14. 10. 2013. 17:30h | Beta| foto: Beta
veličina teksta:+-

Sindikatima se ne sviđaju mere Vlade

Komentara 4

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je danas da su najavljene ekonomske mere Vlade Srbije neprihvaljive za građane i zaposlene, i da se ne vidi na koji način će biti pokrenuta domaća privreda.

Postoje bolji načini za uštedu u budžetu: Ljubisav Orbović
 

 

Orbović je na konferenciji za novinare rekao da će mera povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na deset odsto naročto pogoditi najugroženije, kao i penzionre, jer će prosečna potršačka korpa poskupeti za 450 dinara.

 

Oporezivanjem zaposelnih u javnom sektoru sa platom visom od 60.000, po njegovoj oceni, napraviće se velika nepravda, jer se time kažnavaju lekari, profesori, sudije, koji ionako imaju male plate, dok se s druge strane radi na tome da se mladi i školovani motivišu i vrate u zemlju.

 

"Te mere će dovesti i do sukoba zaposlenih u javnom i realnom sektoru. Tačno je da razlika ne treba da postoji, ali ona ne postoji zbog toga što su u javnom sektoru plate prevelike, nego što su u realnom sektoru izuzetno niske plate, i ovo će biti signal da plate mogu da idu još dole, pa će većina biti na minimalnim zaradama", objasnio je Orbović.

 

Presednik SSSS je ukazao da mere Vlade neće uticati na razvoj privrede. On je kritikovao i najavu da će se država ubuduće jeftine zaduživati jer je to, kako je ocenio "logično i ne treba za to donositi posebnu meru".

 

Govoreći o najavljenim izmenama Zakona o radu, Orbović je naglasio da će to dovesti do smanjenja prava zaposlenih jer je namera da se omogući lakše otpuštanje radnika.

 

"Posledica izmena Zakona o radu biće otpuštanje 50.000 do 100.000 radnika u narednih godinu do dve", upozorio je Orbović.

 

On je rekao da je najavljene ekonomske mere Vladi Srbije nametnuo Međunarodni monetarni fond (MMF) i dodao da "tamo gde je MMF ušao tamo cveće nije cvetalo".

 

Predstavnici sindikata obrazovanja, zdravstva, komunalnih delatnosti i uprave Srbije složili su se danas da bi rešenje ekonomskog problema trebalo tražiti u suzbijanju sive ekonomije, oporezivanju poslanika "od kojih neki primaju i po pet plata", kao i tajkuna, koji su, kako je navedeno u poslednjih 12 godina odneli iz države 50 milijardi dolara.

 

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo što prilikom donošenja novih mera Vlada nije razgovarala sa sindikatima i najavili su zajedničku akciju protiv tih mera, a jedna od mogućnosti je i organizovanje štrajkova.

Srbija Ekonomija Ekonomska kriza Mere štednje Vlada Srbije Savez Samostalnih sindikata Srbije SSSS Ljubisav Orbović Oporezivanje MMF Međunarodni monetarni fond Javni sektor
Povezane vesti:
decoooo
decoooo
Ponedeljak, 14. 10. 2013. 17:36h

Preporuka: +11 / -0

+ -
!

SINDIKATI ? To još postoji ? Koga predstavljaju koga su zaštitili ? Kome se obraćaju ? To je SKUP JAJARA SA PLATAMA OD PREKO 1 OOO € KOJI MLATE PRAZNU SLAMU I TOTALNO SU NEBITNI .

novakzemun
novakzemun
Ponedeljak, 14. 10. 2013. 21:41h

Preporuka: +3 / -0

+ -
!

Ova bagra iz sindikata je mirno posmatrala kako radnici iz privatizovanih firmi dobijaju po 2000 evra za 30-35 godina staza i nogu u dupe. Sada su im ostala samo drzavna/drustvena preduzeca, od ostalih su digli ruke odavno. Brane one koji nista ne rade a primaju plate. Sede po ceo dan i najteze im pada da docekaju kraj radnog vremena. Ako dodje do masovnog otpustanja iz drzavnog aparata (sto je trebalo da se desi pre najmanje pet godina) onda ova gospoda gube clanarine, to je ono sto njih boli. A kako radnici zive - zabole ih dupe!

vid_2
vid_2
Ponedeljak, 14. 10. 2013. 22:41h

Preporuka: +2 / -0

+ -
!

Vlada dovela "genija" po svojoj meri! Bolje bi mu bilo vežba atletiku da lakše pobegne kad ga budu jurili!


Stojanovic Miljan
Utorak, 15. 10. 2013. 13:11h

Preporuka: +0 / -0

+ -
!

"..napraviće se velika nepravda, jer se time kažnavaju lekari, profesori, sudije, koji ionako imaju male plate... " Pa naravno da su male plate kad ih je previse. Da bi plata mogla da se poveca treba i da se proizvede nesto kvalitetno. A sta javni sektor proizvodi? Gomilu beta-testera za online igrice! .. facebook, online dating..
Toliko ih je zaposljeno da nemaju sta da rade vise.. a plate im vece od drugih koji rade u proizvodnji, i nemaju ni pet minuta odmora!!
Radulovic je pokrenuo jednu ne zamislivo dobru stvar!! Da se svi vratimo na posao i da radimo ali zaista da radimo, a ne da sedimo besposleno po drzavnim kancelarijama i igramo igrice...