Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 01.06.2012.
12:12
N. S. Preradović - Vesti A

Srbija pred bankrotom

Ako se odmah ne poveća PDV sa 18 na 22 odsto i ne zamrznu penzije i plate u javnom sektoru, Srbiju očekuje crni dani: nagli skok inflacije, nekontrolisan rast evra, smanjenje penzija i zarada i masovna otpuštanja. Ovo proizlazi iz analize i predloga mera koje je sačinio Fiskalni savet za novu Vladu Srbije, kako bi država izbegla krizu javnog duga.

Crno nam se piše: Pavle Petrović


Predložene mere tek bi od 2017. godine rezultirale padom javnog duga ispod 45 odsto BDP koliko iznosi trenutno zacrtana granica. A Srbija je prešla ovu granicu, pa nam, do kraja godine, treba novih 2,5 milijardi evra zaduženja, samo da bismo mogli da finansiramo rupe u budžetu i otplatu onoga što već dugujemo.


Država je od početka godine ubrzano trošila, pa je samo za prva tri meseca stvorila za 30 milijardi dinara veći manjak nego što je planirano. Manjak je za četiri meseca dostigao 80 milijardi dinara. Fiskalni savet procenjuje da će deficit budžeta, ako se ništa ne preduzme, do kraja godine narasti na oko 210 milijardi dinara, naspram planirane 152 milijarde.


- Tri osnovne mere koje Fiskalni savet predlaže kako bi se kratkoročno smanjio

Ništa bez reformi


- Srbiji je pre svega potrebna reforma države i nova vlada moraće da donosi državotvorne, a ne politikantske odluke - kaže Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.


On ukazuje da naša zemlja ima preglomaznu administraciju koju ne može da finansira nejaka privreda i ističe da je predloženo zamrzavanje plata i penzija kratkoročna mera koja neće dati rezultate ukoliko se paralelno ne sprovedu i druge neophodne reforme među kojima je i reforma poreskog sistema.

deficit su: poreska reforma, zamrzavanje penzija i zarada u javnom sektoru tokom ove i 2013. godine, kao i uspostavljanje održivog sistema fiskalne decentralizacije - ističe Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. - Neophodno je da se u ovoj i idućoj godini uštedi oko milijardu evra i još dodatne 1,1 do 1,2 milijarde evra u periodu od 2014. do 2016. godine.


Poreska reforma podrazumeva povećanje obe stope PDV-a: sa osam na 10 i sa 18 na 22 odsto. Oko petina proizvoda, koji se sada oporezuju po nižoj stopi, prešla bi u višu kategoriju, a predlaže se i povećanje akciza na cigarete i alkoholna pića.


Pogoršanje stanja u Srbiji već se ozbiljno oseća, jer zbog rasta evra, trgovci i proizvođači dižu cene ili najavljuju poskupljenja hrane i kućne hemije. Kao osnovni razlog za nove cenovnike navode, pre svega, rast evra. Ekonomisti procenjuju da je gotovo nemoguće da godišnja inflacija ostane na 5,5 odsto.


Saša Đogović, istraživač Instituta za tržišna istraživanja, kaže da je za kolaps domaće ekonomije kriva dosadašnja vlada, jer je održavala visoku javnu potrošnju bez realnog pokrića.
- Sad slede otpuštanja u javnom sektoru, pad standarda, a Srbiji u sprovođenju reformi treba jak i odlučan premijer. U postojećem kandidatu za premijera Srbije ne vidim jakog premijera, pogotovo što je izgubio poverenje građana na predsedničkim izborima - ističe Đogović.

Poštedeti siromašne


Ekonomista Stojan Stamenković smatra da je zbog velikog budžetskog deficita neophodno zamrzavanje plata i penzija.


- Nova vlada treba da napravi računicu da li bi bilo izvodljivo selektivno zamrzavanje plata i penzija, odnosno da se od te mere izuzmu penzioneri i budžetski korisnici koji imaju najniža primanja - istakao je Stamenković. 

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 12:38
Ови тобожњи стручњаци уствари су рокфелерови и ротшилд играчи.Штедњу су предлагали и Аргентини,својевремено,па док народ није изашао на улицу и "силом"сменио такве,све се променило.Од Аргентинске економске кризе треба ови наши да нешто усвоје,али и народ који "ужива"у беди и сиромаштву,јер шта рећи за оно што ми трпимо.
Petak 01.06.2012. 12:40
Ови тобожњи стручњаци уствари су рокфелерови и ротшилд играчи.Штедњу су предлагали и Аргентини,својевремено,па док народ није изашао на улицу и "силом"сменио такве,све се променило.Од Аргентинске економске кризе треба ови наши да нешто усвоје,али и народ који "ужива"у беди и сиромаштву,јер шта рећи за оно што ми трпимо.
Petak 01.06.2012. 18:32
Treba pokrenuti proizvodnju, povecati produktivnost, raditi na povecanju izvoza i smanjenju uvoza,naci nova trzista za izvoz (Rusija i Kina na primer), resiti se tajkuna koji pretstavljaju snazan uvoznicki lobi i tako svesno i namerno unistavaju srpsku privredu, a ne zamrzavati plate i penzije gospodo eksperti koji ne poznajete azbuku ekonomije!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online