Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2012.
08:29
Kurir rs A

Ovako se dolazi do 70 evra!

Građani Srbije moraće da sačekaju 7-10 dana kako bi prodali akcije Telekoma Srbija i tako dobiju oko 70 evra. Stručnjaci im savetuju da čuvaju deonice, a ako ipak žele da ih prodaju, da opet malo sačekaju jer se očekuje pad cene na otvaranju trgovanja.

Stručnjaci savetuju da građani dobijene deonice čuvaju i da ne žure s prodajom jer se očekuje pad cene na otvaranju trgovanja na Beogradskoj berzi

Centralni registar hartija od vrednosti prekjuče je preneo građanima deonice Telekoma. Od ukupno jedne milijarde akcija, 6,94 odsto dobili su zaposleni i bivši zaposleni te kompanije, a građani 15 odsto. Početna cena jedne deonice na Beogradskoj berzi biće 2,27 evra, a svaki građanin će dobiti 31 akciju.

Sledeći korak je obraćanje Telekoma Berzi, koja ima 15 dana da odredi datum trgovanja. Aleksandar Sretenović, broker "AC brokera“, kaže za list "Kurir" da ovaj posao može da se obavi za 7-10 dana, dok Milan Radojlović, broker "Ilirike investmentsa“, smatra da sve može da traje nedeljama, ali i nekoliko dana.

- Nema još najava kada će ovaj posao biti završen - navodi Radojlović.

Na pitanje šta savetuje građanima, kaže da je to neizvesno i ističe da bi trebalo sačuvati deonice jer je Telekom firma koja vredi i ima perspektivu, što može da znači isplatu dividende ili rast vrednosti akcija.

Tržište bez novca

- Izvesno je da će mnogi potrčati da ih prodaju jer je ovo najviše što su dosad dobili, i to će oboriti cenu. Zato bi trebalo da sačekaju i oni koji su rešili da ne čuvaju akcije - savetuje Radojlović.

S njim je saglasan i Aleksandar Sretenović. On navodi da je malo novca na tržištu i verovatno će cena padati na početku.

- Prvih mesec dana cena će biti nestabilna. Ako bude dosta naloga za prodaju, domaći ulagači neće moći sve da kupe, a pitanje je da li će se pojaviti strane firme - dodaje on.

S ličnom kartom do akcija

Sve akcije koji su građani dobili upisane su na njihovo ime. Pravo na njih ne mogu izgubiti, a kada zažele, mogu ih prodati. Dovoljna je samo lična karta.

1. Odlazak u poštu s ličnom kartom
2. Zaključivanje ugovora o prodaji koliko akcija (ne moraju se prodati sve odjednom)
3. Minimalna cena ispod koje ne želite da prodate akcije na koji račun da se uplati nova
4. Prodaja na berzi
5. Izdaje se dolaskom u poštu i donošenjem naloga za prodaju (ako akcije već nisu prodate)
6. Deonice se mogu sačuvati kako bi se dobile dividende od tih firmi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online