Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.11.2012.
13:38
Beta A

Kakav je Dinkićev budžet?

"Predlog budžeta za 2013. godinu predstavlja radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji", izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. U kasi predviđen deficit od 122 milijarde dinara.

 Radikalni zaokret : Mlađan Dinkić
 

Predstavljajući predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije, Dinkić je istakao da će u 2013. budžetski deficit biti prepolovljen u odnosu na ovu godinu, a obezbeđeno je zaustavljanje eksponencijalnog rasta javnog duga i troškova za kamate.

On je izrazio nadu da će parlament podržati taj zakonski predlog jer on predstavlja prvi korak i temelj za stabilizaciju kompletne ekonomske politike u Srbiji.

"Uređenje javnih finansija nije dovoljno za izlazak iz krize, ali je temelj i prvi korak ka tome", rekao je Dinkić.

On je naveo da će zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije deficit republičkog budžeta u narednoj godini biti 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a konsolidovani deficit, koji obuhvata i budžete pokrajine, lokalnih samouprava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja 3,6 odsto BDP-a.

Prema rečima Dinkića, deficit republičkog budžeta u narednoj godini biće 121,9 milijardi dinara, pošto će prihodi biti 965,7 milijardi dinara, a rashodi 1.087,6 milijardi. "To je smanjenje za više od 80 milijardi dinara u odnosu na planirani deficit republičkog budžeta u 2012. godini", dodao je Dinkić.

 

DS: Budžet na teret građana

Poslanici Demokratske stranke neće podržati predloženi budžet jer je neprimeren situaciji, nema reformski pristup i teret krize prebacuje na građane, izjavili su danas poslanici te stranke Mirko Cvetković i Božidar Đelić.

Cvetković i Đelić su, na zajedničkoj konferenciji za novinare u parlamentu, istakli da predloženim budžetom nisu predviđene uštede, da vlast računa na povećanje inflacije, što će dovesti do pada životnog standarda građana, čime je teret krize prebačen na stanovništvo.

Prema rečima Cvetkovića, ušteda nije kada se smanjuju plate, već kada se napravi racionalizacija.

"U ovom budžetu ne postoji reformski pristup, nema ušteda čak ni od ukidanja neposrednih agencija kako je najavljivano. Jedino je planiran porast raznih poreza i računa se sa visokom inflacijom koja će obezvrediti standard stanovništva", rekao je Cvetković.

On je naglasio da zbog toga što je budžet loš, što je neadekvatan odgovor za situaciju, demokrate neće glasati za njega, podsetivši na mišljenje MMF-a da primenjene i planirane mere nisu dovoljne za trenutnu ekonomsku situaciju, kao i na ocenu Fiskalnog saveta da će deficit ići čak i do pet odsto.

 

D S S neće glasati za budžet ako se ne prihvate amandmani

 

"Podneli smo više od 60 korisnih amandmana koji bi mogli da poprave budžet i glasaćemo najverovatnije protiv ako ne budu prihvaćeni", kazao je poslanik D S S Nenad Popović novinarima u Skupštini Srbije.

 

On je ocenio da su u predloženom budžetu prihodi precenjeni, a rashodi potcenjeni. "Planirani deficit od 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) neće
biti ispunjen, biće veći", rekao je Popović.

 

On je kazao da je pohvalno što je budžet došao u Skupštinu na vreme u i što se u njemu kapitalne investicjie sada mogu planirati na tri godine. Kao problem budžeta, Popović je naveo nedostatak bar 30 milijardi dinara za rešavanje socijalnih pitanja.

 

Od LSV do manjina

 

Pored demokrata, a posebno njihovog ogranka iz Vojvodine za ovakav budžet neće glasati ni druge stranke iz Pokrajine, od LSV do stranaka manjanina.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) je u skupštinskoj raspravi rekao da, prema predlogu Vlade Srbije, u idućoj godini Vojvodini neće pripasti Ustavom zagarantovanih sedam odsto republičkog budžeta.

Prema njegovim rečima, osnovica za obračun transfera Vojvodini smanjena je za 128 milijardi dinara, tako da će Pokrajina biti uskaraćena za oko devet milijardi dinara.

Pastor je ocenio da bi "bilo poštenije" da je ministar finansija Mlađan Dinkić obrazlažući predlog budžeta za iduću godinu rekao da Vlada, usled ekonomske krize i visokog deficita budžeta, nije u mogućnosti da Vojvodini obezbedi transfere od sedam odsto.

Dinkić je, kako je dodao Pastor, prećutao da će Vojvodina u 2013. ostati uskraćena za 14 milijardi dinara za kapitalne investicije, zbog čega će u građevinskoj industriji bez posla ostati nekoliko hiljada ljudi.

Pastor je izrazio sumnju da će dogodine ekonomski rast biti dva odsto, a inflacija 5,5 odsto, kako je predvidela Vlada. On je kazao da se iz predloženog budžeta ne vidi kako će biti rešen višak zaposlenih u javnom sektoru.

LDP: Sa ovakvim budžetom Vlada pada

Šef LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je predloženi budžet "predizborni" i da neće izdržati ni šest meseci. Vlada je planirala da izdvoji mnogo sredstava za subvencije kojima se, kako Jovanović ocenjuje, kupuju glasovi birača, recimo 15 milijardi dinara za subvencije za železnice za koje je rekao da su funkcionalne kao da je 19. vek, a ne 21, a za neke kompanije ih nema a sigurno će se trošiti na njih.

"Železara ne postoji u budžetu i to je rupa koja će morati da se krpi ad hok potezima što daje veliku diskrecionu moć ministru finansija, a u budžetu nema ni podataka koliko je zaposlenih u javnim i državnim preduzećima", rekao je Jovanović.

 

SPO- DHSS: Ambiciozan budžet

Poslanički klub SPO-DHS S smatra da je predlog budžeta za 2013. godinu “ambiciozno zamišljen”, ali da će biti teško ostvariti planirane prihode i deficit, dok je SDPS najavila podršku tom aktu.

SDPS smatra da je predlogom budžeta za narednu godinu napravljen “pravi zaokret u odnosu na prethodne budžete”, budući da se prvi put budžetski deficit smanjuje.

Prema Predlogu zakona o budžetu za 2013. godinu, ekonomska i fiskalna politika u narednoj godini biće usmerena na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i strukturne reforme.

 

 

Budžet je napravljen na proceni da će stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2013. iznositi dva odsto, a stopa inflacije 5,5 odsto.

Umeren ekonomski rast u 2013. očekuje se na osnovu oporavka aktivnosti u većini sektora privrede i poboljšanja stanja privrede zemalja koje su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije.

Petak 23.11.2012. 15:08
2% koji predvidjaju će imati samo da nema ovogodišnje suše a ona bi se teže ponovila . Izgleda da sem povoljnijih očekivanih vremeskih uslova nemaju nameru da ništa ozbiljno urade sledece godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online