Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.07.2012.
01:44
Večernje novosti A

Dva nova rudnika zlata kod Bora

Kanadska kompanija “Avala risorsis“ u naredne tri godine investiraće više od pola milijarde dolara u otvaranje dva površinska kopa rudnika zlata na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice.

Procene su da se u Crnom vrhu krije 130 tona zlata
 


Ovo je za beogradske “Večernje novosti“ potvrdio Džastin van der Torn, glavni menadžer istraživanja u kanadskoj kompaniji.


- Po dosadašnjim istraživanjima, na lokalitetu Bigar, na Crnom vrhu, pronađeno je 38 miliona tona rude zlata, iz koje je moguće dobiti gotovo 48 tona tog plemenitog metala - ističe Van der Torn. - Završili smo istraživanja i na drugom crnovrškom lokalitetu Korkan, gde su preliminarni rezultati još i bolji od onih na Bigru.
 

Nije iznenađenje

Dr Milorad Grujić, član SANU, posebno naglašava da za geologe otkriće kanadske kompanije, ne predstavlja iznenađenje.

- Na području Timočke Krajine, ili geološkim jezikom govoreći, Timočkog magmatskog kompleksa, smeštene su rezerve zlata od gotovo 1.000 tona. Uz to, cena ovog plemenitog metala svakodnevno raste - kaže dr Grujić.

U gradu bakra dosad je dobijeno više od 160 tona zlata - dovoljno da se Zemljina kugla nekoliko puta, oko ekvatora, omota zlatnom žicom.

Po rečima našeg sagovornika, vrlo brzo će biti poznati i preliminarni rezultati geoloških istraživanja na trećem crnovrškom lokalitetu Kraku peštar, pa će u naredna dva do tri meseca zlatni mozaik na Crnom vrhu, kako očekuju u „Avala risorsisu“, biti sklopljen i dostupan javnosti.


- Imamo sve razloge da verujemo da ove tri lokacije kriju rezerve od najmanje četiri miliona unci zlata, odnosno oko 130 tona tog plemenitog metala - podvlači Van der Torn. - Stoga, ukoliko sve buduće studije dokažu ekonomsku opravdanost eksploatacije, naš je plan da na Crnom vrhu, uz investicije od najmanje 500 miliona dolara, otvorimo dva površinska kopa i prateća rudarska i metalurška postrojenja, u kojima bi radilo više stotina radnika.


Glavni menadžer istraživanja u “Avala risorisu“ kaže da su nalazišta zlata na Crnom vrhu među najbogatijima u Evropi, ali ističe da resursi, koji u sebi kriju potencijal od 10 miliona unci tog plemenitog metala, koji su vrlo retki, “spadaju u najvišu klasu nalazišta zlata“.


- Ukoliko dođe do otvaranja rudnika zlata, i država Srbija će imati ogromne koristi, budući da joj pripada pet odsto “rojaliti takse“ (naknada za korišćenje mineralnih sirovina) od ukupne proizvodnje zlata - ističe Van der Torn. - Uz to, vaša zemlja dobija i dodatnih 10 odsto profita na ime raznih taksa. Zatim, siguran i dobro plaćen posao dobija nekoliko stotina radnika. Ali, možda je najvažnije to što otvaranje rudnika zlata za sobom, kao lokomotiva, povlači razvoj i ostalih privrednih grana. Tako, jedan rudar, indirektno, kreira još nekoliko radnih mesta u okruženju. Očekujemo da investiciju od pola milijardi dolara za otvaranje rudnika zlata potpuno “pokrijemo“ za dve do tri godine, od dana aktiviranja rudokopa. Sve ostalo je rad sa profitom.

Kao u Nevadi

Kanađani su u geološka istraživanja okoline Žagubice do sada investirali više od 50 miliona dolara, što je jedan od najvećih projekata te vrste u svetu. Rezultati do kojih su došli pokazali su da su ležišta tog plemenitog metala, po svom minerološkom sastavu, gotovo identična onima koja su otkrivena u američkoj državi Nevada, u doba zlatne groznice.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.07.2012. 07:19
Neokolonijalizam !!! Za nekoga ceo kolac ,a za vlanika truncica... Ko ce da odgovara vec jednom za ovakve krupne i nacionalne promasaje !!!
Sreda 11.07.2012. 09:28
Ако тренутно немамо лове и машине за све ово онда то треба оставити тако како је и не дирати ништа. Имаће наша деца ваљда нормалнију власт него ми, доста више пара и сами ће то копати. То не може да пропадне ако стоји.
Sreda 11.07.2012. 09:43
Ovo bi bilo opravdano zaduživanje. Do sada smo se zaduživali da bi uvoznički lobi imao deviza i da bi plaćali eksponencijalno šireću administraciju. Zašto ne bi uzeli pola milijarde kredita i sami eksploatisali svoje rude? Tu će ionako raditi naši radnici, rudarski inženjeri su nam isto sposobni kao kanadski, jedina razlika je u tome ko je gazda i ko dobija lavovski deo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online