Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 23.09.2011.
05:29
Blic A

Srbija se zadužila još milijardu dolara

Srbija je na inostranom finansijskom tržištu prodala evroobveznice u vrednosti od milijardu dolara, saopštio je u četvrtak premijer Mirko Cvetković. Tražnja investitora je bila dvostruko veća od ponude, a kako je ocenio premijer, to je “istorijski događaj za našu zemlju”.

Mirko Cvetković
 

Evroobveznice su desetogodišnje, a prodate su sa godišnjom kamatom od 7,25 odsto.


- Velika zainteresovanost za srpske evroobveznice, i to u vreme nepovoljnih dešavanja na svetskom finansijskom tržištu, pokazala je da postoji poverenje finansijskih investitora u Srbiju i njenu perspektivu - rekao je premijer.

Značaj prodaje evroobveznica je, prema njegovim rečima, i u tome što država dobija dugoročne izvore finansiranja budžeta.

Za ekonomiste prodaja evroobveznica ima svoje i dobre i loše strane.

- Dvostruko veća tražnja od ponude je očekivana, naročito ako se ima u vidu visina kamatne stope, a to je presudno, a ne poverenje u srpsku ekonomiju. Događaj jeste istorijski, pošto je Srbija izašla na evropsko tržište kapitala. Dobili smo dugoročne izvore finansiranja budžeta, za razliku od pre kada su u Srbiji emitovane obveznice na kraći rok - rekao je za “Blic” Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Razlog za preveliki optimizam i nema jer, kako kaže naš sagovornik, reč je o dugu, a ne o poklonu. Takođe i vraćanje milijarde je skupo, a ujedno se zadužujemo i povećavamo spoljni dug.


Isti stav ima i Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

- Visoka kamatna stopa je odraz niskog kreditnog rejtinga zemlje, a što smo se zadužili milijardu je znak da imamo relativno velike potrebe za inostranim sredstvima kako bismo pokrili rupe u budžetu.


Dobro je da imamo više izvora finansiranja deficita, da se uzima kapital u inostranstvu, a ne na domaćem tržištu, jer se time ostavlja više novca za kreditiranje privrede ovde - istakao je za “Blic” Vučković.

I tvorac evra i nobelovac Robert Mandel nedavno je upozorio da nije dobra ideja zaduživati se u stranoj valuti.

- Ali, ako su ovdašnje vlasti već namerile da emituju takve hartije od vrednosti, onda je najbolje da tržištu prvo kao test ponude malu emisiju i tako naprave eksperiment. Da jednostavno vide kakvo je interesovanje. Koliko će se sve to zaista isplatiti na kraju, zavisiće od kursa dinara - procenio je ovaj ekonomista.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2011. 07:43
Eksperti i lideri u kretenizmu znaju da američke banke daju kredite privredi sa 0,5% godišnje kamate, a Englezi kreću sa ponudom od 0,25% za domaću privredu ne bi li neko krenuo u investiranje i proizvodnju. Sada ispada da srpska sirotinja sa 7,25 % godišnje kamate finansira američku i englesku privredu i tovi strane bankare sa 15 puta većom kamatom od njihove. I to još kao od šale jedna milijarda duga. Bolje da su otišli na Zeleni Venac ili Kalenić na konsultacije jebali majku svoju. Onaj ko posle njih dođe na vlast ima da prođe gore nego Papandreu u Grčkoj, samo da zine od horora koji nas čeka.
Petak 23.09.2011. 10:32
Ovo je ekonomski zlocin!! Sta radite too!!!? ovo nije za pohvalu!!! kada bude doslo vreme za naplatu zbog te velike kamate cemo vratiti DUPLO(ako budemo u stanju da vratimo)!!!
Petak 23.09.2011. 06:56
Sve ce to stuci na predizbornu propagandu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online