Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 12.01.2012.
12:29
Z. Marjanović - Vesti A

Pevali za pare, a ja im dajem za penziju

Objavljivanje imena dobitnika nacionalne penzije za prošlu godinu u oblasti kulture koji će doživotno, uz redovnu penziju, primati državnu apanažu od 50.000 dinara mesečno, nije ostavilo ravnodušnim potkivača u penziji Dušana Ralovića (88) iz Takova koji posle nekoliko decenija teškog rada preživljava sa penzijom od 15.000 dinara.

Nije Ralović protiv nacionalnih penzija koje se isplaćaju iz budžeta, ali mu nije jasno zašto narod mora da, uz ostale zaslužne, plaća i zabavljače i takozvane estradne umetnike.

Neki će vam zameriti što osporavate spisak zaslužnih, uz ocenu da niste kompetentni?

- Više od sedam decenija bavljenja potkivačkim zanatom i plaćanjem svih poreza i doprinosa daju mi pravo da kažem šta mislim. To pravo mi daje visina moje penzije koja iznosi 15.000 dinara. Većina penzionera koje poznajem prima još manje, između 9.000 i 12.000. Neka oni koji odlučuju o nacionalnim penzijama rade šta hoće, ali narodu ne mogu oduzeti pravo da ima svoje mišljenje.

Stiče se utisak da ste protiv nacionalnih penzija?

- Naravno da nisam protiv dodele nacionalnih penzija jer u Srbiji ima onih koji te penzije zaslužuju. Istina, tim ljudima bih pre odao priznanje odlikovanjima, zahvalnicama, medaljama, a ne doživotnom penzijom pored redovne penzije, ali, eto, došlo je vreme da se sve, pa i doprinos državi, meri novcem. Međutim, nikako ne mogu da se pomirim sa tim da nacionalnu penziju dobije neko ko lepo peva. Pa, zato što su lepo pevali, lepo su bili i plaćeni.

Kako bi izgledao vaš spisak zaslužnih za nacionalnu penziju?

- Na mojoj listi zaslužnih, bez obzira na oblast u kojoj su zadužili narod i državu, morali bi da se nađu majke koje su rodile desetoro dece, dobrovoljni davaoci krvi koji su spasli hiljade života, inovatori čiji su patenti unapredili život građana Srbije, seoski lekari koji o svom trošku obilaze bolesnike po planinskim zabitima, učitelji koji pešače po 20 km kako bi stigli do učenika...

Šta biste još menjali da vas neko pita?


- Ne poznajem sve sa spiska dobitnika nacionalne penzije, ali rekao bih da su skoro svi iz Beograda. Ako je tako, moram da pitam kako je moguće da niko iz unutrašnjosti Srbije nije zaslužio da dobije tu nacionalnu penziju. Pa, valjda i u srpskim varošima i selima ima ljudi koji zaslužuju da ih država nagradi na ovaj način.
 

A gde su Gudura i Talasan?


Čuo sam da se kandidati sami prijavljuju na konkurs za dobijanje nacionalne penzije. Pa, valjda to treba da predloži neko drugi. Nisu mi jasni kriterijumi. Ako je kriterijum lepo pevanje, pa, lepo su pevali, svirali, zabavljali i uveseljavali narod i Dule Gudura, i Mijajlo Talasan, Duško Džoja... Bojim se da je kod estradnih zvezda presudno za stavljanje na spisak zaslužnih bilo da li su pevali na predizbornim skupovima političara.

Četvrtak 12.01.2012. 13:03
Razmišljanje starine Ralovića nije usamljeno. Dok su neki za dva sata pjevanja uzimali milione, bavili se kockom i opijanjem do besvijesti, drugi moraju mukotrpno raditi i izdržavati cijelu tu "Elitu". Zamislite, Bojanić odlazi u penziju i dobija sve to, iako nije male pare uložio u biznis. Pa na kraju krajeva, koliko je god atipatićan ili simpatičan, u čemu se on razlikuje od tih koji su grdne novce probanćili i traže sad te nacionalne penzije, E sad zamislite Karleušu,Natu-barbiku, Vendija, Bokija... koji stoje u redu za ista ta prava. Stvarno su ovi koji su na pozicijama vlasti izgubili sve norme pristojnog ponašanja. Laku noć Srbijo
Četvrtak 12.01.2012. 13:14
Ja predlazem da se onima koji su duzni 1 dinar poreza ukine nacionalna penzija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online