Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.12.2012.
09:24
Večernje novosti A

Struja skuplja čak 25 odsto

Poskupljenje struje treba očekivati već početkom naredne godine i to do 25 odsto, izjavio je za "Novosti" Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" u ponedeljak u Jagodini.

Foto: Arhiva
 

Prema njegovim rečima, sadašnja cena kilovata je 5,1 evrocent, što je najmanje duplo jeftinije nego u zemljama u okruženju. Slovenci kilovat plaćaju 20 evrocenti, u Crnoj Gori je 8,80, a u Makedoniji 6,16 evrocenti.

Stabilno

- Energetska situacija u Srbiji je stabilna i zasada sve funkcioniše kako treba - rekla je Zorana Mihajlović, ministar energetike, u Privrednoj komori Srbije. - Stabilno je snabdevanje električnom energijom, gasom i toplane rade bez problema. Očekujemo da će tako ostati i u narednom periodu i da će se ova grejna sezona završiti bez većih problema.

- Cena struje neće rasti do kraja godine, ali početkom sledeće godine poskupljenje je neminovno - kaže Jovanović. - Mislim, da će se poskupljenje biti tokom grejne sezone, ali to zavisi od saglasnosti Vlade Srbije. Neće biti drastičnog poskupljenja i treba očekivati od 20 do 25 odsto. EPS će najverovatnije zatražiti rast cena između 26 i 27 odsto.

Niske temperature ovih dana povećale su potrošnju struje. U odnosu na letnji prosek, potrošačima je sada potrebno čak 50 odsto više električne energije. Potrošnja je sa 80 porasla na oko 120 gigavata.

- Temperature ispod minus 10 stepeni značajno su povećale potrošnju struje - rekao je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 10:19
Struja je roba kao i sve drugo. Pa je i cena podlozna promeni. KOd nas je problem druge prirode. To je taksa, dazbine, angazovana snaga, zelena zuta plava i sarena tarifa . Znaci mozemo da statisticki doterujemo cenu struje do 0,5 evrocenta, ali je cinjenica drugacija. Recimo, kad ja saberem sve moje godisnje racune, pa podelim sa brojem kilovata dobijem cenu od cca 10 evrocenti, sto je duplo vise od cene koja se ovde spominje. E ovo je sad obicna matematika. Zato nije problem u ceni i poskupljenju. Problem je da se jednom izdefinise cena kilovata koja u sebi sadrzi sve troskove. A drzava neka pravi socijalne karte i dotira one koji na to imaju pravo. Bojim se da cemo svi stati u taj red.
Utorak 11.12.2012. 10:48
g-din Jovanovic odvali biser....struja nece poskupeti do kraja godine.....mislim covek je siguran da za ovo nekoliko dana nece....bas dobar covek....
Utorak 11.12.2012. 10:51
Lepo jdragan kaze...napraviti cenu kw...put potroseno i to je to...ovako vazdan nekih smicalica i treba ti tri fakulteta da provalis racun za struju....od detinjstva sam mrzeo taj racun za struju jer je to bio jedini racun u kuci koji nikada nisam mogao da skapiram do kraja....ni sad mi nije bas sve jasno....ANGAZOVANA SNAGA....a šta se tu angazuje....mislim,kako toide....ko vuce...ko gura...ko potura klocne.....cirkus bre...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online