Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.12.2012.
03:41
Večernje novosti A

Kamate za propast

Samo preduzeća koja uspešno posluju mogu dodatno da se zaduže kod banaka, bez obzira na to da li je reč o klasičnim kreditima ili onima koje pomaže država. Koliko zajmovi za privredu koštaju, bankari uglavnom - kriju, pišu beogradske Večernje novosti.

Foto - ilustracija: Krediti u Srbiji veoma nepovoljni za privrednike
 

Nema javno dostupnih podataka, već se klijenti pozivaju da svrate do banke "oči u oči". Jer, kamata zavisi od veličine firme, dosadašnje saradnje sa bankom, finansijske situacije u preduzeću, ali i onoga što se nudi kao garancija za otplatu duga.

Svuda je jeftinije

Krediti privrednicima u zemljama Evropske unije i te kako su jeftiniji u odnosu na one u Srbiji. To su u periodu pre krize obilato koristila i ovdašnja preduzeća "preskačući" domaće banke i zadužujući se direktno u inostranstvu. Kamatne stope u EU, prema poslednjim podacima, kreću se od 2,12 do 4,9 odsto, već u zavisnosti od roka, namene i ukupnog iznosa kredita. U okruženju je, takođe, povoljnije nego kod nas. Tako je cena zajmova u kunama u susednoj Hrvatskoj ispod 10 odsto, gotovo na nivou na kome se ovde odobravaju krediti vezani za evro.

Zvanični podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je prosečna kamatna stopa na investicione kredite na nivou sektora 7 odsto, i to ako je kredit vezan za stranu valutu. Cena je više nego dvostruka, 15 odsto, ako preduzeće zajmi dinare na duži rok. Kod kratkoročnih zajmova, prosečne stope stope su 7,8 odsto za evre, odnosno više od 17 odsto za dinarske kredite.

"Da bismo mogli da otplatimo takav kredit, morali bismo bar duplo skuplje da prodamo naš proizvod u odnosu na ono koliko nas košta njegova proizvodnja", kaže za Večernje novosti Saša Novaković, vlasnik firme "FIM" iz Trstenika, koja se bavi proizvodnjom bebi opreme.

"To znači da veleprodajna cena mora da bude 100 odsto viša u odnosu na proizvođačku, što je nemoguće. Jer, samo u tom slučaju, imali bismo dovoljno da platimo troškove radnika, struje, ratu kredita, razliku u kursu, amortizaciju mašina i da nam ostane od 20 do 30 odsto zarade koju bismo uložili u novu proizvodnju.


Mimo kamatne stope, najveći problem kod zaduživanja je obezbeđenje takvog kredita.

"Svi traže zalogu, hipoteku ili garanciju", kaže Novaković. "Kada kupite mašinu na lizing, ona je na neki način založena i ne možete da je iskoristite ponovo za obezbeđenje kredita. Ako nemate nekog finansijski „jakog“ prijatelja koji će dati garanciju za vas, preostaje vam jedino da stavite hipoteku na sopstvenu kuću.

Pravi trošak

Kolike su, zaista, kamate za privrednike, bankari ilustruju jednostavnim primerom: na iznose subvencionisanih kamata treba dodati još oko pet odsto, koliko "pokriva" država. Tako bi dinarski zajmovi koštali više od 16 odsto, a oni vezani za evro oko osam procenata godišnje.

Novaković ističe da je idealan kredit onaj koji se dobija preko Fonda za razvoj. Ovi krediti, inače, važe za najpovoljnije na tržištu. Na zajmove na duži rok preko Fonda mogu da računaju samo firme koje posluju sa profitom. Tako investicioni kredit uz valutnu klauzulu, sa rokom do pet godina, može da se dobije i po stopi od 2,8 odsto, ako je obezbeđen garancijom ili avaliranom menicom banke. Za ostale slučajeve kamata je 4,5 odsto.

Kod kratkoročnih zajmova, koji moraju da se vrate za godinu, odnosno dve, nije izričito naglašeno da firma ne sme da ima gubitke u poslednje dve godine. Kamata je tri, odnosno 4,5 odsto. Ovi uslovi važili su za ovogodišnji program kreditiranja Fonda za razvoj. Koliko sredstava i po kojoj ceni će biti plasirano u 2013. tek treba da bude poznato.

"Cena kapitala u Srbiji i sve kamate na kredite, izuzev Fonda za razvoj i subvencionisanih zajmova države, za srpsku privredu su neizdrživi", ukazuje i Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije. "Firmama ne omogućavaju ni puko preživljavanje".

Kada je reč o subvencionisanim kreditima, i u 2013. bi država trebalo da pomogne privrednicima da plate kamate na zajmove za održavanje likvidnosti. Doduše, na njih mogu da računaju samo najbolji dužnici.


"Država je ove godine izdvojila 1,3 milijarde dinara za subvencionisanje kamata po ovim kreditima", rečeno je Večernjim novostima u Ministarstvu finansija i privrede.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.12.2012. 11:55
Zalosno je to sto politicari ne reaguju na banke da smanje kamatu na kredit to je zalosno jer narod nema odakle da vraca toliku kamatu ali se bori i vraca ... Banke ovde nicu ko pecurke jer je RETARD Dinkic -naucnik to napravio
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online