Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 25.04.2012.
12:22 >> 16:25h
Beta A

Blokade poljoprivrednika na više od 100 mesta

Poljoprivrednici iz Srbije, nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, počeli su danas protestne vožnje na više od 100 mesta u Vojvodini i Centralnoj Srbiji, rekao je agenciji Beta član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković. Predsednica Skupštine i vršilac dužnosti predsednika Srbije Slavica Đukić-Dejanović razgovaraće danas sa predstavnicima poljoprivrednika.

Poljoprivrednici iz Banatskog Novog Sela danas su oko 15 časova sa tridesetak traktora blokirali međunarodni put ka Vršcu i rumunskoj granici na izlazu iz Pančeva,
potvrdila je policija.

Sva vozila na tom pravcu sada se preusmeravaju prema Kovinu i Beloj Crkvi.

Paori su danas pokušali da blokiraju puteve u okolini Rafinerije nafte Pančevo u vreme svečanog puštanja u rad novog postrojenja Naftne industrije Srbije, kome su prisustvovali ministar Oliver Dulić i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić, ali ih je policija sprečila u toj nameri.

U okolini tog grada poljoprivrednici nezadovoljni novom agrarnom politikom države ranije su zaustavili saobraćaj prema Kovačici i južnim pančevačkim selima, dok su putni pravci prema Beogradu i Kovinu slobodni.

Nešto pre 15 časova delegacija poljoprivrednika iz ovog dela Banata otišla je na pregovore u Beograd sa predstavnicima vlasti.


Ranije danas su zemljoradnici iz okoline Pančeva i Kovačice blokirali sa 50 traktora putni pravac od Pančeva do Kovačice.

Još jedna grupa zemljoradnika iz južnih pančevačkih sela blokirala je izlaz iz Pančeva pre okolnim selima, kod Rafinerije.

Njihova namera je, kako je rekao jedan od učesnika protesta Jan Husarik, da potpuno blokiraju sve prilaze prema Beogradu i tako privole Ministarstvo poljoprivrede da prihvati zahteve o povratku subveniconisanja prema hektaru obradive površine.


Poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i da se primeni Strategija ruralnog rezvoja jer je ona uslov za korišćenje sredstava iz IPA fondova EU.

Protesti poljoprivrednika su počeli u 10 sati na 80 mesta u Vojvodini i 27 mesta u centralnoj Srbiji", kazao je Ivković.

Kako je naveo, "blokade se nalaze na putnim pravcima Subotica-Novi Sad, Subotica-Sombor, na prilazima Novom Sadu od Srbobrana i kod Iriga gde je kolona duga sedam kilometara, kao i na putu Šajkaš-Kovilj ka aptoputu". Dodao je da se poljoprivrednici sa traktorima nalaze i u Titelu, Čenti, Opovu i Pančevu, gde kako je naveo, "više od 500 traktora blokira rafineriju i azotaru".

Zašto blokada pročitajte OVDE

Ivković je kazao da će hitni slučajevi, kao i sva vozila koja prevoze stare i decu biti propuštana da prođu. Istakao je da do sada nije bilo problema sa policijom.

Prema njegovim rečima, nadležno ministarstvo mesec dana, od kada su poljoprivrednici predali zahteve, nije razgovaralo sa njima. On je ranije danas agenciji Beta kazao da su avansi, koje je država u međuvremenu počela da isplaćuje poljoprivrednicima, "ponižavajući i beznačajni".

"Oni su nam dodatna motivacija da nastavimo protest, jer smo se još jednom uverili da nećemo dobiti subvencije kao ranije, pošto je to samo oko 10 odsto prošlogodišnje pomoći", rekao je Ivković.

Krajem marta oko 4.000 poljoprivrednika iz Vojvodine se uputilo za Beograd, ali ih je policija u tome sprečila. Ipak, bila je blokirana većina puteva u Pokrajini. Pošto su dva traktora uspela da prođu do Beograda, stotinak poljoprivrednika je po dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem došlo pred Palatu Srbija i predalo mu zahteve, kao zameniku premijera Srbije.

Poljoprivrednici smatraju da uredba Vlade Srbije o subvencijama na osnovu proizvodnje favorizuje prerađivačku industriju, na štetu proizvođača. Tokom pregovora u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem uoči početka protesta nije postignut dogovor o promeni uredbe o subvencionisanju proizvodnje.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednici su do 17. aprila za avans za prolećnu setvu predali više od 120.000 zahteva. Avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe je 4.000 dinara po hektaru. Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, a za krompir 2.000 dinara po hektaru.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.04.2012. 13:14
danas sam procitao jako pametnu misao,kaze ,,GINULI SU NAJBOLJI,da vladaju najgori.Mlad sam covek (35god) i nisam pripadnik ni jedne stranke,muka mi je od svih politicara iz ove nase napacene drzave,krajnje je vreme da narod Srbije stavi prst na celo i rastera svu tu politicku bagru ili nam se braco ne pise uopste dobro
Sreda 25.04.2012. 12:39
Приђете ли ближе, пребиће вас...
Sreda 25.04.2012. 14:09
P: Zašto Boris Tadić prodaje traktor? O: Zato što je zemlju već prodao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online