Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 26.05.2012.
12:02
N. S. Preradović - Vesti A

Srbija pred ponorom

Ekonomija Srbije je u kolapsu, a za evro već danas u menjačnicama i bankama treba izdvojiti oko 117 dinara.

Novi rekord: Evro prodaju za 117,5 dinara

Od početka godine Narodna banka Srbije je spiskala oko milijardu evra da bi odbranila domaću valutu od potpunog kraha, a budžetski deficit u prvom tromesečju je dostigao 48,56 milijardi dinara!


Broj nezaposlenih u zemlji nezvanično je dostigao skoro milion, građani koji su uzeli stanove na kredit prinuđeni su da ih prodaju, jer ne mogu da plaćaju rate, dok penzioneri i građani sa minimalnim primanjima bukvalno gladuju.


- Srbija je već ušla u grčki scenario ekonomske propasti, a bolnu istinu će nam saopštiti Međunarodni monetarni fond, sa kojim će nova vlada, čim se formira, morati ponovo da pregovara - kaže ekonomista Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.
Đogović kaže da prethodna vlada nije pokrenula reforme, i da će to sada biti skupo plaćeno.

Ojadila državnu kasu: Premijer i ministri Vlade Srbije


Imaćemo jednu grčku krizu nešto nižeg intenziteta - upozorava Đogović.
Prema njegovim rečima sledi zamrzavanje penzija, ako ne i njihovo smanjivanje, zamrzavanje plata u javnom sektoru, otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, a verovatno će se ići i na prodaju Telekoma, kako bi se pokrpile budžetske rupe.

Kupovina van granica

 

Hrana, garderoba, benzin - samo su neki od proizvoda koje naši građani zbog niskih cena kupuju u okolnim zemljama. Iako u kupovinu u Mađarsku i BiH uglavnom odlaze meštani pograničnih područja, sve više građana iz Beograda i Novog Sada odlučuje da ide u šoping u te zemlje jer na kupovinu koja u Srbiji vredi oko 20.000 dinara mogu da uštede i više od 4.000.


Đogović kaže da će Srbija ovoga puta morati da posluša zapovesti MMF-a i navodi da se sada taj mentor mora vratiti da ne bi došlo do još većeg, strahovitog proklizavanja dinara i do stvaranja inflatorne spirale i pogoršavanja ionako loše poslovne klime u zemlji.
- Inače, svaki aranžman je nacionalna katastrofa i sramota jer je MMF stečajni upravnik nad svakom zemljom u koju dođe - kategoričan je Đogović.


I pored ovako crne slike, političarima u Srbiji ne pada na pamet da sednu za sto i što pre se dogovore o formiranju nove vlade, nego arče narodne pare i dogovaraju se ko će s kim i ko će više ministarskih fotelja dobiti u novoj vladi.


- U Srbiji je problem vezan za kurs evra dosta složeniji, jer se sve gleda kroz njega, iako je zvanična valuta dinar. Evro u svakom izbornom ciklusu postaje jači u odnosu na dinar - objašnjava ekonomista Mahmud Bušatlija.

U Narodnoj banci povećanje plata?!

 

I pored katastrofalne situacije viceguverneri i članovi Saveta Narodne banke Srbije dobili su u martu ove godine pozamašnu povišicu, uprkos činjenici da dinar pada. Pojedinim činovnicima plate su povećane i za celih 50.000 dinara (oko 450 evra).


U samoj centralnoj banci tvrde da je odluka o povećanju plata doneta u januaru. Bilo kako bilo plate u ovoj instituciji iznose od 2.000 pa do 5.500 evra, što je ako se zna da građani Srbije grcaju u dugovima premnogo i bode oči brojnoj sirotinji.


On kaže da bi pogubno po ekonomiju Srbije bilo da se odugovlači s formiranjem nove vlade, jer bi tako poslali poruku da smo neozbiljni.


Dejan Šoškić, guverner NBS koji tvrdi da ima još prostora za odbranu domaće valute svestan je da se bliži vreme kada će centralna banka morati da prestane da brani neodbranjivo.

Dužničko ropstvo

 

Vlada koju je predvodio ekonomista Mirko Cvetković za tri i po godine mandata pozajmila je 5,7 milijardi evra, što je više nego u vreme svih premijera u poslednjih 20 godina zajedno, pokazalo je istraživanje pojedinih ekonomskih stručnjaka.
Statistika pokazuje da je u decembru 2011. na posao je išlo 1.746.000 ljudi, od kojih je do kraja marta ove godine otkaz dobilo njih 12.000. U istom periodu broj onih koji aktivno traže posao povećao se za čak 38.000 ljudi, pa sada 783.000 zvanično evidentiranih u Nacionalnoj službi pokušava i uglavnom ne uspeva da se zaposli.

 

Manje plate, veće rate

 

Zbog pada plata i rasta kreditnih rata, mnogi građani Srbije su prinuđeni da prodaju stanove koje su kupili na kredit.


Čak 2.686 stambenih kredita u poslednje tri i po godine građani su uspeli su da ranije otplate, i to tako što su sami prodali stan za koji su podigli kredit.

POVEZANE VESTI

Subota 26.05.2012. 13:12
Jedan je jedini Sloba! Ako Srbija ikad dobije opet takvog coveka, moze Srbija na bolje. Ljudi shvatite, Srbija je zapadu trn u oku i zele po svaku cenu da nas oslabe.
Subota 26.05.2012. 13:35
Manite se Slobe,tadica i nikolica i ostalih giliptera koji su se okoristili o nasoj grbaci a i od kojih su se okoristili i strani interesi!Sramota je da se ovako ponasaju nasi politicki predstavnici a narod grca u dugovima i zelenaskim nametnutim kreditima.Ja sam da se preispita uloga svih srpskih politicara od pocetka ''80-ih pa naovamo.Sramota je da neko ima 5.500 eura platu a neko da nema za hleb,odecu i obucu!Zato nemojte da ste navijaci politicara nego treba prava kritika ,zakon i red uvesti!
Subota 26.05.2012. 13:59
Ekonomski program Branka Dragaša koje su prihvatile DVERI,e to je spas za Srbiju,a ne nova vlada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online