Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 16.11.2011.
12:24
Lj. Ivanović - Vesti A

Kosovo leži na 1.000 milijardi dolara

Bitka za Kosovo je bitka za ogromno rudno bogatstvo, koje se procenjuje na oko 1.000 milijardi dolara. Zapadne velesile koje su pokrovitelj otimanja dela srpske teritorije, stale su otvoreno na stranu Albanaca, a njihove moćne, pre svega američke kompanije, kuju planove za eksploataciju blaga čije se rezerve procenjuju na više vekova.

PRODAT BRITANCIMA: Kombinat feronikla u Glogovcu
 

Analizirajući rezerve lignita u rudniku Trepča, kompetentni strani, ali i domaći izvori tvrde da tamo "uglja ima dovoljno za narednih 200 godina, a u užoj Srbiji samo za 60 godina".
 

Stručnjaci za rude i minerale saopštili su krajem 2008. procenu da rezerve olova u Trepči iznose 425.000 tona olova, 415.000 tona cinka i 800 tona srebra; da su rezerve nikla 185.000 tona i kobalta 6.500 tona, te da su u rudniku Grebnik kod Gline, dokazane rezerve 1,7 miliona tona boksita. Preciznih podataka o vrednosti nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora na Kosovu nema, ali se veruje da je reč o brojevima od kojih samo može da nam se zavrti u glavi.


Na teritoriji Kosova je do 1990. godine bilo 16 od 18 rudnika olova i cinka u Srbiji, a cink je po količini koja se proizvede i potroši svake godine u svetu na četvrtom mestu, odmah iza gvožđa, aluminijuma i bakra.


Još 2004. godine Nezavisna komisija za rudnike i minerale Kosova, kojom je upravljao Unmik, u izveštaju Rajnera Hengstmana objavila je da je Svetska banka procenila mineralne rezerve Kosova na 13,5 milijardi evra, od kojih je udeo Trepče i tamošnjih rudnika olova tek tri milijarde.

DOKAZ IZUZETNE VREDNOSTI: Obveznice Trepče iz 1908. godine
 


Nalazišta lignita kod sela Sibovac blizu Prištine procenjena su na 6,5 milijardi, a Feronikl, sa svojim nalazištima nikla, na dve milijarde evra. Ostali rudnici vrede preostale dve milijarde a, prema tom izveštaju, eksploatacija svih ovih rezervi donela bi bar 35.000 novih radnih mesta i znatne prihode kosovskom budžetu.


Kad se pogledaju brojke, onda je teško opovrgnuti teoriju zavere prema kojoj Amerikancima i njihovim saveznicima zapravo nimalo nije stalo ni do Albanaca, a kamoli Srba, te da se oni svrstavaju samo na stranu onih koji će im dopustiti da stave šape na veoma bogatu rudnu oblast u Evropi koja je gladna svih vrsta energenata.

NEISKORIŠĆENO BLAGO: Rudnik olova Trepča
 


Profesor dr Rade Jelenković sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu objasnio je da ovi metali imaju ekonomski značaj, ali da su oni samo prateće mineralne sirovine osnovne grupe rudnih elemenata, u ovom slučaju cinka i olova.


- Nikada se ne eksploatišu olovo i cink samo zbog ovih retkih elemenata, već se oni dobijaju usput, u postupku prerade minerala olova i cinka - navodi on.

Iako su srpski geolozi već istražili 95 odsto teritorije Kosova, postavlja se pitanje kvaliteta tih istraživanja, pošto su pojedina obavljena davno, danas potpuno zastarelim tehnologijama.

Koliko god da je bogatstvo na Kosovu, jasno je da Albanci nemaju ni znanje ni tehnologiju za njegovu eksploataciju. Upravo tu će se kao rešenje pojaviti ili su se već pojavile multinacionalne kompanije koje će u zamenu za unosna eksploataciona prava obezbediti i inženjere i tehniku.
 

Bogdanović: Tužićemo eksploatatore!


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da je eksploatacija rudnog bogatstva s Kosova skandalozna.


- Sve privatizacije na Kosovu su za nas nelegitimne i u razgovorima koji nam predstoje to će biti tema. Insistiraćemo na njihovom revidiranju. Ukoliko Srbija ne uspe da to izdejstvuje u pregovorima, ići će se i na sud! - preti Bogdanović. 


Prokletije pune ruda


U području Đakovice i Orahovca su ležišta hroma. Bakar i mangan se rasprostiru širom Prokletija. Ležišta magnezita su na Golešu, Strezovcu, u Dečanima i Dubocu. Četiri tone boksita sadrže dve tone glinice, iz kojih se dobija tona aluminijuma. Grebnik bi, dakle, mogao da proizvede 425.000 tona aluminijuma. Do sada utvrđene rezerve feronikla na Kosmetu su 15.000.000 tona, ali se procenjuje da su i mnogo veće. Procenjuje se da samo rezerve kosovskog lignita vrede oko 500 milijardi dolara.


Zlato u Orahovcu


U ovom trenutku, rudarski basen Trepče krcat je istraživačkim timovima moćnih energetskih korporacija. Tako je Lidijan internešenel otvorio 4. novembra 2010. u Prištini svoj poslovni klub koji radi u velikom sastavu. Njihov prevashodni interes je novo nalazište zlata u u Orahovcu. Nalazište je otkriveno 2008. godine, a iz jedne tone rode dobija od 1,87 pa čak do 7,97 grama zlata.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 13:16
Вратиће то све са каматама. Свако грумен биће враћен на своје место кад дође време. А ови што су се полакомили навукли су велико проклетство и на себе и на свој род... можда још то не осете, али ближи се дан кад ће клетва почети да ради.
Sreda 16.11.2011. 13:36
Српска држава се од свог постојања ослањала на природне ресурсе а по највише на рудна богатства, а нам причају о којекаквим тобоже инвеститорима у Србији. Они не улажу у Србију већ у своје фирме у Србији од које ће имати велики профит и јефтину а стручну радну снагу. У осталим деловима Србије итекако има рудног потенцијала а то неко вешто прикрива.
Sreda 16.11.2011. 13:51
prvo Redakciji ovog siptara da uklonite ZAUVEK odavde jer on nije dostojan toga da uopste komentarise Srbsko Kosovo i Metohiju i sta se tamo desava to mi znamo vrlo dobro i kakvi su svi siptari uopste. Samo mrt..v siptar je dobar siptar jer sto ih je manje to ce biti Srba ponovo na Kosmetu vise..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online