Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 25.01.2012.
03:36
Blic A

U aprilu po 59 evra od akcija Telekoma

Od akcija Telekoma, najkasnije do polovine aprila, oko 4,8 miliona građana trebalo bi da dobije po 59 evra. Kako saznaje "Blic", svi koji imaju pravo na besplatne deonice najverovatnije će dobiti po jednu akciju, a novac na njihovim računima biće sigurno pre izbora.

Telekom će građanima Srbije doneti po 59 evra
 

Brokeri tvrde da su strani investitori sve nestrpljiviji i da se za izlazak Telekoma na berzu svakodnevno raspituju investitori iz Švedske, Danske i Amerike.
 

Kad je uoči prodaje Telekoma privatizacioni savetnik procenio ovu kompaniju na 2,4 milijarde evra, građanima je od akcija trebalo da pripadne po 75 evra. Po ceni od 1,8 milijardi evra, koliko je za srpsku kompaniju ponudio austrijski Telekom, na računima građana je trebalo da bude po 56 evra, a najnovija računica govori da se od besplatnih deonica može dobiti nepunih 60 evra.
 

I to najkasnije polovinom aprila, imajući u vidu da će akcije Telekoma biti iskorišćene u predizbornoj kampanji.
 

- Osnov za najnoviju cenu je dogovor Vlade sa grčkim OTE-om od koga je nedavno kupila petinu srpskog Telekoma za 380 miliona evra. To znači da je ukupan kapital ove kompanije 1,9 milijardi evra ili 21 odsto ispod prve zvanične procene. Svi građani bi trebalo da dobiju 15 odsto kapitala Telekoma, a svaki od njih po 59 evra - kaže izvor lista.

Sagovornik "Blica" napominje da postoji i druga, malo verovatnija opcija. Telekom bi mogao da bude procenjen na 1,4 milijarde evra kolika je njegova knjigovodstvena vrednost. Svi koji imaju pravo na besplatne akcije mogli bi da računaju na po 46 evra.



Akcije Telekoma prvo su bila najavljene za leto 2011. U Agenciji za privatizaciju tada su procenili da bi građani mogli dobiti po 60 evra, a pri ovoj proceni su ostali i danas.

- Nije uputno kreirati veća očekivanja. Ipak, vrednost akcije će zavisiti od ponude i tražnje na berzi. Biće značajno da li će i kada ova kompanija biti privatizovana - kaže direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.
 

Od 2008. godine, kada je najavljena bajka o hiljadu evra od besplatnih akcija, ovo će biti prvi ozbiljniji novac od deonica javnih preduzeća. Inače, analitičari "Erste grupe" očekuju podelu besplatnih akcija EPS-a, najverovatnije u 2013. Ministarstvo energetike je procenilo EPS na oko pet milijardi evra.

Ako se to pokaže tačnim, onda bi građani od EPS-a mogli da očekuju po 150 evra. Građani bi trebalo da dobiju i po sedam deonica Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti 550 dinara.

Sreda 25.01.2012. 05:29
sve će da obećaju i daju pre izbora samo da ostanuna vlasti, a posle će nam i dušu uzeti
Sreda 25.01.2012. 07:31
Daće nam po 60 evrića,a prodaće Telekom,potrošiće pare za izbore,posle ćemo da duvamo u prste.Pametnjakovići,kao kad podigneš kredit,a pare potrošiš u kafani! NE prodaji Telekoma!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online