Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 03.01.2012.
12:14
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbiju čeka beda i u EU

Ulazak u Evropsku uniju nije ulazak u raj, a da male ekonomije na tako velikom tržištu i uz postojeći politički mehanizam nemaju čemu dobrom da se nadaju možda najbolje svedoče prilike u većini država koje su se 2004. godine priključile Evropskoj uniji.

KRIZA I NA TEZGI: Sve slabija i ulična trgovina u Srbiji

Premda one nisu bile u društveno-ekonomskom raju iza gvozdene zavese, u najvećoj meri ekonomski napredak u istočnoevropskim zemljama zasnovan je na takozvanom virtuelnom novcu - beskrajnom zaduživanju čije je vreme surove naplate sada došlo.
Istine radi, Poljska, Češka i Slovačka su, finansijski gledano, prilično profitirale od ulaska u Evropsku uniju. Dugovi, produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih i uništavanje krhke, ali nekakve industrijske proizvodnje je karakteristika zemlja u tranziciji.
Ekonomista Branko Dragaš kaže da EU nije Evropa i da je pokušaj briselske birokratije da na silu stvori Uniju konačno propao.


- Bilo je i krajnje vreme. Politička kvazielita nije sposobna da vodi EU. Ujedinjavanje Evrope kroz jedinstvenu monetu moralo je da dovede do njenog kraha. To je model sovjetskih kolhoza i sovhoza. Ovo je kriza zapadne demokratije i razvijenog kapitalizma. Neoliberalni kapitalizam, koji se zasnivao na ideologiji da bogati budu još bogatiji, a siromašni još siromašniji doveo je do potpunog uništavanja srednje klase, socijalnih raslojavanja - smatra Dragaš.
 

Poljski procvat

Od 1. maja 2004. godine do danas Poljska je iz Brisela dobila 75 milijardi evra, a samo rekordne 2007. Poljaci su iz briselske kase inkasirali 17,2 milijarde evra. Čak i ove 2011. godine suma iz evropskih fondova dostigla je 3,35 milijardi evra, dok je Poljska u evropske fondove uplatila 1,34 milijarde. Ono što Poljska dobija iz fondova EU ravno je tri procenta BDP-a.
Poljski izvoz se za sedam godina članstva više nego udvostručio - sa 50 milijardi 2003. godine na 117 milijardi evra u 2011. godini.

Jaz u nivou životnog strandarda među zemljama EU i njihovih građana i dalje se produbljuje, a sa primanjem novih članica ovaj problem će biti sve veći.


Unija je politički, a ne samo ekonomski projekat. Ideja ujedinjenja podrazumeva da su i relativno siromašne zemlje evropske. Bezuslovno, nagli porast jaza između bogatih i siromašnih zemalja bitno je otežao rad u EU. I u smislu preraspodele sredstava od bogatih siromašnima i u smislu donošenja odluka.


Sa eventualnim ulaskom i Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije, jaz siromaštva će se samo produbiti.


Nikolaj Kavašnjikov, šef Odeljenja za političke integracije EU Instituta Evrope RAN, upozorava da će broj relativno siromašnih zemalja u EU rasti.


- To je veliki problem. Međutim, one se nisu mogle ostaviti napolju. Besmisleno je očekivati da će po nivou života stići zemlje zapadne Evrope, pošto se to najverovatnije za našeg života neće desiti - kaže on.
 

Slovačka iskoristila šansu

Slovačka je među novajlijama uspela da članstvo u EU najbolje iskoristi kad je u pitanju smanjenje zaostajanja za bogatom, "starom" petnaestorkom. BDP Slovačke po glavi stanovnika povećao se sa 57 odsto proseka EU 2004. godine, na 72 odsto proseka već na petogodišnjicu članstva. Slovačka iz evropskih fondova godišnje dobija dva odsto svog BDP-a, a jednako veliki značaj imaju i strana ulaganja.

Ni takozvana stara Evropa nije u blistavoj situaciji, pa tako Italija duguje 20 odsto više nego što cela zemlja u godini proizvede, Grčka ima 130 odsto duga. Portugal se sunovratio, baš kao i Irska, a od potpunog sloma ih čuva samo činjenica da su dovoljno mali da im veliki novčanim infuzijama mogu pomoći - na kraći rok.


- Ne možemo da se pretvaramo da smo otkrili finansijski perpetuum mobile. Sada Irska ima probleme. Da li će sada Grčka njoj da pozajmljuje? Ili ko? Pa to ne može da funkcioniše. Za to su krivi u Evropskoj komisiji i neodgovorne rejting agencije. Sve te institucije su zatajile. Mi smo iskazali solidarnost sa grčkim građanima preko MMF-a i direktne pomoći - rekla je slovačka premijerka Iveta Radičova.


I čemu bi sad Srbija trebalo da se nada?


- Srbija očigledno u postojećim odnosima mnogo gubi i to materijalno, moralno, teritorijalno. Sve se svodi na obećanja EU ukoliko ispunimo uslove, od kojih je najveći broj u sferi nedostižne i neprozirne visoke politike. Za dobro Srbije je da se novi odnosi uspostave u sferi realno ostvarljivih ciljeva u trgovinskim odnosima, saobraćaju, obrazovanju, naučnoj razmeni i drugim sferama - smatra Slobodan Samardžić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.


A Srbija integracije sprovodi u bankrotu. Ove 2012. godine na otplatu duga mora da ode čak 3,6 milijardi evra, deficit budžeta je 1,5 milijardi evra, a država nam košta 5,1 milijardu evra koje jednostavno nema u budžetu. Privreda duguje 20 milijardi evra, građani duguju šest milijardi. Krvna slika Srbije u evropskim integracijama u najmanju ruku je veoma loša, pa je logično nametanje pitanja može li, i treba li država i dalje da stremi ka ulasku u EU.
 

Mađarska plaća milijarde

Od novajlija u EU, primera radi, samo je Mađarska u 2010. imala dospeće otplate tekućeg duga od 10 milijardi evra!
Disbalans EU mogao se zapaziti od samog početka, sa prijemom novajlija iz istočne i centralne Evrope. To je, smatraju neki, bio početak kraja "države blagostanja". I danas na vratima EU su samo Hrvati i Islanđani.

 

Razlike u standardu

Evropska komisija je izračunala nivo života u zemljama članicama na osnovu standarda kupovne moći po stanovniku. Za prosečnu vrednost za EU uzet je pokazatelj od 100 jedinica.
Stvari najgore stoje u Bugarskoj i Rumuniji gde ne dostižu čak ni 50 jedinica. Pored njih se neslavna mesta drže Litvanija i Letonija - između 50 i 60 jedinica.Pokazatelji Poljske, Mađarske i Estonije premašili su granicu od 60. Češka i Slovačka se mogu smatrati skoro ljubimcima sudbine: one imaju po 80 i 74. Do prosečnog nivoa ne dosežu Portugal i Grčka.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.01.2012. 13:39
OVO JE STRASNO radim kao stoka za 150 evra tajkuni mnogo vide trose mesecno na kera RECE JEDAN VELIKI GLUMAC ajde i mi nesto da kazemo KONACNO
Utorak 03.01.2012. 14:10
A ja mislio cim udjemo u uniju, svakom po stan, dobar posao, i dobra plata... Ono sta jedna budala moze da sjebe 10 pametnih ne mogu da isprave... A mi jos do jednog jedinog normalnog nismo dosli...
Utorak 03.01.2012. 15:05
Наведена је Пољска као пример земље која је профитирала са уласком у ЕУ, међутим ако наставе овако "успешно" да добијају новац из фондова Уније чекао их сценарио Грчке и ништа друго. Идеологија која влада у ЕУ јесте новоробовласништво које у свом ширењу само гледа где ће боље и више добити робова и ресурса за своје главешине. Сав стандард и "добра" зарада су реални као и шангарепа на штапу испред магарца и ништа друго. Уосталом принцип непрестане борбе за опстанак ништа друго у пракси не производи но пљачку и смрт за човека. Наједноставније речено модел економије као смисла живота који нам се нуди кроз ЕУ јесте дериват Дарвина и Ничеа, а то у оба случаја значи невољу за обичног човека.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online