Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 28.02.2012.
12:02
A

Evro gura u katastrofu

Životni standard građana u Srbiji bio je gori samo ratnih devedesetih, ali su sadašnji problemi zapravo opasniji od ondašnjih, jer posledica sadašnjeg propadanja nije izolacija zemlje, već teško obolela ekonomija.

Evro je otišao na 111 dinara i procenjuje se da će još rasti. To neminovno donosi lančani skok svih cena, pa će građani koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem biti gurnuti doslovno na ivicu gladi! Poskupeće sve, od goriva, do hrane, a cipele, nameštaj, računarska oprema i druge stvari za ogromnu većinu biće samo san. Srbija je na ivici propasti u svakom smislu i to više nego što je opozicija spremna da javno sagleda, a vlast da prizna.

SIGURNO KA SUNOVRATU:
Mlađan Kovačević

S prosečnom platom od oko 300 evra, građani Srbije teško mogu da prežive. Zbog besparice, u manjim trgovinama građani, u poslednje vreme, sve više pazare na veresiju. Računi se plaćaju za mesec, a ponegde za 60 dana, ukazuju trgovci, a i broj manjih radnji se ubrzano smanjuje zbog pada prometa. Statistika pokazuje da u Srbiji ima čak 150.000 korisnika narodnih kuhinja, ali i da su hiljade uskraćene i za taj jedan obrok na zajedničkom kazanu.

Baš kako su ekonomisti i upozoravali, ova kriza 2012. biće gora od one iz 2008. kad je o Srbiji reč jer će se ovog puta udružiti evropska i domaća kriza. Posledice se već osećaju. Srbija se već četiri pune godine ljulja između sve krize, unutrašnje i spoljne, a za razliku od Grčke, ona nema partnera koji bi je spasao otpisom dugova ili reprogramom duga.


- Sve je ide nizbrdo, osim zaduživanja koje je ubrzano raste. Vlada se zaduživala od početka 2011. godine praktično 4,5 miliona evra na dan - kaže Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar.

Razlog za to Ćulibrk vidi u očajnom stanju u javnim finansijama i odsustvu reformi u javnom sektoru, što za posledicu ima da stalno trošimo više nego što smo objektivno u mogućnosti da zaradimo.

Na sve to došla je i dužnička kriza u zoni evra, najvećem spoljnotrgovinskom partneru Srbiji, pa se tako iz regiona i EU uvozi sve manje u ionako slabom srpskom izvozom. Manjak prihoda u stranoj valuti neminovno je proizveo pad vrednosti dinara. Kako će se stvari razvijati najbolje se vidi u potezima ono malo krupnih privrednika koji posluju s inostranstvom.

VELIKI JAZ IZMEĐU SIROMAŠNIH I BOGATIH: Detalj iz Beograda

Prema rečima guvernera NBS Dejana Šoškića, centralna banka neće beskrajno intervenisati u odbrani kursa dinara prema evru. Takva odluka je racionalna iz dva razloga. Prvo, NBS i ne brani kurs na određenom nivou, već samo prevelike dnevne oscilacije. To znači da bi dinar mogao dugo da pada, ali pomalo, a da NBS to ne zaustavlja. Drugo, devizne rezerve nisu beskrajne, a Srbija je samo u 2010. godini na ublažavanje pada dinara potrošila 2,5 milijardi evra. Za takav potez više nema prostora jer bi rezerve bile potrošene, a dinar svejedno dugoročno ne bi bio odbranjen.


- Idemo ka sunovratu, i industrijska proizvodnja, i obim trgovinskog prometa, i izvoz, i nelikvidnost u privredi, i poljoprivreda. Nikad u istoriji Srbije nije pšenicom zasejano manje površina. Poljoprivreda je, generalno gledano, u vrlo lošem stanju. Što se industrije tiče, i ona od maja meseca prošle godine ima negativnu stopu rasta, obim trgovinskog prometa realno je u 2011. smanjen za 17 odsto, broj nezaposlenih je povećan, nelikvidnost u privredi je dostigla ogromne razmere, a gubici u privredi mere se astronomskim ciframa. S tim teretom i negativnim trendovima ušli smo u ovu godinu i u njenoj prvoj polovini ne vidim na vidiku ništa što obećava nekakav preokret - prognozira ekonomista Mlađan Kovačević.


Od rasta životnog standarda građana nema ni govora, a sledeća vlada biće na još većim mukama od ove, prognozira Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja.


- Skoro četiri godine mandata ove vlade smo izgubili, iako smo imali aranžman sa MMF-om, kupivši time vreme da uradimo neke kapitalne zadatke. Nismo, međutim, ništa od svega toga uradili, tako da će sledeća vlada uz proces zaduživanja koji smo imali i prethodne četiri godine biti u još većim teškoćama s obzirom na to da su uslovi i mogućnosti daljeg zaduživanja znatno suženi. Reforme zahtevaju jaču vladu. Ako takav kabinet ne dobijemo, to će dodatno pogoršati ionako loše privredne performanse naše zemlje - zaključuje Đogović.
 

Poskupljuju krediti

 

"Odbrana" koju je NBS spremila dinaru će, naravno, povući poskupljenja i uvećane rate kredita. Zbog toga su zabrinuti i privrednici i građani, koji sve teže otplaćuju pozajmice. Zbog slabljenja dinara u januaru i februaru, korisnici kredita danas su dužni oko 80 milijardi dinara više nego početkom godine.


- Privrednici su očekivali da će bar u roku od godinu dana nivo kursa biti predvidiv - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije. Svako veće pomeranje smeta preduzećima jer se stvaraju problemi i gubici.


- Osnovni problem sa sadašnjim kretanjem deviznog kursa jeste što nema dovoljno deviza, a ni najava da bi mogla da usledi neka veća privatizacija ili investicija - kaže Goran Pitić, predsednik uprave Sosijete ženeral banke u Srbiji.


Cveta jedino korupcija

 

Umesto korak napred, stabilnom demokratskom društvu, Srbija je sa indeksom percepcije korupcije od 3,3 učinila korak nazad. Indeks je prethodne dve godine bio 3,5, a od 2000. godine i pada Slobodana Miloševića bio je ili u porastu ili stagnaciji. Tako se Srbija svrstala na 86. mesto među 183 države u kojima je indeks korupcije meren.


- Političke stranke su zapravo ključni generatori korupcije - ocenio je Vladimir Goati, predsednik Transparensi Srbija. 

 

Skoro kao u Njujorku

 

Srpska prestonica je zaradila 86. mesto na listi 131 grada sveta po troškovima života. U odnosu na Njujork, gost Beograda troši svega petinu manje novca - tačno 21 odsto. Deceniju ranije su naše cene činile svega 42 odsto američkih. Analitičari prikupljaju 400 pojedinačnih cena 160 različitih artikala i usluga. A uključeni su hrana, piće, iznajmljivanje i održavanje stana, privatna škola, troškovi rekreacije, prevoza, kozmetičke i druge usluge. Istraživanje omogućava poređenje cena u gradovima, a svi se porede i u odnosu na Njujork.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.02.2012. 19:27
Ovo je bilans "demokratske" vlasti i dokaz o uspesno obavljenom ekonomskom porobljavanju i unistavanju Srbije. Inace iako buduca vlast (ako bude bila satkana od Srba) iako uz suzen manevarski prostor na ekonomskom planu, ima mogucnost popravljanja situacije. Prvenstveno stimulacijom poljoprivrede i izvozom u Rusiju neogranicenih kolicina poljoprivrednih proizvoda. Dalje, osnivanje srpske banke i uslovljavanje stranim zlenaskim bankama da posluju po zakonu NBS koji ce da stiti srpska preduzeca i gradjane...
Subota 10.03.2012. 22:30
evro ce da nas uvede u moderno ropstvo. IV rajh.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online