Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.08.2012.
14:27
Press rs A

Dinkić kontroliše Jorgovanku

Uvođenje Uprave za nadzor u NBS, ekonomski analitičari ocenjuju kao želju lidera URS-a da drži barem jednu polugu moći u centralnoj banci, piše Press.

Direktor Uprave za nadzor u Narodnoj banci Srbije, koji će po novom zakonu imati gotovo ista ovlašćenja kao guverner, biće iz redova URS-a
 

Jorgovanka Tabaković, koju će prema najavi predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića parlament izabrati na sednici u ponedeljak. Ali prema novom zakonu u NBS se uvodi Uprava za nadzor finansijskim institucijama, na čijem čelu će biti čovek koji će biti ravnopravan sa guvernerom, a račune će polagati jedino Skupštini Srbije. To praktično znači da će NBS imati dva guvernera.

Finansijska represija

 

Da je neuobičajeno da Skupština bira direktora Uprave za nadzor smatra i Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije .


"Vlast želi da pokaže da teži depolitizaciji jer će guvernerka biti politička ličnost, pa će neko drugi nadgledati rad banaka. Ipak, cilj može biti, kako se pretpostavlja, finansijska represija nad bankama", kaže Gligorov.

Da je prvi potez nove vlade izmena zakona o NBS pokazuje potrebu vlasti da sebi i svojim interesima podrede funkcionisanje najvažnijih institucija u zemlji, ocenjuju analitičari. Ekonomista Boško Mijatović naglašava da se i ovaj put menja zakon da bi se prilagodio idejama nove vlasti i guvernera.

"Čini mi se, ipak, da se ovim izmenama narušava samostalnost NBS i ide na razvlašćivanje guvernera. Zbog toga se uvodi funkcija direktora Uprave za nadzor, koja će imati znatna ovlašćenja. Ne bi me čudilo da upravo to mesto pripadne nekome ko je blizak ministru Dinkiću, poput Vesne Arsić, bivše državne sekretarke u Ministarstvu ekonomije", ističe Mijatović.

Član Saveta guvernera NBS Milojko Arsić kaže da novi zakon o NBS uopšte nije precizirao međusobni odnos guvernera i direktora Uprave za nadzor.

"Guverner se bavi monetarnom politikom, ali nadzor nad bankama može da se obavlja van centralne banke. U Americi, Britaniji i Austriji postoje ovakve uprave van centralnih banaka, sa zadatkom da obavljaju nadzor, i to su posebna nezavisna tela. Ovde su potpuno pomešana dva koncepta", smatra Arsić.

On ističe da je po novom zakonu Uprava za nadzor samostalna institucija u okviru NBS i pita se kako će to funkcionisati.

"To može da stvori prostor za političke zloupotrebe, a videćemo da li će se i u kolikoj meri to koristiti. Pošto je direktor Uprave i član IO, nejasno je da li će moći da ga nadglasa guverner i viceguverneri pri donošenju odluka, i obrnuto", kaže Arsić.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 14:40
Vauu, vuk cuva kozu, a koza kupus. Osta sirota raja opet gladna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online