Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 23.12.2013.
15:04
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija se priprema za bankrot

Srpska vlada u dubokoj tajnosti priprema se za mogući scenario proglašavanja takozvane eksterne nelikvidnosti zemlje ili narodski rečeno - bankrota.

Gole i bose ne spasava ni sniženje: Svakodnevica u Beogradu
 


Prema saznanjima "Vesti" iz dobro obaveštenih izvora, upravo je dolazak Dominika Stros Kana za savetnika srpske vlade, između ostalog, upriličen i zbog toga što bi njegovo iskustvo i autoritet u svetu finansijskih institucija moglo da pomogne Srbiji ukoliko se nađe u situaciji da mora da proglasi bankrot.


Od prvog dana vladini činovnici i ministri govore o tome kako će Stros Kan pomoći u "prepakivanju" dugova zemlje.


U Vladi Srbije se potajno nadaju nekoj vrsti blažeg "grčkog scenarija" u kojem će država u jednom trenutku tokom 2014. godine objaviti poveriocima da ne može da plaća obaveze, posle čega se u Vladi nadaju sazivanju sastanka poverilaca i dužnika.


- Na toj konferenciji Vlada bi očekivala da se manji deo duga otpiše, najveći reprogramira, ali bi deo zajmova poverioci prodali na tržištu dugova - kaže izvor "Vesti".

Samo za hleb i mleko: Prosečni potrošač u Srbiji
 


Ono što Vlada gubi iz vida jeste da bi novi poverioci koji otkupe dug došli u Srbiju i na ime nenaplativog duga zaposeli određene kompanije, resurse, prava na eksploataciju i slično. Jednostavno rečeno, ispostaviće se da je Srbija već potrošila novac od budućih prisilnih privatizacija.


- Kada bih kao procenitelj pogledao sa strane Srbiju kao dužnika, ja bih rekao da ti ljudi ne planiraju da vraćaju svoje dugove - kaže ekonomista Vladimir Gligorov i navodi da je ekonomska politika srpske vlade zapravo propala u startu, ako ju je uopšte i imala.
Međutim, Gligorov upozorava da bi scenario bankrota bio za Vladu Srbije komplikovaniji nego što ministri misle, jer bi se neminovno tu umešao Međunarodni monetarni fond, klubovi poverilaca, a došlo bi do sloma unutrašnjeg tržišta koje je ionako slabo.


- Vladajuća Srpska napredna stranka mora da računa da sa 40 odsto popularnosti sada još i može nešto da učini, ali i da bi scenario sloma mogao da dođe sa prepolovljenom popularnošću, a onda to generiše duboku ekonomsku, a time i socijalnu krizu sa nesagledivim posledicama - upozorava Gligorov.

Propalo u startu: Vladimir Gligorov

U Evropi je od 2008. već dolazilo do sloma spoljne likvidnosti država i to u Portugalu, Irskoj, Kipru, a najdramatičniji primer je onaj iz Grčke 2011. godine. U sva četiri slučaja zemlje su imale Evropsku uniju iza sebe kao pojas za spasavanje, na šta Srbija ne može da računa.


Stoga, Srbiji se smeši pre scenario Argentine, koja je između 1998. i 2000. godine doživela ekonomski slom i pad ekonomije za 28 odsto.


Podsetimo, budžet Srbije za 2014. predvideo je zaduživanje za još 5,7 milijardi evra, dok će čak tri milijarde otići na vraćanje skupljih starijih dugova.


- Prvi znak bankrotstva je kada država krene da uzima zajmove da bi vraćala druge dugove, a pri tom obim novopozajmljenog novca mora biti veći od starog duga - kaže ekonomista Milan Kovačević.


Ova spirala rasta je opasna i u takvim okolnostima nije pitanje "da li" već "kada" će doći do ekonomskog sloma. Računi za decenijsku lošu tranziciju, korupciju i kriminalizovano društvo, konačno stižu na naplatu.
 

Propast državnih banaka

Samo u 2012. godini poreski obveznici su debelo platili slom tri državne banke koje su po političkoj liniji delile kredite za koje su znale da ih zajmoprimci nikad neće vratiti, baš kao što je to činjeno u vreme Slobodana Miloševića i šest velikih banaka koje su likvidirane 2001.
Prvo je pod led otišla Agrobanka koja je građane koštala 150 miliona evra. Zatim joj se pridružila Razvojna banka Vojvodine (bivša Metals banka) sa još 150 miliona na teret građana i konačno Privredna banka Beograd sa 100 miliona evra duga. Tome treba dodati i nenaplativih milijardu evra koje je politički dodelio Fond za razvoj i ko zna koliko stotina miliona evra koje su prošle kroz agenciju za promociju izvoza SIEPA. 


Šeik i Južni tok

U Vladi Srbije se nadaju da bi direktne strane investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (Mubadala centar za čipove, proizvodnja aviodelova, poljoprivredni fond Al Dahra) i Rusije (Južni tok) mogli da spasu zemlju od sloma. Međutim, čak i da sve te investicije stignu, iskustvo Fijata pokazuje da se na prve rezultate obično čeka godinama. Da li će šeik i Rusi zaista doneti spas Srbiji dovoljno brzo, ostaje da se vidi, ali se Vlada uveliko sprema i za drugi scenario.

Građani dužni pet milijardi evra

Građani Srbije su se za poslednjih sedam godina duplo više zadužili i sada bankama svako duguje po 740 evra, ili nešto manje od dve prosečne plate.


Prema poslednjim podacima, za keš kredite duguju 188 milijardi dinara, za potrošačke 27 milijardi, stambene 335 milijardi, a za refinansirajuće 28 milijardi dinara.


Prema podacima Udruženja banaka Srbije, ukupan dug građana za sve kredite je oko pet milijardi evra. Od tog iznosa oko deset odsto banke ne mogu da naplate.

Došlo vreme za naplatu dugova
 


Svaki građanin je 2006. godine bankama dugovao 334 evra, a 2007. godine čak 504 evra, što je bio i najveći rast u proteklih sedam godina. Sa nastupanjem krize zaduženost je nastavila da raste do 733 evra u 2011. godini. Od tada je došlo do porasta za samo osam evra. Ako se uporedimo sa susedima, iza nas je samo Makedonija sa 500 evra po glavi stanovnika, a daleko ispred je Hrvatska sa 4.000 evra. Zaduženost građana Evropske unije je oko 13.000 evra.


Banke sve teže odobravaju nove zajmove, a građani uglavnom refinansiraju postojeće obaveze, odnosno produžavaju rokove otplate, uzimaju grejs period. Dok su poslednjih godina stambeni zajmovi bili najtraženiji, u 2013. godini taj primat su preuzele keš pozajmice. Za prvih devet meseci ove godine gotovinski krediti su uvećani za 20 milijardi dinara. Kraj godine, međutim, dočekali smo sa stagnacijom i padom svih kredita za građane.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.12.2013. 18:05
Bankrot bi bio nesto najbolje sto se Srbiji moze dogoditi u ovom trenutku.
Ponedeljak 23.12.2013. 19:10
Bankro? Svakako! Ali sam bankrot bez stvarne promene politike, nece nas spasiti. Prvo po svaku cenu moramo razumeti i odbaciti mit o investicijama, kao nasem spasenju. Moramo prestati hodati linijom manjeg otpora, cekajuci navodne investitore da dodju da nam donesu novac. Cak i ako ga donesu, na nama je da radimo za njih i njima da ostvarujemo profit. Pa zar ne mozemo mi sami (drzava) da budemo ti investitori, narod svakako ostaje karika koja radi. Ali za promenu radice za drzavu (za sebe).
Ponedeljak 23.12.2013. 19:50
Bankrotirali smo mi odavno, samo niko nema hrabrosti da to saopšti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online