Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 23.06.2012.
14:30 >> 14:36h
Beta A

Evo šta Dinkić nudi DS i SPS

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) ponudili su Demokratskoj stranci (DS) i Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) ekonomski program buduće vlade, rečeno je agenciji Beta u URS-u. Programom se predviđa uvođenje reda u javne finansije, podrška privredi, razvoj poljoprivrede, decentralizacija i regionalizacija Srbije, kao i profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima.

Dokument je "otvoren" za dopune, navode u URS-u, posebno u domenu socijalne politike, s obzirom na to da su DS i SPS stranke socijaldemokratske orijentacije.

Ekonomskim programom URS-a predviđa se uvođenje reda u javne finansije, podrška privredi, razvoj poljoprivrede, decentralizacija i regionalizacija Srbije, kao i profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima
 

URS je predložio donošenje najkasnije do kraja septembra hitnih i radikalnih mera za konsolidaciju javnih finansija i smanjenje budžetskog deficita na oko četiri do pet odsto BDP-a, odnosno na ispod tri odsto u narednim godinama. Tim merama predviđa se smanjivanje birokratije i eliminisanje nepotrebnih troškova države, uz zaštitu najugroženijih slojeva stanovništva.

URS predlaže i ukidanje brojnih parafiskalnih nameta, poput naknada koje su poslednjih godina uvedene posebnim zakonima različitih ministarstava, kao i sve nepotrebne lokalne takse.

"Neophodno je reformisati politiku sopstvenih prihoda koje ostvaruju razne republičke agencije i komisije. Njih danas gotovo niko ne kontroliše i one poprilično arbitrarno određuju svoje tarife. Naknade državnih agencija i komisija treba ukinuti ili smanjiti, tj. upodobiti ih realnim mogućnostima privrede i maksimalno uprostiti njihovo administriranje", navodi se u dokumentu URS-a.

Dobijena nova formula za vladu?

URS predlaže i izmenu Zakona o PDV-u, kako bi se malim i srednjim preduzećima omogućilo da PDV plaćaju kada naplate posao, a ne kada ispostave račun, kao do sada, jer bi to, po oceni URS-a, značajno poboljšalo likvidnost preduzeća i skratilo rokove plaćanja roba i usluga.

Kao ključnu stavku u antikriznim merama za privredu, URS predlaže subvencionisane kredite za likvidnost i investicije, navodeći da je taj program dao veoma dobre rezultate i značajno ublažio udar prvog talasa krize u periodu 2009-2010. godine. URS je u dokumentu predložio i profesionalizaciju rada javnih preduzeća, odnosno "razbijanje partijskih monopola" nad javnim preduzećima na svim nivoima, uz to da javna preduzeća treba da vode stručnjaci i profesionalni menadžeri izabrani na konkursu.

Dokumentom se predlaže nastavak i intenziviranje podsticaja direktnih stranih investicija kroz bespovratna sredstva od 4.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, s tim da maksimalan podsticaj treba da dobiju investitori iz automobilske industrije, elektronike i informacionih tehnologija, kao i oni koji investiraju u nerazvijenim područjima.

Šta će biti sa penzijama?

U delu programa posvećenom poljoprivredi, URS predlaže dvostruko veći budžet za poljoprivredu, zagarantovan sistem podsticaja, ukidanje uslovljavanja isplate subvencija plaćanjem doprinosa za PIO, pravedniju raspodelu subvencija i stimulaciju investicija u
poljoprivredi. Zalažući se za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, URS predlaže direktan izbor gradonačelnika, formiranje novih opština u velikim gradovima, ukoliko za to postoji ekonomska opravdanost, i decentralizaciju republičkih institucija.

Predlaže se i javna rasprava o promeni Ustava radi regionalizacije i dalje decentralizacije Srbije, kao i promena izbornog sistema, čime bi bilo obezbeđeno da predstavnici svih regiona i gradova budu zastupljeni u Skupštini Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 23.06.2012. 14:47
Ma jel' ovo psiholoski rat protiv gradjana Srbije.... ..... ovaj nas zavio u crno - radio nam o glavi i izgleda i dalje bi da nam kroji sudbinu ..... a nama postaju dosadni (bar meni) Neverovatno ..... eto sta se dogadja kad se osecas nemocnim da nesto promenis...!
Subota 23.06.2012. 17:32
A jel ima neko da mu stavi bukagije više inače će nastaviti sa novim lažima?
Subota 23.06.2012. 16:47
Prosto mi je vise muka od njih, njihovih spletki i feudalnog komadanja Srbije. Ovaj narod je na kraju zasluzio da zivi normalno, kroz celu istoriju su nas gazili, osvajali, ubijali i proganjali. Kada nema stranih osvajaca unistavaju nas nasi razbojnici. Razumem mlade ljude koji zgadjeni svime odlaze u strane zemlje gde ne moraju da se bave ovakvim stvarima, vec mogu da zive normalno. Niko od nas ne zahteva vile i ferarije. Garantujem da bi vecnina gradjana bila zadovoljna sa prosecnom evropskom platom. Navikli smo na malo pa nam ne treba puno da budemo srecni. Medjutim ni to malo nam ne daju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online