Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 30.03.2012.
08:02 >> 14:02h
Beta A

Traktori blokiraju puteve u Srbiji

Član organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković izjavio je jutros da su blokirani mnogi putevi u Vojvodini, jer policija ne dozvoljava poljopirvrednicima da se kreću traktorima. Prema poslednjim informacijama, blokiran je i magistralni put ka Kragujevcu kod skretanja za Aranđelovac.

 Sprečeni da stignu u Beograd

Ivković je agenciji Beta rekao da su od noćas u blokadi stari put Subotica-Novi Sad kod Rimskih šančeva, Novi Sad-Temerin na Temerinskoj petlji, Pančevo-Kovačica, mostovi kod Titela i Žablja i Čente, prilazi Inđiji, Staroj Pazovi, Novoj Pazovi i Opovu i još neki manji putni pravci.

Protestu su se priključili i poljoprivrednici iz Mladenovca i okoline koji su, sa 30 traktora jutros oko 10 sati, blokirali magistralni put za Kragujevac kod skretanja za Aranđelovac.

Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru, kao i da resorno ministarstvo donese Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji, jer je to uslov da farmeri mogu da koriste sredstva iz IPA fondova EU.

 

Poljoprivrednici su krajem maja i početkom juna prošle godine pet dana blokirali puteve širom Vojvodine, a blokade su uklonili nakon što su se s Ministarstvom poljoprivrede dogovorili o isplati subvencija.

 

Tada je dogovoreno da će isplata subvencije od 14.000 dinara po hektaru za posed veličine do 30 hektara, biti završena do kraja 2011, a da će subvencije za preostalih 70 hektara biti isplaćivane od 1. januara 2012. godine.

Poljoprivrednici protestuju jer su nezadovoljni novim načinom subvencionisanja ratarske proizvodnje po prinosu, a ne po obradivoj površini, koji po njihovom mišljenju favorizuje prerađivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvođača.

"Od jutros su počeli da nam se priključuju i poljoprivrednici koji juče nisu mogli da učestvuju u protestu, kako bismo stvorili još jaču energiju da se probijemo do Beograda", rekao je Ivković.

On se izvinio svim građanima zbog novonastale situacije i rekao da do blokada puteva ne bi ni došlo da se policija nije isprečila pred oko 4.000 poljoprivrednika na traktorima na putu za Beograd.

"Mi želimo da propustimo sva vozila, ali im policija svojim blokadama to ne dozvoljava, kako bi to pripisala nama", rekao je Ivković.

Uz podsećanje da će zbog uskraćivanja prava na slobodu kretanja uputiti tužbu Ustavnom sudu Srbije, Ivković je rekao da je upućen dopis ministrima policije i pravosuđa Ivici Dačiću i Snežani Malović da odgovore čija je odluka da se poljoprivrednicima uskrati ovo ustavno pravo.

"Svi poljoprivrednici su sa ispravnim traktorima i svim zakonskim propisima u saobraćaju i ne shvatamo zašto ovakav odnos prema nama. Poljoprivrednici će dobro zapamtiti ko im je onemogućio kretanje po zemlji, jer je to dokaz da smo mi građani drugog reda", istakao je Ivković.

Poljoprivrednik Ilija Grujić rekao je da su njegove kolege, gde god su krenuli u mirnu vožnju, sa tehnički ispravnim traktorima, došli u situaciju da budu zablokirani na više pravaca, odakle ne mogu da se upute ka Beogradu u legitimnu protestnu vožnju.

"Mi imamo mogućnosti da zaobiđemo blokade skoro na svakom mestu i da se uputimo prema Beogradu, ali do sada tu mogućnost nismo koristili", rekao je Grujić i dodao da ratari neće imati još dugo strpljenja.

Poljoprivrednici iz opštine Kovačica uspeli su, sa oko 200 traktora noćas da stignu, poljskim putevima, do centra Pančeva i izlaza iz grada gde ih je zaustavila policija.

"U toku prepodneva očekujemo da će nam se pridružiti paori iz Omoljice, Ivanova i drugih sela u okolini Pančeva, što znači da bi moglo doći do blokade novog puta ka Beogradu", rekao je agenciji Beta Jan Husarik, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Banata koji je organizator protesta.

Poljoprivrednici iz svih vojvođanskih opština krenuli su juče traktorima ka Beogradu starim magistralnim putevima, ali ih je policija u nekoliko mesta zaustavila i isključila iz saobraćaja.


Tokom jučerašnjih pregovora u Beogradu sa ministrom poljorpivrede Dušanom Petrovićem nije postignut dogovor o promeni spornih uredbi o subvencionisanju po ostvarenom prinosu žitarica, industrijskog bilja, krompira i duvana.

POVEZANE VESTI

Petak 30.03.2012. 10:36
Beograde, Beograde, u bodljikave zice nek te ograde...
Petak 30.03.2012. 10:04
Sramota je sto ne dozvoljavaju ljudima da odu u prestonicu, a stalno pricaju o demokratiji.Juce u drugom dnevniku, "nekolicina" nezadovoljnih poljoprivrednika ! Pa zar jos zivimo u 90-tim godinama, kakvo je to izvestavanje?! Dokle ce da nam ispiraju mozak? Po njima zivimo u zemlji ekonomskog napredka. a ljudi gladni. Ministar poljoprivrede, svaka cast na izboru! Mogli su nekog baletana da postave, sugrno bi vise znao o poljoprivredi od g-dina P. PODRSKA POLJOPRIVREDNICIMA!
Petak 30.03.2012. 12:14
Ајмо цела Србија!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online