Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 17.10.2013.
15:38
Beta A

Hrvatska "unela" u Srbiju oko 600 miliona €: "Srbi, uzvratite"

Hrvatske kompanije su uložile u Srbiju oko 600 miliona evra, posebno u poslednjih deset godina, dok su kompanije iz Srbije znatno manje ulagale u Hrvatsku, izjavio je direktor Agencije za investicije i konkurentnost Hrvatske Damir Novinić u Privrednoj komori Srbije (PKS) na Srpsko-hrvatskom poslovnom forumu.

Damir Novinić je pozvao srpske kompanije da investiraju u Hrvatsku, naglašavajući da prostora za saradnju ima u više oblasti, precizirajući velike potencijale u oblasti turizma. Prema njegovim rečima, velika prednost je to što Hrvatska i Srbija imaju sličan jezik i zakonodavni okvir.

"Prostora za saradnju ima u više oblasti, a velika prednost je što Hrvatska i Srbija imaju sličan jezik i zakonodavni okvir"
 

Potpredsednik PKS-a Raša Ristivojević rekao je da je Hrvatska u poslednjih 10 godina stalno u prvih 10 zemallja po ukupnoj trgovinskoj razmeni Srbije sa svetom. On je naveo da se ekonomski odnosi Srbije i Hrvatske baziraju na robnoj razmeni koja je u stalnom porastu od 2001, naglašavajući da se privredna saradnja može unaprediiti u oblastima energetiske, metalo-prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, IT sektoru, kao i poljoprivredi. Prema rečima Ristivojevića trebalo bi insistirati i na zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

Predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević naglasio je da bi ekonomske politike Srbije i Hrvatske trebalo da se usmere ka izvozu. On je kazao da srpske kompanije do sada nisu toliko bile prisutne u Hrvatskoj u procesu privatizacije jer su teško mogle da se nose sa konkurentima, odnosno multinacionalnim kompanijama - bankarskim sektorom Italije i Austrije, kao i mobilnim operaterima Nemačke ili Austrije.

"Drugačija je situacija bila u Srbiji i mi smo to iskoristili. Mi smo zadovoljni i to će se nastaviti, delimično zbog srpskog tržišta, ali prvenstveno zbog sporazuma koje Srbija ima i koji su prednost za hrvatske kompanije", kazao je Vidošević i dodao da je Hrvatska shvatila i da više neće biti rasta domaće tražnje, da privatizacioni prihodi neće više biti tako izdašni kao što su do sada, pa će morati da se okreće izvozu i višem obliku saradnje, koji su nekad bili karakteristični za Srbiju i Hrvatsku.

"Za srpsko-hrvatski biznis idu bolji dani. Ne postoje dve Evropske zemlje koje su uspele 20 puta povećati svoju robnu razmenu u poslednjih desetak godina", naglasio je Vidošević i dodao da Hrvatska ide u nove privatizacije jer državi nedostaje novac i više ne želi trošiti na kompanije koje mora održavati u životu a nema ekonomsku korist, ali i zbog pokušaja ekonomskog rasta kroz nove investicije.

"Prodaje se ono što može i za šta postoji realan interes i to je kriterijum", naglasio je on.

Nikolić i Josipović za poboljšanje ekonomske saradnje

 

Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović ocenili su da je
neophodno poboljšati ekonomsku saradnju te dve zemlje, saopšteno je u kabinetu predsednika Srbije.

 

Oni su se danas u Beogradu sastali sa privrednicima iz Srbije i Hrvatske, što su učesnici sastanka ocenili kao najvažniji deo dvodnevne posete hrvatskog predsednika.

 

Tokom sastanka sa postignuta je saglasnost da Srbija i Hrvatska imaju "kompatibilne ekonomije", i da bi ekonomska saradnja između Srbije i Hrvatske bila pozitivan signal za strane investitore, dodaje se u saopštenju. Nakon sastanka sa srpskim i hrvatskim privrednicima, Nikolić i Josipović zajedno su otputovali u Tavankut, nadomak Subotice.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.10.2013. 15:56
Hoćemo, sa oko 600 000 protjeranih Srba, koji će svaki imati po milion da kupi Hrvatsku, cijelu. ;)
Četvrtak 17.10.2013. 16:14
lako vam je da se "investirate" kad ste pokrali ni sami ne znate koliko vekova radnog staža i imovine Srba...
Četvrtak 17.10.2013. 17:28
Ови као да су дошли да нас направе богатим, а не да нас опљачкају уз помоћ домаћих издајица! Лично сам ишао на разговор у смрдљиву Идеу, и поставили су услове које и људи у Африци не би прихватили, а наравно нисам ни ја! Демонске корпорације које искориштавају људе су тренутно у функцији, па овакви наслови не треба да чуде!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online