Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 06.07.2013.
04:47
RTS A

Srbija: Milion tona pšenice i za izvoz

Žetva pšenice u Srbiji je u punom jeku. Tom kulturom jesenas je zasejano oko 600.000 hektara, a do sada je žito požnjeveno sa 60 odsto površina. Očekuje se rekordan prosečan prinos od oko pet tona po hektaru. Ipak, proizvođači nisu zadovoljni, jer im cena ne ide na ruku.

Seljak obilazi polje pšenice u Vojvodini
 


Poljoprivrednik iz Kikinde Duško Šibul kaže da se zvanično ne zna cena pšenice.


"Govori se od 16 do 18 dinara, ali to je sve diskutabilno, mislim da je to jako mala cena u odnosu na prošlu godinu i u odnosu na repromaterijal.


Pera Latinović, poljoprivrednik iz Banatskog Velikog Sela kaže da bi relana cena trebalo da bude 21-22 dinara da pokrije troškove.


"Sve što bi bilo preko te cene bila bi neka naša zarada", kaže Latinović.


U ovom trenutku pšenicu prodaju samo proizvođači koji moraju - koji su se pre setve zadužili, kažu skladištari.


Dušan Đukanović iz "Kikindskog mlina" kaže da su se opredelili da objave cenu i plaćaju akontaciju od 10 dinara po kilogramu, zato što ljudima treba novac za njihove potrebe.
 

Treba očekivati rekordan rod pšenice u Srbiji - najbolji u poslednjih 10 godina

"Da ne bi iritirali neku cenu mi ćemo sačekati kad se cena stabilizuje i onda ćemo tu cenu platiti", rekao je Đukanović.


Prosečan prinos pšenice trebalo bi da bude najveći u poslednjih 10 godina - pet tona po hektaru. To znači da će za izvoz ostati više od milion tona. Poslednjih dana cena žita na međunarodnom tržištu blago pada.


"Na Dunavu ne možemo postići više od 157 do 158 evra po toni, sa izvoznim troškovima koji se odbijaju od te cene, to je cena od oko 16 dinara. Svakako da će naša dalja cena na domaćem tržištu pratiti ovu izvoznu cenu i ako nam je za utehu, ne očekuje se dalji pad cene pšenice na svetskom tržištu", kaže Vukosav Saković iz "Žita Srbije".


U Privrednoj komori Srbije kažu da bi država što pre trebalo da otkupi deo ovogodišnjeg roda.


"Radi stimulisanja i održavanja cene na jedan nivo mislim da je simbolično država u situaciji da otkupi pšenicu barem za jedan dinar iznad postojeće cene na domaćem tržištu", kaže Vojislav Stanković iz PKS.


Iz resornog ministarstva saopštavaju da će se nešto više o otkupu pšenice za robne rezerve znati narednih dana, pošto je tek usvojen rebalans budžeta. Kada je reč o ceni hleba, u Uniji pekara za sada ne žele o tome da govore.


Nezvanično, ipak kažu, poskupljenje ne treba očekivati, a odluku o eventualnom pojeftinjenju doneće tek kada se žetva završi.

POVEZANE VESTI

Subota 06.07.2013. 07:32
Pšenica rodila kao nikad, a već se priča o povećanju cene hleba.
Subota 06.07.2013. 08:27
Kad bi oživela Srpska sela,Srbija bi bila najjača zemlja u Evropi! Dugme da baciš,ima da rodi!U EU,prave i čiste prehrambene namirnice,koštaju troduplo više od ovih iz epruveta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online