Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.11.2013.
16:31
Beta A

NBS: Ne postoje zakonska ograničenja za Pejpal

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da ne postoje zakonske prepreke ni odluke koje ograničavaju poslovanje kompanije Pejpal (PayPal) u Srbiji. Saopštenje je izadato posle pisanja medija da je NBS odbila predlog Pejpala da se u Srbiji dozvoli plaćanje preko tog servisa u valutama sa kojima on inače radi.

Pejpal je kompanija za plaćanje preko interneta, a u Srbiji je počela da posluje u aprilu ove godine. Ovlašćenje za plaćanje i naplatu preko Pajpal servisa, kako je objasnila NBS, sadržano je u članu 32. Zakona o deviznom poslovanju, kojim je propisano da rezidenti (domaća pravna lica, preduzetnici i građani sa boravištem u Srbiji) mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga.

Foto: Ilustracija

To znači da rezidenti mogu da obvaljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa, ukazala je NBS.

Dodaje se da, kada je u pitanju plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji, dakle između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana, to ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se obavljaju u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

"Informacija da je inostrana kompanija Pejpal uputila zahtev NBS da se preko njenog servisa u Srbiji vrše plaćanja po osnovu kupovine i prodaje roba i usluga između domaćih fizičkih i pravnih lica u devizama nije tačna, jer bi to predstavljalo očekivanje da će se, mimo Ustava i zakona, Srbija odreći svoje nacionalne valute i ozvaničiti uvođenje dvovalutnog sistema na svojoj teritoriji", piše u saopštenju NBS.

Centralna banka je istakla da će i ubuduće nastojati da smanji sadašnji stepen evroizacije i ojača ulogu dinara u sistemu, kao zakonskog sredstva plaćanja u Srbiji, i da na taj način ojača efikasnost monetarne politike u postizanju i očuvanju stabilnosti
cena i finansijskog sistema.

Kompanija Pejpal, po tumačenju NBS, nema zakonske prepreke da svoj servis ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu, ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to učinila i sa valutama drugih zemalja.

"Takva odluka zavisi isključivo od Pejpala, njegove procene poslovnih interesa i namere da proširi broj klijenata u Srbiji", ocenila je NBS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online