Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 24.11.2013.
16:40 >> 18:26h
Beta A

Ministarka na ruskom otvorila gradnju Južnog toka

Vlada Srbije, Srbijagas i Gasprom potpisali su danas u Beogradu tri ugovora koji omogućavaju finansiranje i izgradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji.


Spojene prve cevi Južnog toka kroz Srbiju
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da početak izgradnje gasovoda Južni tok osim energetske sigurnosti i zapošljavanja ljudi, omogućava Srbiji da pošalje jasnu poruku da je zemlja u koju vredi investirati i da ima radnike koji mogu da iznesu kapitalne projekte.

Na svečanosti povodom početka izgradnje deonice gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz Srbiju, Nikolić je rekao da će iz Srbije biti direktno angažovano oko 2.500 radnika, a indirektno oko 100.000, a da će zahvaljujući Južnom toku dugoročno biti rešeno snabdevanje gasom za oko 35 miliona domaćinstava širom Evrope.
 

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da je Južni tok "krvotok" koji obezbeđuje život i rad industrije i omogućava otvaranje novih radnih mesta.

Na svečanosti povodom početka izgradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju Mihajlovićeva je ocenila da će sve države koje se nalaze na trasi tog gasovoda imati mogućnost da kao "velika porodica" ravnomerno koriste resurse koji će biti na raspolaganju.

Citirajući na ruskom jeziku prvu rečenicu iz romana "Ana Karenjina", ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja da "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a da je svaka nesrećna na svoj način" i dodala da Srbija želi da bude deo velike srećne porodice koja se sada stvara.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ocenio je da gasovod Južni tok nije samo projekat koji povezuje Srbiju i Rusiju, već da će od njega korist imati i mnoge druge evropske zemlje koje su već uključene u njegovu gradnju ili to tek planiraju.

Bajatović je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikloiću, premijeru Srbije Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću što su se pobrinuli da bude političke volje za sprovođenje tog projekta.
 

U Palati Srbija, na ceremoniji početka izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, ugovor o finansiraju potpisali su direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler. Ugovor o transpotru potpisali su Bajatović, Miler i zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma Alesandar Siromjatin. Ugovor o proglašenju deonice Južni tok za projekat od nacionalnog značaja potpisali su ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, Siromjatin i Bajatović.

U gradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji biće uloženo 1,9 milijardi evra.

Deonica Južnog toka kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, a predviđena je i gradnja dva kraka - za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara. Radi se i projekat južnog kraka prema Makedoniji.

Gradnja Južnog toka u Srbiji trebalo bi da budu završena za dve godine. Kapacitet tog gasovoda u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizovaće zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - Saut strim Srbija, u kome Srbijagas ima 49, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.11.2013. 18:36
srecno ! hvala Rusima i velikom Putinu !
Nedelja 24.11.2013. 17:44
Otvorila se i šupnula Rusima citatom Tolstoja i to na ruskom, toliko providno da je i Čepurinu bilo smiješno. A ovdje na 14 minut oktiva se da je ministarka član ISAK Centra i da je još 2009. imala ulogu da stopira Južni tok: http://www.youtube.com/watch?v=nyn6nrM28Mo
Nedelja 24.11.2013. 18:11
Bio bih mirniji da se nije cela politicka "elita" (citaj: bagra) Srbije okupila "u pocast" projekta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online