Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 02.09.2012.
02:40
N. S. Preradović - Vesti A

Uvozimo i jabuke, a ne otplaćujemo kredite

Domaća valuta nikad nije bila slabija. Svi se pitaju hoće li pad dinara biti zaustavljen. Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzećaMilan Knežević očekuje da će evro do Nove godine vredeti čak 135 dinara.

Prema najavama porez na dobit će sa 10 biti povećan na 12 odsto umesto najavljivanih 15 odsto. Koliko to olakšava posao privrednicima?


- Povećanje poreza na dobit, pa makar bilo manje nego što su najavljivali, nije dobro, pogotovo što Vlada ne najavljuje ono što je obećavala, a to su reforme i smanjenje javne potrošnje. Trenutno se nalazimo u stanju tranzicionog kolapsa, pa nikakvo povećanje poreza pa čak i za 20 odsto neće rešiti problem. Čak 60 odsto budžeta države pojedu penzije i plate, a to je neodrživo. Ukoliko ne dođe do smanjenja javne potrošnje crno nam se piše.


Standard građana nikad nije bio lošiji. Ima li poboljšanja na vidiku?


- U ovoj zemlji postoji 900.000 raznih hipoteka. Svaki treći kredit ne može biti vraćen. Ukupan dug države i građana je 37 milijardi evra, a dug po zaposlenom ako se uzme u obzir i kredit države je 11.500 evra. Ljudi iz vlasti pričaju o isplati 13. penzije. Grčka je isplaćivala i 14. penziju, pa vidimo gde je sad. Nažalost, mi smo već ušli u finansijsku spiralu smrti.


Gde je po vama rešenje?


- Mi smo država koja ima potencijale za razvoj proizvodnje, ali problem je to što je u ovoj zemlji skupo raditi, a jeftino uvoziti. Ne moramo da uvozimo, bar ne u tolikoj meri, jabuke, beli luk. Ko kaže da je čokolada iz uvoza slađa od one koja je proizvedena u Srbiji?


Godinama ukazujete na problem sive ekonomije.


- Prisutna je u svim segmentima privrede, a kad je reč o tekstilnoj industriji, na buvljim i robnim pijacama u Pančevu, Novom Sadu, Nišu i Subotici robu svakodnevno prodaje 4.000 nelegalnih prodavaca, a godišnje se na tezgama obrne preko dve milijarde evra robe bez porekla.


Treba li privrednici da se okrenu EU ili, pak, Rusiji i Kini?


- Privrednici treba da se okrenu sami sebi. Niko vam neće pomoći, ako sami ne zapnete. Mada mislim da smo se malo previše otvarali prema EU, a da za to nismo bilo spremni niti konkurentni.


Domaća valuta nikad nije bila slabija. Hoće li pad dinara biti zaustavljen?


- Sa ovako slabašnim stanjem u privredi - teško. Verujem da će evro do Nove godine možda vredeti i čitavih 135 dinara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.09.2012. 04:03
Treba pustiti euro da ode u 200dinara, a onda odstampati nove dinare i oduzeti dve nule.Bilo bi dva dinara za euro. A onda drzati kurs,da bude 2 dinara za 1 euro bar 5godina. Ove novcanice nisu lepe,a nisu ni kvalitetne i lako se falsifikuju.Na novcanici od dve hiljade dinara,lik Milutina Milankovica gleda unazad.
Ponedeljak 03.09.2012. 07:16
Uvoze se čak i jabuke i beli luk zbog povolj nijih cena. Naši prozvođaći više vole da bace voće i povrče, nego da spuste cene. Jedan komšija prodaje paradajz, mušterija mora sama da ga obere. po ceni od 70 dinara, na pijaci je 40. Onda se žali da mu propadaju stotine kila plodova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online