Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 14.10.2013.
17:30
Beta A

Sindikatima se ne sviđaju mere Vlade

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je danas da su najavljene ekonomske mere Vlade Srbije neprihvaljive za građane i zaposlene, i da se ne vidi na koji način će biti pokrenuta domaća privreda.

Postoje bolji načini za uštedu u budžetu: Ljubisav Orbović
 

Orbović je na konferenciji za novinare rekao da će mera povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na deset odsto naročto pogoditi najugroženije, kao i penzionre, jer će prosečna potršačka korpa poskupeti za 450 dinara.

Oporezivanjem zaposelnih u javnom sektoru sa platom visom od 60.000, po njegovoj oceni, napraviće se velika nepravda, jer se time kažnavaju lekari, profesori, sudije, koji ionako imaju male plate, dok se s druge strane radi na tome da se mladi i školovani motivišu i vrate u zemlju.

"Te mere će dovesti i do sukoba zaposlenih u javnom i realnom sektoru. Tačno je da razlika ne treba da postoji, ali ona ne postoji zbog toga što su u javnom sektoru plate prevelike, nego što su u realnom sektoru izuzetno niske plate, i ovo će biti signal da plate mogu da idu još dole, pa će većina biti na minimalnim zaradama", objasnio je Orbović.

Presednik SSSS je ukazao da mere Vlade neće uticati na razvoj privrede. On je kritikovao i najavu da će se država ubuduće jeftine zaduživati jer je to, kako je ocenio "logično i ne treba za to donositi posebnu meru".

Govoreći o najavljenim izmenama Zakona o radu, Orbović je naglasio da će to dovesti do smanjenja prava zaposlenih jer je namera da se omogući lakše otpuštanje radnika.

"Posledica izmena Zakona o radu biće otpuštanje 50.000 do 100.000 radnika u narednih godinu do dve", upozorio je Orbović.

On je rekao da je najavljene ekonomske mere Vladi Srbije nametnuo Međunarodni monetarni fond (MMF) i dodao da "tamo gde je MMF ušao tamo cveće nije cvetalo".

Predstavnici sindikata obrazovanja, zdravstva, komunalnih delatnosti i uprave Srbije složili su se danas da bi rešenje ekonomskog problema trebalo tražiti u suzbijanju sive ekonomije, oporezivanju poslanika "od kojih neki primaju i po pet plata", kao i tajkuna, koji su, kako je navedeno u poslednjih 12 godina odneli iz države 50 milijardi dolara.

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo što prilikom donošenja novih mera Vlada nije razgovarala sa sindikatima i najavili su zajedničku akciju protiv tih mera, a jedna od mogućnosti je i organizovanje štrajkova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.10.2013. 17:36
SINDIKATI ? To još postoji ? Koga predstavljaju koga su zaštitili ? Kome se obraćaju ? To je SKUP JAJARA SA PLATAMA OD PREKO 1 OOO € KOJI MLATE PRAZNU SLAMU I TOTALNO SU NEBITNI .
Ponedeljak 14.10.2013. 21:41
Ova bagra iz sindikata je mirno posmatrala kako radnici iz privatizovanih firmi dobijaju po 2000 evra za 30-35 godina staza i nogu u dupe. Sada su im ostala samo drzavna/drustvena preduzeca, od ostalih su digli ruke odavno. Brane one koji nista ne rade a primaju plate. Sede po ceo dan i najteze im pada da docekaju kraj radnog vremena. Ako dodje do masovnog otpustanja iz drzavnog aparata (sto je trebalo da se desi pre najmanje pet godina) onda ova gospoda gube clanarine, to je ono sto njih boli. A kako radnici zive - zabole ih dupe!
Ponedeljak 14.10.2013. 22:41
Vlada dovela "genija" po svojoj meri! Bolje bi mu bilo vežba atletiku da lakše pobegne kad ga budu jurili!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online