Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.07.2013.
12:12
RTS A

Dve milijarde evra od zelene energije

Nacionali akcioni plan korišćenja obnovljive energije trebalo bi da donese dve milijarde evra investicija i 1.000 radnih mesta. Investitorima iz resornog ministarstva poručuju da su dobrodošli u Srbiju, jer je ta oblast uređena po evropskim standardima.

Do kaja jula biće potpisano prvih 90 ugovora za gradnju malih hidroelektrana. Najviše će ih biti na području Ivanjice, Arilja i Tutina. Ulagači su za taj posao prvi put birani na javnom pozivu. Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kaže da lokalne samouprave vrlo često imaju neke svoje politike.

Ogroman je interes i stranih i domaćih kopanija za ulaganja u obnovljivu enegiju
 


"Nekada se desi da država ima jednu politiku, lokalna samouprava drugu, a da u stvari ispašta investitor. Zbog toga smo pokušali da obavežemo i lokalne samouprave i državu i investitore i da zajednički krenemo i damo svu podršku da se te elektrane i izgrade", kaže Mihalovićeva.


Spremni su i ugovori za otkup struje iz obnovljivih izvora. Investitori će ih potpisivati sa preduzećem EPS-snabdevanje koje je obavezno da 12 godina preuzima svu ugovorenu energiju po povlašćenim cenama.


Iako su uvažene primedbe investitora, neki za solarnu energiju i energiju vetra su nezadovoljni predviđenim proizvodnim kvotama od 500 megavata.


"Meni se čini da princip kvota nije dobar princip. Mislim da treba pustiti investitore da rade i u nekom trenutku kada se oseti zasićenost na tržištu da to treba tržišnim mehanizmima obuzdati", rekla je Ana Brnabić iz Srpskog udruženje za energiju vetra - SEWEA.


Iz resornog ministrstva podsećaju da čak i neke zemlje Evropske unije sada ograničavaju kvote i povlastice za otkup zelene energije.


"Mi nismo dovoljno bogati da možemo da omogućimo i pustimo da svi budu povlašćeni proizvođači električne ili toplotne energije", kaže ministarka energetike.


Ogroman je interes i stranih i domaćih kopanija za ulaganja u obnovljivu enegiju. Samo za gradnju vetroparkova ima 12 projekta. Među njima je i NIS koji sprema početak gradnje vetrenjača u Plandištu kod Vršca.


"Analiziramo tržište u regionu, kompanija ima cilj da postane vodeći proizvođač energije ne samo u Srbiji nego i u jugoistočnoj Evropi. Tražimo mogućnosti i u susednim zemljama ali je svakako Srbija za NIS kao teniski turnir u Vimbldonu za tenisere", kaže Masimijano Kapobjanki, ekspert-kordinator za obnovljie izvore energije .


"Zeleni" upozoravaju da se mora više računa voditi o zaštiti životne sredine i uvažiti mišljenje lokalnog stanovništva. Predlažu da parlamet oformi Komisiju koja će pratiti pripremu i realizaciju projekata zelene energije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online