Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 28.04.2013.
05:54
RTS A

Birokratija, prepreka stranim investitorima

Kako privući strane investicije i šta uraditi da se uredi tržište nekretnina, pitanja su koja su obeležila Međunarodni sajam investicija u Beogradu. Strani investitori kažu da su cene za ulaganje u Srbiji povoljne, ali im je prepreka to što im "uvek nedostaje još jedan papir".

Strani investitori: Cene za ulaganje u Srbiji su povoljne, ali je prepreka to što nam uvek nedostaje još jedan papir
 

Iako je, sudeći po studiji Svetske banke za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji potrebno 19 procedura i 20 različitih dozvola, za razliku od Velike Britanije, na primer, gde je za to potreban jedan papir, strani investitori u Srbiji vide mnogo mogućnosti za poslovanje.

Neil Sloam Brajan iz londonske kompanije "Lak end" ocenjuje da Srbija izlazi iz krize i da su ovde cene među najnižima koje dobijaju.

"Nadam se da će Srbija ući i na evropsko ekonomsko tržište. Voleli bismo da dovedemo više ljudi iz Velike Britanije da ovde ulažu, jer trenutno u Londonu nema gde da se investira", navodi Brajan.

Ipak, ističe da je teško snaći se kroz zakone i propise. "Nadam se da će se uz pomoć Vlade Srbije promeniti zakoni kako bi bili malo sigurniji za ulagače, pa će ih biti više", kaže Brajan.

Gotfrid Hakbart ispred preduzeća "ERA" iz Austrije tvrdi da je ta zemlja posebno zainteresovana za ulaganja u građevinske objete, poslovne razvojne projekte.

"Bilo dobro da nema mnogo birokratskih prepreka i da nam ne bude teško da nađemo kompanije u koje bismo ulagali", ističe Hakbart.

Albanski izlagači predstavili su jedan od najvećih projekata u regionu - "Tirana biznis park".

"Beograd je veliko tržište kao i Srbija sa mnogo velikih kompanija koje su tu locirane. Naša je namera da privučemo što više firmi, da dođu u Albaniju i vide da li su zainteresovani za to tržište", kaže Blerta Vula iz "Tirana biznis parka".

Domaćim investitorima koji grade stanove, kako navode, posao otežavaju veliki nameti na gradnju, koji znatno poskupljuju cenu kvadrata, tako da prodaja ide loše, iako samo Beogradu postoji veliki broj potencijalnih kupaca.

Ljiljana Potkrajac iz "Aramond Dunavske terase" kaže da sistemu u Srbiji uvek nedostaje još jedan papir.

"Košta nas vreme, košta nas projekat, neprilagođena regulativa i to sve na kraju povećava cenu kvadrata, što se odrazi na kraju na kupce", objašnjava Ljiljana Potkrajac.

Gradovi i opštine Srbije, banke, investicioni fondovi i izvođači radova predstavili su investicione projekte, projekte stambenih i poslovnih kompleksa, industrijske zone i mogućnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije, industriju i poljoprivredu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.04.2013. 07:13
Толики папири и бирократија морају бити јер ако се то смењи остадоше партијски кадрови без посла
Nedelja 28.04.2013. 07:24
Rasprodaja pocela. "Investitori" lepo ime za pljackase koji stampaju pare iz vazduha, pozamljuju ih uz eksponencijalno rastuce kamate, a onda ubiraju kajmak putem poreza na porez, otplata 3-10 puta vecim od kredita. Tako opranim pravim novcem, kupuju drzave koje su ekonomski prethodno unistili i njihove ljude pretvaraju u robove. Naravno jednim delom potkupljuju politicare kao trio Dacici-Vucic-Nikolic (Dinkica da ne spominjem) da sve rasprodaju i verno i sluze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online