Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 04.08.2012.
07:29
Blic A

Ko je Jorgovanka?

"Bez budalah tupoga pogleda, bil umovi mogli blistat svjetli“, omiljena je rečenica Jorgovanke Tabaković iz Njegoševog dela „"Luča Mikrokozma“ koje, tako kaže, baš uvek ima uz sebe u torbi. Sklona je i voli da od realnosti pobegne u književne citate čiji je smisao i cilj da se sakriju pravi stav i namera.

Tomislav Nikolić joj je prava i iskrena drugarica : Jorgovanka Tabaković
 

Uvek je bila, to često ponavlja, bezrezervni sledbenik aktuelnog predsednika države za koga je jednom prilikom kazala da je njen "pouzdan prijatelj i moja prava i iskrena drugarica“. Ne tako davno moglo se čuti govorkanje da je upravo taj "pouzdani prijatelj“ mirio dve nepomirljive i sukobljene stranačke perjanice Aleksandra Vučića i Jorgovanku Tabaković, ali se osim tog romora čaršije, ništa više nije moglo pouzdano saznati.


Po sopstvenom priznanju voli književnost i posebno Umberta Eka, pa je tako na konkretno pitanje da li će ona biti guverner jer se tako hoće i može vladajućoj većini, odgovorila nejasno kao profesorka književnosti, a ne političarka i doktor ekonomskih nauka: "Tkaj, tkaču vetra, ako, kad bi, da li, da smo, a nismo mogli”. Ipak, jasno je da nema mesta za "kad bi“ i "da li“, jer niko više nema dilemu da će baš ona, a ne neko drugi, biti guvernerka.

Rođena je u Vučitrnu, Kosovo i Metohija, bila je najbolji đak u osnovnoj i srednjoj školi, sa sedamnaest godina je upisala Ekonomski fakultet i završila ga za tri godine.

 

Počela je radnu karijeru kao profesor, godinama radi u "Telekomu“, od 1999. živi u Novom Sadu, suprug joj je umro i iz tog jedinog braka ima dve ćerke i sina.

 

Politički, iza sebe ima 16 godina staža u Srpskoj radikalnoj stranci, višegodišnji je poslanik, a bila je i ministarka u vladi Mirka Marjanovića.

 

Bez dvoumljenja se kada su se radikali cepali, priključila Srpskoj naprednoj stranci. Poslednjih godinu dana ima status važne stranačke ličnosti i važi za glavnog ekonomskog stručnjaka svoje partije.

Čuva se jakih reči, izbegava manire ostrašćenosti i tek ponekada, retko, iz nje progovori oštrina koja ne ostavlja prostor kompromisu. Ocenjujući rad prošle vlade, govorila je da “jak dinar šteti srpskoj privredi”.

Njen je javno izneti stav, da “uz odgovornu monetarnu politiku, Srbiji ne bi bio potreban MMF”, da je “liberalizacija trgovine bila velika greška” i da njena stranka želi da uspostavi domaću razvojnu banku, što će se sigurno i dogoditi.

Jedan od ranijih ambasadora SAD, a ona i njene stranačke kolege su razumeli da su im dobri odnosi sa diplomatama te velike svetske sile potrebni ma koliko se na unutrašnjem planu trudili da pokažu jak nacionalni identitet, ocenio je da "Tabakovićeva iznosi stavove koji odslikavaju njene socijalističke korene“, a da program SNS sadrži "protekcionističke mere“.

U predizborno vreme je pokazala je da ume da polemiše, da se piprema i da može da vlada materijom. U tv duelima je neke političke protivnike koji su je potcenili nadgovorila, ostavljajući ih u ukupnom utisku koji je gledalište imalo, iza sebe. Nije bez integriteta, ali je izvesno da će guvernerka Jorgovanka Tabaković, teško da može biti drukčije, biti dosledan izvršilac zahteva koji budu stizali iz Nemanjine ili sa Andrićevog venca.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 08:02
" ... biti dosledan izvršilac zahteva koji budu stizali iz Nemanjine ili sa Andrićevog venca...", bas neko od politike nezavisno vodjenje ekonomije, blago nama. Ali ce zato biti nezavisna od MMF-a, veoma hrabro obecanje, to na zalost nije poslo za rukom ni Gadafiju.
Subota 04.08.2012. 09:05
Vjerno je odslužila Šešelja,a kada je gazda "otišao" u Hag,onda je prešla kod Tome.Naučena mala da sluša i tako 16 godina.Malo li je.Boga mi je Tomo,kao "odanu drugaricu" dobro namjesti na platu od 6.ooo evra.I tata bi sine.Ova zna zašto je "služila".Ona je za ekonomiju trubadur i žalosna je ta NB,kojoj je ona guverner.Drugo je citirati Njegoša i laditi,a drugo voditi monetarni sistem.Za nju je previše i izgovoriti monetarni sistem.Naučia je kod Mirka zzz devize,devize,pa će ponoviti naučenu lekciju.
Subota 04.08.2012. 10:47
DA LI NEKO RAZUME OVU ŽENU KAD GOVORI O NEČEMU ??? Neka klikne onaj ko je razume !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online