Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 20.08.2012.
17:49
B92 A

Srbija tone, nema bratskih kredita

Srbija kao država ne može bankrotirati, ali ukoliko nastavi sa postojećom ekonomskom politikom trošenja i zaduživanja, sledi joj ekonomski i finansijski kolaps.

Foto: Arhiva
 

Ovakvu "prognozu" dali su konsultant Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela Dragomir Janković i saradnik beogradskog Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović.

Komentarišući mogućnost da se Srbija zaduži kod "bratskih zemalja", dvojica ekonomista za Radio Slobodna Evropa ističu da je ekonomija vrlo surova i da ne postoje "bratski" krediti, i da su sigurni da Srbija nema šanse za povoljne kredite od Rusije, Kine ili od Azerbejdžana.

"Srbija je pokazala veliku sposobnost da iz egzotičnih i sličnih zemalja dobija sredstva. Naprimer, imate ovu noviju ljubav s Azerbejdžanom. Ne bi me čudilo da pronađu i nove “bratske zemlje“ koje bi nam formalno dale jeftine kredite, koji - kad se sve sabere - bivaju skuplji", kaže Stevanović.

Janković ističe da bi ekonomski kolaps značio potpuni haos u privrednim aktivnostima, naplatama poreza, ali iu svim onim aktivnostima iz kojih se finansiraju država i privreda.

"Srbija kao država neće bankrotirati, ali će ući u vrlo ozbiljan ekonomski kolaps, iz kojeg će teško izaći bez ozbiljnih i radikalnih mera, koje bi, pre svega, podrazumevale štednju, racionalno trošenje i racionalno zaduživanje", rekao je Janković.

Janković i Stevanović su saglasni da se u Srbiji neće dogoditi "grčki scenario", jer se srpski i grčka situacija ne mogu uporediti ni po nivou zaduženosti, ni po načinu zaduženosti, ni po režimu otplaćivanja, ali ni po značaju koji Srbija i Grčka imaju kako za EU, tako i za međunarodnu ekonomiju.

"Evropa je znala kakvi su mangupi u Srbiji, kakav je kvalitet svih naših vlada i nisu nam dozvolili da se zadužimo kao Grčka. Pogotovo niko nije verovao u verodostojnost naših finansijskih izveštaja kao što je verovao onim kojima je Grčka obmanjivala EU. Zbog toga nikad nismo bili u mogućnosti da uzmemo onoliko kredita koliko su uzeli Grci ", rekao je Stevanović i naveo da da država ne može bankrotirati kao kompanija, ali da država koja je u bankrotu nije privlačna za strane investicije i treba joj 5-6 godina vrlo kredibiltetne ekonomske politike kako bi vratila poverenje međunarodne zajednice.

"To preti Srbiji, takva mogućnost je vrlo realna, a bojim se da ćemo mi pred tom činjenicom još neko vreme gurati glavu u pesak", rekao je Stevanović.

Janković i Stevanović očekuju povećanje inflacije u Srbiji i ocenjuju da srpska vlada svojim najavama o smanjenju cena energenata i životnih namirnica, ili isplate 13-te penzije, pokazuje da ne drži stvari pod kontrolom i da joj izmiču ekonomski instrumenti.

"U Srbiji, recimo, postoji mit da ne možete imati stabilnu valutu ako nemate jaku ekonomiju, što je vrhunska besmislica. Nikome ne pada napamet da pogleda najbližeg suseda - BiH, zemlju sa nikakvom ekonomijom, kao što je i Srbija, ali stabilnim novcem ", zaključio je Stevanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2012. 18:05
ovu prognozu vam je mogla dati svaka pijacna baba sa bajloni pijace,naravno uz sav respekt za pomenute ekonomiste. srbija izdrzava nekoliko jugosalavija,srbiju i crnu goru,armiju titine vojske iz bivsih jugo republika je EVRA KOLIKO? srbija podeli stanova drzavljanima bivsih jugo drzava/nijedna bivsa jugo drzava to nije uradila/ za KOLIKO MILIJARDI EVRA? drzavna preduzeca trose za javne nabavke /odnosno skupe namestene tendera/,donacije,sluzbene automobile koji se dele kao da je krompir,besmislena sluzbena putovanja,reprezentacije. koliko je samo novca srbije oteto u pljackaskim privatizacijama,za koje jos niko nije odgovarao.velikodusno deljenje novca putem podele nacionalnih penzija i.....
Ponedeljak 20.08.2012. 18:10
Паметни људи кажу да би Србија овога момента требала прогласити банкрот и само тако ће полако али сигурно почети њен опоравак.Чекати банкрот је обична агонија за све нас.
Ponedeljak 20.08.2012. 19:43
Sledi sledeci scenario: Izazove se kriza (koje ne postoji) koja ima za cilj da osiromasi svet. Odmah na snagu krece Papa i Vatikansak Banka, da nam pruze svoju pomoc i proglase sebe spasiocem sudnjeg dana - kapitalizma Svetsku banku drze nekoliko ljudi koji su u samom vrhu masona. I oni mogu bez ikakve najave da izazivaju sada krizu... Ne mora ni da se prica da je izazvana, elektronski samo prebace na cukun unucice 5 milijardi eura i putuju po plazama i hotelima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online