Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 05.08.2012.
10:27
rts rs A

Koridor 11: Ako ga ne naprave Kinezi, neće niko...

Kineska firma koja gradi most između Zemuna i Borče ponudila da izgradi i koridor 11 do granice sa Crnom Gorom. Spremni su da daju kredit ili da put grade kao koncesionari.

 Predlog Kineza uskoro će da razmatra i Vlada Srbije
 

Kineska firma "Mostovi i putevi" uputila je zvaničnu ponudu Javnom preduzeću "Koridori Srbije" za finansiranje i izgradnju svih preostalih deonica na Koridoru 11 od Beograda do Boljara, granice sa Crnom Gorom.

Kineski predlog uskoro bi trebalo da razmatra i Vlada Srbije. Osim predloga za gradnju koridora 11, Kinezi imaju spreman idejni projekat za gradnju drumsko železničkog mosta Vinča-Pančevo.

Ukupna vrednost deonice duge 270 kilometara je više od dve milijarde i šest stotina milona evra, a Kinezi bi ovaj posao finansirali iz kreditnog paketa od 10 milijardi evra namenjenog istočnoevropskim zemljama.

U Koridorima kažu da je ponuda veoma ozbiljna i da bi ako se dogovore, već za godinu dana gradnja mogla da počne.

Firma "Mostovi i putevi" poznata je po tome što trenutno gradi most Borča - Zemun. Na našem tržištu prisutni su preko tri godine, a njihovi stručnjaci nisu gubili vreme.

"Na osnovu naših idejnih projekata za Koridor 11, uradili su detaljnu animaciju te trase. Početnu tačku locirali su u Surčinu, a celokupnu dužinu autoputa podelili su na sedam deonica, od Beograda do Obrenovca, od Uba do Lajkovca, od Ljiga do Preljine, od Preljine do Čačka, od Čačka do Požege i od Požege do Boljara. Ukupno bi se gradilo 270 kilometara. Pogodnost kineske ponude predviđa da 40 odsto posla u finansijskom smislu rade domaće firme, što i nije loše s obzirom da nema posla u građevinkoj industriji", rekao je Mihajlo Mišić, direktor JP "Koridori Srbije".

Kinezi su spremni da nam daju kredit ili da put grade kao koncesionari. U slučaju koncesije azerbejdžanski kredit od 300 miliona evra za jednu deonicu biće unet kao kapital države Srbije.

Shodno tome delila bi se i naplata putarine. U Koridorima kažu da je kineski kredit jedan od najpovoljnijih na tržištu.

"Što se tiče kamate, u ponudi nema precizrane stope, ali koliko sam ja pratio taj kredit koji na velika zvona kineska vlada objavila tu kamata može da bude i do dva odsto što je najpovoljnija kamata koju smo ikada imali", rekao je Mišić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 11:49
koridor 11 ne postoji . drzava koja nema novca za plate i penzije ce da se zaduzuje za graddnju autoputa do crne gore. sta nama autoput do crne gore? auto put do cacka ok,al srbija je u velikom problemu sa novcem. i zasto bi bilo ko drugi gradio,pa mi imamo nasa preduzeca.
Nedelja 05.08.2012. 12:57
Uradiće to Mrka i Velja u narednih 60 godina.
Ponedeljak 06.08.2012. 07:52
Pa zar da oduzmu zanimaciju dvojici zaslužnih veterana?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online