Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
43
Nedelja 16.10.2011.
12:54
Z. Gligorijević - Vesti A

Stranci cene srpske oranice

Da srpske oranice kriju nemerljivo blago, zaklinju se Nemica Vivijen Šedler i njen muž Holanđanin Boudvin Kegels, koji već tri godine u mačvanskom selu Jalovik kod Vladimiraca proizvode oko 50 vrsta povrća, žitarica, lekovitog i začinskog bilja.

Obrađuju 11 hektara, od čega je 5,5 hektara u njihovom vlasništvu, a ostalu zemlju su im besplatno na korišćenje dali meštani samo da ne bi bila zaparložena, jer oni ne mogu da je obrađuju. Oranice su oslobodili svih otrova, ne koriste pesticide i veštačko đubrivo, a za jačanje biljaka i plodnost zemlje koriste isključivo prirodne recepte.

U Mačvi proizvodi organsku hranu: Vivijen Šedler

- U Srbiju, u selo Nemenikuće na Kosmaju, došla sam pre sedam godina da bih proizvodila organsku hranu - priča 32-godišnja Vivijen.

- Završila sam studije religije u Berlinu, a zatim sam četiri godine bila na praksi biodinamičke proizvodnje gde sam naučila sve o proizvodnji organske hrane. To znanje sada primenjujemo u Srbiji koja može da bude raj za organsku hranu.

Za sada uzgajamo raž, kukuruz i sve vrste povrća koje prodajemo na jednoj beogradskoj pijaci. Stoku hranimo kukuruzom uzgajanim bez pesticida, tako da će i njihovo meso i mleko biti organsko. Odgajamo patke, kokoške, ovce i koze.

Vivijen uzgaja i mangulice

Boudvin i Vivijen su se sreli na kongresu predstavnika biodinamičke poljoprivrede. Za Jalovik su se odlučili jer su u ovom selu našli odgovarajuću kuću sa imanjem.


- Kegels je zadužen za mehanizaciju, imamo traktor i veliki broj priključnih mašina, a ako se dogodi da nam nešto zafali pozajmimo od prijatelja Laze iz susednog sela. Odgajamo i mangulice, koze, ovce i krave buše (brdske krave). Pošto nam je zemljište odmah pored kuće, planiramo i da uvedemo sistem za navodnjavanje - priča Vivijen.


U njihovo domaćinstvo dolaze studenti iz celog sveta na praksu. Vivijen i Kegels žele da dobiju dozvolu koja bi im omogućila da izdaju sertifikate studentima koji kod njih obave praksu za proizvodnju organske hrane. Žele da unaprede i prošire ovu vrstu proizvodnje.

Praksa je kruna diplome: Vivijen Šedler, Karla Rubin, Boudvin i njegovi roditelji

- Nije dovoljno bubati na fakultetu. Bez prakse diploma ništa ne znači. Nadamo se da ćemo ostvariti saradnju sa Ministarstvom za nauku u Srbiji i moći da ostvarimo svoj cilj - opet će Vivien.


I Vivijen i Boudvin traže srpsko državljanstvo ne samo da bi mogli da ostanu u Srbiji već i da bi mogli da ostvare sva prava kao građani naše zemlje. U Srbiji im se rodila i kćerka Karla Rubin. U posetu sinu, snahi i unuci ovog leta su bili Boudvinovi roditelji Kirila i Neni Kegels, koji su zasukali rukave i pokazali da su spretni i umešni u poljoprivrednim radovima.
 

Odomaćili se u Mačvi

 

- Veoma smo zahvalni meštanima koji su nam ustupili njive na korišćenje. Tu zemlju pripremamo za organsku proizvodnju, ali potrebno je da prođe izvesno vreme da bi sa oranica nestali pesticidi. U Jaloviku su nas prihvatili kao svoje i ovde imamo mnogo prijatelja - kaže Vivijen.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2011. 08:22
narocito nemci koji dolaze. i mađare ne treba zanemariti.
Nedelja 16.10.2011. 13:28
Strasno...Imamo toliko poljoprivrednih strucnjaka i ogromnu plodnu zemlju, ali su Vlasti uspele da ubiju svaku zelju da se neko bavi poljoprivredom. Nama hitno trebaju reforme i da neko konacno pocne da pomaze poljoprivrednicima u ovoj zemlji!
Nedelja 16.10.2011. 13:41
Lepo je što stranci cene naše njive zarazliku od naših koji su uništili poljoprivredu... Elem meni što je ovde zapalo za oko jeste da ovi spominju proizvodnju organske hrane i biljaka a sećam se da je nedavno ljudima u Ođžacima spaljen veliki broj parcela sa organskom sojom pa me zanima dal naši ljudi u svojoj zemlji ne smeju organske biljke da proizvode a stranci smeju...u čemu je tu razlika ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online