Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 09.07.2013.
05:31
RTS A

Struja skuplja od avgusta?

Posle više od dve godine najavljivanja cena struje će se izgleda menjati. EPS je Agenciji za energetiku i zvanično uputio zahtev za poskupljenje. Kako javlja RTS, od 1. avgusta povećanje za građane trebalo bi da bude 10,9 odsto, a za privredu 12,8 odsto, a do 16. jula snabdevač je dužan i da zvanično obavesti potrošače o promeni cena.

Povećanje cene za građane trebalo bi da bude 10,9 odsto, a za privredu 12,8 odsto
 


Uslovi za poskupljenje struje su ispunjeni. Najsiromašniji kroz socijalnu kartu imaju popuste pri plaćanju računa, a formirano je i novo preduzeće "Javni snabdevač". Analize pokazuju da sa prosečnom cenom od pet i po centi za kilovat sat i dalje trošimo najeftiniju struju u Evropi i okruženju.


Za trećinu je niža nego u Bosni i Hercegovini, dvostruko je jeftinija nego u Bugarskoj i Crnoj gori, a tri puta niža nego u Mađarskoj. I dok je u odnosu na primanja građana i sada skupa, analitičari ocenjuju da će u odnosu na inflaciju za EPS povećanje biti daleko od realnog.


"To pitanje je opet političko, a ne ekonomsko i to je loše po EPS. Naravno, loše je i po građane Srbije, jer njima je i ova sadašnja cena visoka", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.


I pored dva reprograma i otpisa kamata većina nije uspela da se reši starih dugovanja za struju. U EPS-u su RTS-u potvrdili da su od Ministarstva energetike dobili preporuku za novi reprogram na više rata. Upravni odbor će odluku o tome doneti polovinom meseca. Sa novim poskupljenjem EPS najavljuje i nove, jasnije račune.


Krajem prošle sedmice na pumpama za dinar već je poskupeo evrodizel. Barel sirove nafte premašio je 105 dolara, što je 13 odsto više nego prošlog meseca. To je posledica povlačenja američkih naftnih rezervi, a pre svega krize na Bliskom istoku.


"Šta će se dešavati preko leta zavisi pre svega od događaja u Egiptu. Sa druge strane treba se pozvati i na vrlo jasnu odluku koja je donesena prošlog meseca u Beču, kada su u pitanju zemlje OPEK-a, da se proizvodnja neće povećavati", kaže Vladimir Krulj iz Agencije "KREAB" iz Brisela.


Prošle godine zatvoreno je stotinak pumpi, a naftaši su zabeležili pad prometa od tri i po odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je nastavljeno i u ovoj.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.07.2013. 08:32
шта је бре ово ? струја је већ поскупела почетком године за 10% народе глупи србски само ћути и трпи , док ти ови гуле коже с леђа ..
Utorak 09.07.2013. 14:27
Put prema Švajcarskoj, sa švajcarskim cenama struje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online