Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.08.2012.
10:06
Blic A

Porez na dobit ipak 12 odsto

Porez na dobit preduzeća će ipak "skočiti" i biće povećan sa sadašnjih 10 na 12 odsto, a ne na 15 odsto. Kako "Blic" saznaje u Ministarstvu finansija, odluka o izmenama ovog poreza biće doneta do 1. novembra, kako bi stupila na snagu 1. januara 2013. godine.

Ministarstvo finansija odustalo je od stope od 15 odsto zbog činjenice da bi u tom slučaju povećanje iznosilo 50 odsto, kao i zbog argumentacije da je upravo niska poreska stopa ovog poreza bila glavni adut Srbije u privlačenju stranih investicija. Srbija je prošle godine po osnovu poreza na dobit prihodovala oko 55 milijardi dinara, a povećanje na 15 odsto obezbedilo bi u 2013. godini petnaestak milijardi dinara više za budžet (oko 140 miliona evra).

Sa stopom od 12 odsto efekti će biti daleko niži i iznositi u narednoj godini oko pet milijardi (četrdesetak miliona evra). Pun efekat povećanja ovog poreza očekuje se tek u 2014. godini kada bi i sa stopom od 12 odsto rast prihoda mogao iznositi oko 12 milijardi dinara. Izmenama zakona planirano je i smanjenje mogućnosti za izvrdavanje i umanjenje ovog poreza (kroz humanitarni rad, finansiranje sportskih i drugih aktivnosti itd.), što je često bilo zloupotrebljavano, pa je efektivna stopa poreza na dobit zapravo iznosila 5-6 odsto.


Stručnjaci ipak smatraju da je bilo prostora za podizanje ovog poreza na 15 odsto, jer bi čak i sa tom stopom Srbija ostala daleko ispod evropskog proseka. Tim pre što izostaje glavni efekat niske poreske stope - veći priliv investicija. U EU prosečna stopa ovog poreza je 24 odsto, a rekorderi su Nemci, gde porez na dobit iznosi čak 38,7 odsto. Među članicama EU porez na dobit od 10 odsto imaju samo Kipar i Bugarska, dok susedna Rumunija dobit oporezuje sa 16 odsto, Hrvatska sa 20 itd. Slovačka i Češka, gde je ovaj porez 19 odsto, upravo razmatraju njegovo podizanje na 23 odsto, čime bi se približile evropskom proseku.

Banke negodovale

Veći porez na dobit preduzeća plaćaće ubuduće i banke, koje su na sam pomen stope od 15 odsto već najavile preko Udruženja banaka Srbije da će to značiti veće kamate i skuplje kredite za građane i privredu. Zato mnogi veruju da su upravo zbog negodovanja banaka od kojih se očekuju povoljniji krediti za privredu, ali i dela privrede, koju bi veće stope ovog poreza pogodile, nadležni u Ministarstvu finansija umanjili procenat povećanja za dva odsto.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.08.2012. 12:46
Пореска политика у Србији је потпуно под контролом страног капитала. Види се да је порез на добит био скоро дупло мањи од јевропског просека. Домаће производње и предузећа скоро да и нема више и овако низак порез на добит у интересу је искључиво страног капитала. Баш њих заболе за буџетским дефицитом и сиромаштвом становништва. Ненормално је да су приходи од пореза на доходак грађана виши неколико пута од пореза добит. Стране банке остварују екстра профит незапамћеном експлоатацијом корисника услуга (највећа каматна маржа у банкарству откако је гавран поцрнео!). Баве искључиво извлачењем и ретрансфером капитала домицилним банкама у иностранству. Неопходан је порез на добит банака од 20%!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online