Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 10.08.2011.
02:20
B92 A

Kako Srbija da se zaštiti od krize?

Premijer Srbije Mirko Cvetković održaće u sredu sastanak povodom poremećaja na svetskom tržištu, koji bi mogli da izazovu novi talas krize u Evropi i Srbiji. Na sastanku će učestvovati guverner i predstavnici Narodne banke Srbije, resorni ministri, kao i predsednik i članovi Fiskalnog saveta. Tema će biti kako da Srbija spremno dočeka dolazak krize.

Mirko Cvetković i Vlada spremaju mere za smirivanje u finansijskom sistemu
 

Kako se najavljuje iz kabineta premijera, razgovaraće se i o mogućim merama koje Vlada Srbije i Narodna banka mogu da donesu, a koje bi uticale na smirivanje trenutne, poprilične nesigurnosti u domaćem finansijskom sistemu.

Naime, od prošlog petka akcije na Beogradskoj berzi padaju u proseku šest odsto dnevno. Dinar je samo za dva dana pao za više od dva odsto, dok je aukcija državnih zapisa Trezora u utorak, a od kojih se, između ostalog, finansira i budžetski minus, završena tako što je prodato svega 2,95 odsto ponuđenih državnih papira.

Sve to, uprkos činjenici da je država za njih ponudila izuzetno povoljnu kamatu od čak 14,5 odsto.

"Najteža kriza od Drugog svetskog rata"

Šef Evropske centralne banke Žan-Klod Triše ocenio je da se "finansijska tržišta nalaze u najtežoj krizi od kraja Drugog svetskog rata".

Sve oči uprte u kretanja na berzi
 


 

U intervjuu koji je dao francuskoj radio stanici Evropa 1, šef Evropske centralne banke naglašava da ključnu ulogu u okončanju kirize ne treba da ima ta institucija, već države članice evrozone.

On je upozorio vladu Silvija Berluskonija da što pre ponovo uspostavi normalnu budžetsku situaciju i podsetio da se isto očekuje i od španske vlade.

Nemačka, koja je podržala odluku banke da kupi dugove te dve zemlje, pozvala je sve države članice evrozone da vode odgovornu ekonomsku politiku i predložila osnivanje evropskog veća za stabilnost.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2011. 05:51
Да је влада способна она би предупредила и зауставила претходну кризу,али своју неспособност је увек правдала светском економском кризом.
Sreda 10.08.2011. 08:10
Jednostavno strane banke ne žele da kupuju državne zapise uz kamatu od 14,5% godišnje i kraj srpske ekonomije. Tako može da vodi državu i mali Perica jer to je u stvari samo dizanje kredita uz stravičnu kamatu i ništa drugo. Ova vlast je do dna ogolila sirovi sistem pljačke naroda besomučnim zaduživanjem budućih generacija. Sada sledi nastavak reportaže na "Discovery chanel" kako bankrot država gradi most jedinstven u svetu od 400 miliona evra.
Sreda 10.08.2011. 11:26
Srbija se moze spasiti samo kad se zuta bagra otera u zatvor i konacno dodu Srbi domacini da vladaju svojom zemljom.Dotle,bit ce jos gorki.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online