Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 12.01.2012.
11:52
Danas A

Poreski obveznici dužni 3 milijarde evra

Poreski obveznici državi Srbiji duguju ukupno 317 milijardi dinara ili preko tri milijarde evra, što je čak više od vrednosti celog Telekoma.

U Poreskoj upravi, koja je pre nekoliko dana izašla sa spiskom od po 100 najvećih dužnika među fizičkim i pravnim licima i preduzetnicima kažu za Danas da bismo početkom aprila mogli da očekujemo nešto drugačiji, detaljniji spisak. Poreska uprava je, naime, zbog izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i administraciji obavezna da kvartalno ''izbacuje“ spisak najvećih dužnika.

Foto: Ilustracija

U Poreskoj upravi objašnjavaju da su se praveći ovakav spisak rukovodili samo onim što imaju u papirima, držeći se najvećih i da je moguće da naredni spisak bude drugačije koncipiran. S obzirom na to da je među 100 najvećih dužnika svega 16 aktivnih preduzeća, a većina u stečaju ili restrukturiranju u PU kažu da nije nemoguće naplatiti potraživanja od svih njih i da nije nelogično što su na spisku.

''Ta preduzeća jesu u stečaju, ali postoji stečajna masa i iz toga će se namirivati svi poverioci, među njima i država Srbija“, kažu u PU za beogradski list.

Veliki broj obveznika svoj dug ''vuče“ iz davnih dana, a u PU objašnjavaju da zastarelost nastupa posle pet godina, a opšta posle 10 godina s tim što se prekida svaki put kada se donese neki novi akt. Poreska uprava, međutim, nije nadležna da sama briše dužnike zbog zastarelosti već oni sami moraju da podnesu zahtev za to.

Objavljeni spiskovi uzburkali su javnost.

Grad Beograd je demantovao da ima dug od 1,8 milijardi dinara, demantiji su stigli i iz nekih javnih preduzeća, ali i od pojedinaca. Neki od njih tvrde da nije trebalo da se nađu na spisku jer su u toku sudski postupci.

''Svima onima koji su na spisku greškom izvinićemo se, a svi oni koji imaju validnu dokumentaciju i mogu da dokažu da ne duguju toliko, treba da dođu u Poresku upravu“, kažu u ovoj instituciji.

U PU tvrde da su pre nego što je spisak objavljen poslali 150.000 opomena i obaveštenja da se sprema izmena zakona, kao i da je pre tri godine država donela odluku o otpisu kamate svima koji plate svoj dug u određenom roku.

''Država je donela odluku da svima koji uplate dug do 31.12. 2008. otpiše 100 odsto kamate, 75 odsto onima koji plate do kraja marta 2009., a onima koji to urade do kraja juna iste godine da se kamata umanji za 50 odsto. Na kraju se vrlo mali broj njih javio da uplati dug“.

Četvrtak 12.01.2012. 13:04
У реду, грађани, фирме и итд. толико дугују пореза, међутим колико Држава дугује онима који плаћају порез али им се не враћа отета имовина или им се не исплаћује стечено или уштеђено што је Држава отела и користила и користи још увек? То нико не пита, а ако се и чује неко такво питање онда се покрије паролама како се ради на томе и како је тешка ситуација за решавање тог проблема. Танте за куку леле, Држава нама наше, ми Држави њено по закону.
Četvrtak 12.01.2012. 14:55
ko moze podmiriti poreske GULIKOZE??? i da li je kod nas poreski sistem realan i pravilan.....prvo to neka se uredi i poreskim obveznicima da se omoguci solidan zivot dosledan COVEKU...pa tek onda opstinski namet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online