Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 30.09.2012.
09:18
Blic A

"Obećavam, nećemo štampati novac"

Daću obećanje koje ću sigurno ispuniti - neće biti štampanja novca. Topčider će raditi punim kapacitetom, štampajući za druge države lična dokumenta, kartice, pasoše, pa i novac i, naravno, donoseći zemlji toliko neophodan devizni priliv, kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković .

Videćemo da li će ispuniti dato obećanje...
 

Evo kako bi guvernerka NBS objasnili fenomen - rast nezaposlenih, inflacije, broja preduzeća i građana koja kasne sa otplatom kredita, a banke beleže profit:

- Kratkovidošću banaka koje misle da mogu da posluju i trguju samo sa državom i koje ne vide da i njihov dugoročni opstanak zavisi od razvoja realnog sektora, zaposlenosti i kreditne sposobnosti građana. Nije naravno sporno što banke imaju profit, ali je valjda zajednički cilj da i drugi imaju profit jer je to jedino dugoročno održivo stanje, objašnjava Tabaković za Blic.

Inflacija i dalje prioritet

 

NBS inflaciju neće držati pod kontrolom. Na pitanje da li se boji da će tako inflacija izmaći kontroli, guvernerka je rekla da NBS ne odustaje od postizanja stabilnosti cena kao svog glavnog zadatka.

- NBS ne može držati pod kontrolom vremenske neprilike koje guraju naviše cene hrane, niti svetske cene sirove nafte, kao ni rast regulisanih cena, ali će zato monetarna politika sprečavati da se efekti toga preliju na sve ostale cene, dodala je.

Odmah se nameće pitanje, kako onda NBS može da pomogne bankama da se vrate tradicionalnom poslu davanja kredita za otvaranje radnih mesta i proizvodnju...


- Tako što neće stvarati atraktivna alternativna rešenja za stvaranje profita od kojih koristi nemaju ni građani, ni realni sektor, ni republički budžet. Ako banke mogu neoporezovano da trguju sa državom i ulažu u njene hartije od vrednosti kao u sigurniji plasman, zašto bi se opredeljivale za kreditiranje privrede i uz to izlagale riziku namenske kontrole svojih plasmana. Pri tome želim da naglasim da nije posao NBS da vodi selektivnu politiku ulaganja, niti da odlučuje u koje grane, delatnosti ili izvozne sektore treba strateški ulagati. Naš posao je da stvorimo jednake uslove svima da povećaju kreditnu aktivnost u korist privrede i građana.


Na pitanje ko zloupotrebljava finansijski sistem i dostupnost informacijama kako bi višak novca usmerio u državne hartije od vrednosti ili u kupoprodaju deviza i tako solidno zaradio, Tabaković je rekla da nju interesuje preventivno delovanje NBS da takve stvari ne mogu da se događaju.

- S jedne strane, to je precizno doziranje likvidnosti, a s druge onemogućavanje forsiranja bilo koje banke, prava konkurencija i jednaki uslovi za pristup tržištu i našim izvorima. Analiza koja je u toku poslužiće da odluke o intervencijama na deviznom tržištu donosimo bez mogućnost trošenja deviznih rezervi u špekulativne svrhe, dodala je.


A svi se pitamo ko su onda finansijski špekulanti u Srbiji


- To nije pitanje za guvernera. Možda je pitanje za one koji su van regulative i kontrole NBS ostavili samo investicione fondove.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.09.2012. 09:29
Европске централне банке немогу да наштампају! Раде 365 дана по 24 сата ! Амери односно Јевреји (ФЕД- Банка) штампају исто тако ! Њихове наштампане паре вреде а наше не! Нас контролишу баш ти који то зло раде! Ко је кривац за ту светску кризу ? Да није можда Србија изазвала ту светску кризу ? Не би ме ни то чудило да прочитам недге ! Паре штампати и улагати у свој Народ, своју Државу и куповати ког непријатеља имовину! Прича о инфлацији је само за малу децу ! То свака Држава регулише како хоче! Даш Народу - узмеш Народу. Данас се паре штампају на основу неких вредности које непостоје! Продајеш што немаш а купујеш што непостоји !
Nedelja 30.09.2012. 10:21
Jos nista nije uradila za ovu Drzavu, a vec se ponasa kao Majka Nacije.
Nedelja 30.09.2012. 10:20
Sta bre ti da obeceves???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online