Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 11.09.2012.
08:13
Alo A

Već nema ulja, cene hrane opet skaču

Povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto od oktobra ne samo da će povećati cene proizvoda za oko dva odsto i dodatno opteretiti kupovnu moć građana već će uticati i na rast inflacije, koja će do kraja godine biti između 10 i 15 odsto, kažu ekonomski stručnjaci.

Nestašica ulja zbog povećanja PDV-a
 

Trgovci su već povukli neke proizvode sa rafova, poput suncokretovog ulja, koje se juče nije moglo naći, a očekuje se da će cena porasti na više od 200 dinara.


Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je povećanje PDV-a idiotizam, koji će na svojim plećima nositi građani Srbije, a koji neće dati dugoročne efekte ukoliko istovremeno ne dođe do brzog razvoja privrede.


"Povećanje PDV-a će pogurati sve cene, pa čak i prehrambenih proizvoda, koji će u totalu, zbog većih cena benzina i energenata, poskupeti za dva procentna poena ili nešto manje, koliko će porasti i inflacija", objašnjva za beogradski Alo Prokopijević, napominjući da ove mere vode ka ubistvu privrede i da "nije u redu da se novac iz privatnog sektora koji je produktivan sliva u državni, neproduktivni".

I malo povećanje - udar na budžet!

Ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković kaže za Alo da ne očekuje veliko povećanje cena prehrambenih proizvoda, ali smatra da je i najmanje povećanje veliki udar za siromašno stanovništvo.
"Povećanje PDV-a ne bi trebalo bitno da utiče na standard jer će na hranu ostati PDV od osam odsto. A kako mesečno trošimo 42, 43 odsto kućnog budžeta na hranu, ionako nam ne ostane za nešto drugo. S druge strane, iako nije realno poskupljenje hrane, dešavalo se ranije da ona ipak poskupi. Istina je da trgovci tvrde da najbolje zarađuju kada je kriza, ali se nadam da živimo u pravnoj državi koja to neće dozvoliti", poručuje Stanković.

Savetnik za investicije Mahmut Bušatlija očekuje porast cena za oko dva odsto jer je, kako kaže, sigurno da proizvođači neće raditi na svoju štetu. Međutim, on upozorava da će efekti povećanja PDV-a po budžet, bez razvoja privrede, biti kratkoročni.


"Videli smo kako je to izgledalo u Hrvatskoj, gde se nakon povećanja PDV-a budžet punio tri meseca, a onda je četvrtog, zbog smanjene ukupne potrošnje, bio čak tanji nego pre povećanja PDV-a. Bez brzog razvoja nema ni dugoročnog efekta", ocenjuje Bušatlija, podsećajući da će suša generisati dodatna poskupljenja prehrambenih proizvoda, što će svakako najviše pogoditi nezaposlene građane, kojih prema zvaničnoj statistici trenutno u Srbiji ima rekordnih 27 odsto.


Pojedini proizvodi već su naprasno povučeni sa rafova, pa se tako suncokretovo ulje juče nije moglo naći u nekim trgovinskim lancima. Kako smo saznali od prodavaca, neće ga biti dok se ne nivelišu cena, a očekuje se da će litar ubuduće koštati 220 dinara.


Vlada Srbije usvojila je juče predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu kao i paket od 12 zakona kojima će se, kako kažu u vladi, uvesti red u javne finansije i sprečiti propadanje države. Pored povećanje PDV-a, prvi paket mera za stabilizaciju javnih finansija podrazumeva ukidanje 130 parafiskalnih nameta i taksi, kao i ograničenje plata u javnom sektoru, koje neće moći da budu veće od 162.000 dinara. Prema rečima ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, primena ovog programa trebalo da donese uštede od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove i 120 milijardi dinara u narednoj godini.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.09.2012. 08:15
Nema ulja, nema od juče ni šećera u većini prodavnica. Povukli robu, čekaju poskupljenje.
Nedelja 30.09.2012. 09:29
stabilizovace se iz robnih rezervi. nece ova vlsat dozvoliti haos koliko to prizeljkuje zuta bagra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online