Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.06.2012.
06:43
Večernje novosti A

Državne agencije za "sve i svašta" - koštaju nas 820 miliona evra

Džinovsko stablo državnih agencija košta Srbiju godišnje više od 820 miliona evra, pa novog predsednika vlade, ma ko bio, Srbije čeka zahtevan posao sasecanja ovih tvorevina. A svi su obećali - ukidaće ih.

Svaka Vlada obećavala je ukidanje agenicja...za sada je sve ostalo samo na obećanjima
 


Činjenice su nemilosrdne, pišu Novosti: naša država ima 131 agenciju za "sve i svašta", po čemu smo rekorderi u Evropi. Ilustracije radi, Nemačka kao vodeća privreda Evrope ima svega šest agencija, Češka 11, a Hrvatska je najavila da će broj od 47 uskoro da prepolovi zbog smanjenja birokratije.
 

Sve partije su u kampanji najavile gašenje agencija, a to već godinama uzaludno traže i ekonomski stručnjaci, Unija poslodavaca Srbije, sindikati, brojna strukovna udruženja. Prema raspoloživim informacijama, direktori većine agencija imaju plate veće od 100.000 dinara, a neka primanja nadmašuju i čitavih 500.000 dinara.
 

"Vladine agencije bi trebalo srezati na najmanju moguću meru. Neophodno je ukidanje raznih državnih fondova, poput Fonda za razvoj i Nacionalnog investicionog plana, i drugih parafinansijskih organizacija koje raspolažu ogromnim sredstvima, a troše ih bez valjane kontrole", ocenio je potpredsednik vlade i lider PUPS-a, Jovan Krkobabić.
 

I SPS se slaže sa ukidanjem velikog broja državnih agencija. "Nismo ni osnivali ni inicirali osnivanje ijedne agencije. To treba ukidati ", poručio je lider SPS-a Ivica Dačić.
 

Naprednjaci kažu da bivša vlada ništa nije učinila na planu smanjenja broja nepotrebnih agencija, zavoda, direkcija. "Najmanje 60 agencija i drugih bespotrebnih institucija biće ugašeno ako formiramo vladu", ocenio je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.
 

Jelena Trivan, potpredsednik DS podseća da je jedan broj agencija ukinut posle rekonstrukcije vlade, ali da se mora ići dalje, i da primanaj u agencijama i raspolaganje novcem mora uvek biti pod lupom javnosti.
 

I Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku, tvrdi da su agencije te na kojima bi moglo da se uštedi: "Ima agencija koje rade isti ili sličan posao. Imate organe uprave u okviru ministarstava koji rade takođe sličan ili isti posao."

POVEZANE VESTI

Petak 22.06.2012. 06:51
Pa to je 100% sigurno da ce ih ukinuti: virtuelno,napismeno pa preko RTS ce mo biti uredno obavesteni,kako nam je skocio standard pa te kako zivimo bolje,i bla,bla,bla........ a u stvarnosti sve ce biti isto.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online