Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 20.11.2013.
16:57
Beta A

Biće struje i puteva, stižu milijarde iz Kine

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je u sredu ugovor sa kineskom kompanijom CMEC (China Machinery Engineering Corporation) o gradnji trećeg bloka termoelektrane "Kostolac B" i o proširenju ugljenokopa. Vrednost ugovora je 715,6 miliona evra (malo manje od milijardu dolara).

Vd direktora EPS-a Aleksandar Obradović (levo), predsednik i izvršni direktor kompanije CMEC Žang Čui (u sredini) i direktor privrednog društva "Termoelektrane i kopovi Kostolac" Dragan Jovanović po potpisivanju sporazuma o izgradnji novog bloka i proširenju kapaciteta površinskog kopa Drmno
 


Ugovorom koji je potpisan u Vladi Srbije predviđena je izgradnja bloka snage 350 megavata koji bi treblo da počne da radi krajem 2019. godine, a predviđeno je i proširenje proizvodnje površinskog ugljenokopa Drmno s devet na 12 miliona tona uglja godišnje.
 

Kamatna stopa ovog kredita je fiksna i iznosi 3% godišnje, grejs period je 5 godina i rok otplate 10 godina.

Mnistarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da se Srbija najzad, posle 25 godina, obavezala da počne da gradi jedan novi blok u elektrani, istakavši da će treći blok u Termoelektrani "Kostalac" da obezbedi potunu stabilnost u snabdevanju Srbije strujom. Mihajlovićeva je rekla da je s partnerima iz Kine dogovoreno da se poštuju rokovi i da izgradnja počne do kraja 2014. godine.


"Očekujem da će se 2019. godine biti pušten u rad novi blok u Kostolcu koji će, zajedno sa blokovima B1 i B2, davati 20 odsto proizvodnje elektične energije u Srbiji", rekla je ministarka energettike.


Ugovor je sklopljen u okviru Sporazuma Kine i Srbije o ekonomskoj i tehnickoj saradnji u oblasti infrastrukture.
 

Sama cena novog bloka B3 je 613 miliona dolara, a oprema za prosirenje rudnika košta 97,6 miliona dolara.

Predlogom državnog budžeta Srbije za 2014. godinu predviđeno je davanje garancije za kredit kineske Eksim banke od 608,3 miliona evra namenjen realizacijji druge faze projekta modernizacije Termoelektrane "Kostolac B". Taj državni zajam predviđen je u okvirnom sporazumu, potpisanom 2010. godine.

Kineska komapnija CMEC realizuje i prvu fazu projekta u Termoelektrani i kopovima Kostolac, za 344,7 miliona dolara, što obuhvata revitalizaciju blokova "B1" i "B2", izgradnju postrojenja za odsumporavanje, luke, puta i pruge.


Antić: Najpovoljniji krediti od Kine

"Srbija je uspela da dobije jednu milijardu od ukupno tri milijarde dolara kredita po najpovoljnijim uslovima koje je Kina namenila za 16 zemalja centralne i istočne Evrope", izjavio je ministar saobraćaja Aleksandar Antić.


Antić je rekao da deo od milijarde dolara ide za izgradnju auto-puta Beograd-Čačak, a drugi deo za nov blok u Teremoelektrani "Kostolac B" i za proširenje ugljenokopa.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 17:02
Stari dug se ne vraća a novi se pravi . DOKLE ? Kako koja vlast dođe DOLAZE I NOVI DUGOVI . DRŽAVA JE VELIKA PORODICA KOJE JE STAVILA POD HIPOTEKU DUGOVA SVE ŠTO IMA . "DOMAĆINSKI NEMA ŠTA" ...
Sreda 20.11.2013. 17:04
Па и није баш за похвалу.Ако су нам некакви пријатељи онда ми могли да уделе коју парицу нама бедним.
Sreda 20.11.2013. 18:40
Kredit je povoljan,bez prigovora,ali izvodjac radova mora biti kineaka firma,tako da ce to kostati kao da su Nijemci radili a osim toga koliko ce na gradilistu biti radnika iz Srbije,isti slucaj kao i sa mostom u Beogradu,njihov kredit,njihovi radnici a cijena skoro dupla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online