok se dug
dalje gomila.

Ako se Kongres ne usaglasi, državni budžet SAD od 2. avgusta neće imati novca da vraća dugove.

Agencija "Moody's" je upozorila da će u tom slučaju na tržištu dugova kupovinu američkih vrednosnih papira označiti kao delimično rizičnu, a nova generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard upozorila je da bi takav ishod mogao imati veoma loše posledice po globalnu ekonomiju.

Raste vrednost zlata


Cena zlata dostiže rekordne visine - 51 hiljada dolara po kilogramu. U poslednjih šest meseci zlatu ne prestaje da se povećava vrednost.


U isto vreme evro se donekle oporavio u odnosu na dolar, posle drastičnog pada početkom nedelje, Italija je najavila uvođenje mera državne štednje, ali je EU još razjedinjena po pitanju Grčke kojoj preti bankrot.

Prošle nedelje agencije za finansijsko ocenjivanje smanjile su ocenu za Portugaliju i Italiju što je izazvalo paniku na berzama.

Ministar finansija: Ne dozvoljavam probijanje roka

 

Timoti Gajtner

Američki ministar finansija Timoti Gajtner upozorio je poslanike da neće odložiti rok za podizanje limita za zaduživanje savezne države, koji je fiksiran za 2. avgust.

 

"Razmotrili smo sve mogućnosti i ni u kojem slučaju ne možemo Kongresu dati više vremena da reši taj problem", rekao je Gajtner posle susreta sa senatorima iz vldajuće, Demokratske partije.

 

"Više nema mnogo vremena. Treba požuriti", ukazao je on.

 

"Moramo preduzeti sve mere da izbegnemo proglašenje moratorijuma na plaćanje ("bankrot") i iskoristimo ovu priliku da razmotrimo dugotrajne budžetske probleme", rekao je Gajtner ne precizirajući mere koje planira.

 

Ministar je dodao da su oči celog sveta sada uperene u Vašington, u trenutku kada propadaju pregovori predsednika Baraka Obame i opozicionih republikanaca o podizanju limita za zaduživanje savezne države.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2011. 08:27
SAD je financijski slab vec dugi niz godina. Toliki dug nitko ne moze dugo izdrzati. Fort Knox je prazan odavno, vrijednost dolara je sve vise bez pokrica. Ono sto je ameriku drzalo na povrsini jesu ratovi i pljacka naftom bogatih naroda. I to jednostavna pljacka. I sad su se u Libiji nasli na sto cuda i ne znaju sto dalje. Novac curi kao pijesak a nafte (jos) nema...
Petak 15.07.2011. 09:52
Danas je bitno misliti na nase pradedove koji su ziveli od poljoprivrede a ne od industrije i lopovluka.Dakle nabaviti ponovo parce zemlje ,motike krampe i ostale rekvizite i konje.Nabaviti dosta semena kukuruza,psenice i sveg sto moze biti od koristi.Covecanstvo je na putu svog totalnog istrebljenja kaze se u Bibliji.
Petak 15.07.2011. 08:38
SAD je financijski slab vec dugi niz godina. Toliki dug nitko ne moze dugo izdrzati. Fort Knox je prazan odavno, vrijednost dolara je sve vise bez pokrica. Ono sto je ameriku drzalo na povrsini jesu ratovi i pljacka naftom bogatih naroda. I to jednostavna pljacka. I sad su se u Libiji nasli na sto cuda i ne znaju sto dalje. Novac curi kao pijesak a nafte (jos) nema...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online