Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.11.2013.
04:11
RTS A

U slamarici više od tri milijarde evra

Nedelja štednje traje do kraja iduće sedmice, a banke nude povoljnije uslove za oročavanje depozita. Štednja građana u bankama je gotovo osam i po milijardi evra. U proteklih dvanaest meseci, devizna štednja se uvećala za gotovo šest odsto ili za 470 miliona evra, a dinarska za čak 32 odsto ili za šest milijardi dinara. Ipak, pretpostavlja se da se čak tri milijarde evra čuva kod kuće.

Čak tri milijarde evra građani Srbije čuvaju kod kuće u "slamaricama"

Narodna banka Srbije pozvala je banke da se uzdrže od nelojalne konkurencije i privlačenja klijenata visokim kamatnim stopama na štednju, građane da se umesto kamatama, rukovode sigurnošću uloga. Uprkos besparici štednja i dalje raste a građani su svesni da je vreme visokih kamata prošlost, bar kada su u pitanju evri.


"Mi nismo ni prošle, a ni ove godine povećavali kamate u nedelji i mesecu štednje zbog toga što se na srpskom štednom tržištu formirao stav da je na prvom mestu sigurnost uloga, zatim raspoloživost uloga, odnosno konfor u njegovom korišćenju, i tek na trećem mestu dovoljno intersantne kamate", kaže Goran Milićević iz Komercijalne banke.
 

Poslovne banke uglavnom su poslušale preporuku Narodne banke Srbije da smanje kamate posebno one na deviznu štednju. Međutim, i banke su se dosetile pa su to nadomestile vrednim poklonima od muzičkih uređaja do lap top računara.
 

Upravo dinarska štednja je u proteklih dvanaest godina bila uglavnom isplativija. Da ste u prošloj godini oročili 100 hiljada dinara kamata bi bila za oko 6.000 dinara ili za 53 evra veća nego za istu oročenu sumu u protvrednosti u evrima. Devizne kamate za razliku od dinarskih dodatno se oporezuju sa 15 odsto. Zato nije čudo da i stranci bankari još vide Srbiju kao dobro mesto za svoje uloge.
 

"Uvek je pitanje da li štedeti u dinarima ili evrima, nekada je to rizik nekada ne, ali videli smo da je dinar duže vreme stabilan prema evru. Veoma je važno da kada odobravate kredite uskladite oročenosti izvora i pozajmica, vodeći računa o rizicima prebacivanja jedne valute u drugu," kaže Frederik Kuen, predsednik IO "Sosijete ženeral banke".
 

"Naravno ja kao Francuz štedim ovde u Srbiji", kaže Kuen.
 

Najveće evropske štediše su Austrijanci i Slovaci koji mesečno u bankama ostavljaju po 180 evra, odsnosno 90 evra.  Istraživanja pokazuju da su u Srbiji štediše spremne da izdvoje 36 evra mesečno ali se pretpostavlja da se dobar deo te sume čuva u kućama i sefovima koje je sve teže iznajmiti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.11.2013. 10:53
Naravno da pametni ljudi drze pare u slamarici, nece valjda da ih daju bankama za 3% kamate, a da ovi zaradjuju nenormalno na njihovim parama! Ovde je na delu pljacka u reziji narodne banke!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online