Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.07.2012.
04:22
Večernje novosti A

Svako duguje po 2.915 evra

Duguju i oni koji žive u uverenju da su ama baš svaki račun i ratu isplatili na vreme. U njihovo ime pozajmila se država i to više od 15 milijardi evra. Tu su i zajmovi građana kod banaka, neizmirene obaveze prema ''Elektroprivredi Srbije“, ''Srbijagasu“, toplanama... Ako bismo sve obaveze stonovništva, ove direktne, ali i indirektne, sabrali, cifra bi dostigla malo više od 20 milijardi evra. A na svakog građanina Srbije došlo bi 2.915 evra duga. Da bismo zaradili ovu sumu, svako od nas morao bi da radi punih osam meseci. I da ne troši ni dinara na sebe, pišu beogradski mediji.

Najveći deo zajedničkih obaveza građana Srbije je javni dug naše zemlje. On sada iznosi 15,3 milijarde evra. U dinarima cifra je skoro nesaglediva - 1.771 milijarda. Da ga delimo na ravne časti, svaki od stanovnika naše zemlje valjalo bi da pripremi 248.712 dinara ili oko 2.100 evra. Izvesno je da mu ovde nije kraj. Nova vlada poručuje da joj do kraja godine treba najmanje tri milijarde evra i potražiće ih kod finansijskih institucija. Tako da bismo ovu godinu mogli da ispratimo zaduženiji za još 470 evra po stanovniku, tvrde ''Novosti''.

Dugovanja sve veća i veća...

- Građane sa pravom brine zaduženost države koja u poslednje vreme raste i apsolutno, ali što je mnogo opasnije i relativno u odnosu na bruto domaći proizvod - objašnjava profesor Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

- Zbog rasta javnog duga mi kao građani moramo da očekujemo porast poreza koje direktno plaćamo, ali i onih, poput poreza na dodatu vrednost, koje na nas prevaljuju proizvođači i trgovci. To je način da se povećaju budžetski prihodi iz kojih se dug otplaćuje. Javni dug će i dalje rasti, najmanje do kraja godine, dok država ne izvrši fiskalnu konsolidaciju i ne osete se efekti nove ekonomske politike.

Građani Srbije bankama na ime kredita duguju ukupno 602,2 milijarde dinara, pokazuju podaci Kreditnog biroa. Iznos u dinarima raste, 2,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, ali gledano kroz evropsku valutu - dug se smanjuje. Početkom godine građani Srbije su bili u proseku 818 evra u kreditima, a danas - 716 evra.

- U junu je u odnosu na maj zaduženost građana porasla nominalno za 2,4 odsto, ali treba imati u vidu i da je u maju u odnosu na april porasla za 1,9 odsto - dodaje Hanić.

- To znači da je rast ubrzan. S obzirom na to da građani ne primaju plate u evrima, koje bi na dan dospeća rate mogli da prodaju po većem kursu, nije pravično obračunavati kreditnu zaduženost stanovništva u evrima. Statistički gledano, zaduženost građana će rasti i dalje. Kako je većina uzeta u stranoj valuti, a kurs će slabiti, to će dovesti do rasta nominalne zaduženosti. Iako je kreditni potencijal postojećih korisnika kredita smanjen, građani imaju prostora da se dalje zadužuju. Pošto položaj stanovništva zavisi od situacije u preduzećima i kod preduzetnika, a kod njih docnja raste, to će se odraziti i na kašnjenje zaposlenih u otplati rata.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.07.2012. 13:06
Taj dug koji se meni i mojoj porodici pripisuje je napravio čovek zla, mafijaški boss boris tadić, zato on i njegova mafijaške bratija duguju, a ne ja i moja porodica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online