Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.10.2012.
00:39
Beta A

Usvojen Zakon o preuzimanju banaka

Nova Agrobanka biće pripojena Poštanskoj štedionici, a od ponedeljka svi deponenti te banke moći će da raspolažu svojim ulozima, utvrđeno je Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka koji je večeras usvojila Skupština Srbije.

Zakonom usvojenim u Skupštini Srbije predviđa se prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku

Za usvajanje ovog zakona glasalo je 129, a protiv 19 poslanika srpskog parlamenta. Nova Agrobanka ima više od 250.000 deponenata, a sve obaveze te banke preuzeće Poštanska štedionica, u kojoj će građani koji imaju račune u ugašenoj banci, ostvariti svoja prava.


Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja finansijskog sistema Srbije, predviđa se prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je vlada obrazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.


Trajanje zakona ograničeno je na dve godine, a taj propis odnosiće se samo na banke u kojima država, odnosno pokrajina Vojvodina imaju većinsko, odnosno kontrolno vlasništvo.


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je ranije najavio da će Vlada na vanrednoj sednici u subotu, 27. oktobra, potvrditi ugovor o prenosu svih 250 miliona evra osiguranih depozita i više od 150 miliona neosiguranih depozita iz Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu, a da će u utorak Nova Agrobanka otići u stečaj.


Dinkić je kazao da će u Poštansku štedionicu biti preneto 250 miliona evra u gotovini iz Agencije za osiguranje depozita, kao pokriće svih osiguranih depozita, sve obveznice koje je prethodna vlada emitovala u iznosu od 85 miliona evra.


Takođe, u Poštansku štedionicu će, kako je naveo Dinkić, biti preneto oko 60 ekspozitura Nove Agrobanke ukupne vrednosti oko 10 miliona evra, kao i 65 miliona evra naplativih kredita.


Narodna banka Srbije je Agrobanci maja ove godine oduzela dozvolu zbog gubitka od 300 miliona evra. Nakon gašenja Agrobanke zbog velikih gubitaka, Vlada Srbije je osnovala Novu Agrobanku koja je preuzela obaveze i depozite Agrobanke.


Zakon o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja finansijskog sistema Srbije stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online