Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 23.01.2014.
06:04
Beta A

Dinkić "udario" po Vladi Srbije!

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je da će srpska ekonomija od svih oblasti imati najmanje koristi od pregovora sa EU i zauzeo se za državnu intervenciju i podsticaje, koji jedino mogu da obezbede privredni rast u krizi, jer od "neselektivne štednje nema ništa".

Srpskoj ekonomiji ne pomažu pregovori sa EU: Mlađan Dinkić

"Pregovori sa EU daće direktan efekat u oblastima vladavine prava, slobode medija i ljudskih prava. Zato je potrebno da pomognemo sami sebi. Potrebno je štedeti na birokratiji, ali bez državne intervencije nema rasta u krizi, podsticaje daju i evropske zemlje", rekao je Dinkić na Forumu za međunarodne odnose Evropskog pokreta u
Srbiji.

Dinkić, koji je do avgusta 2013. godine bio ministar finansija, istakao je da su umesto neselektivnih reformi potrebne selektivne državne intervencije i da je brz privredni rast moguć uz "agresivne podsticaje".

Predsednik URS-a je naveo da je Zakon o radu "nepotrebno napadnut frontalno", čime su bespotrebno uzburkane strasti sindikata. "Umesto da su ispravljene greške poput isplate otpremnina (za ceo radni staž), zadrlo se u radnička prava i godišnje odmore", rekao je Dinkić.

Dinkić je dodao da je birokratija najveći problem Srbije i da je privredni ambijent moguće poboljšati novim Zakonom o planiranju i izgradnji, ali da taj zakon ne bi trebalo da pišu udruženja arhitekata i interesne grupe.

"Njima je cilj da se do dozvola stiže u što više koraka da bi oni imali šta da rade. Srbija ima strožije protivpožarne propise od zemalja EU. Reč je o prostim interesima", rekao je Dinkić. On je kao jedan od najvećih problema naveo visoke kamate na javni dug koje "pojedu sve što se uštedi na platama i povećanju poreza".

"Umesto smanjenja plata i penzija, potrebno je otplatiti kredite, jer bez prevremene otplate dve i po milijarde evra najskupljih dugova nijedan ministar finansija nema šta da radi, ne pomaže ni 10 Stros Kanova. Kamate su danas kao četiri budžeta za poljoprivredu ili 20 budžeta za kulturu", rekao je Dinkić.

Dodao je da je, međutim, prevremena otplata kredita "politički ekstra nepopularna", nepopularnija i od smanjenja plata i povećanja poreza, jer se političari plaše da ih narod ne optuži da zbog otplate kredita ne prodaju porodično srebro, a i zato što građani ne vide korist od toga, jer se novac seli sa računa na račun i nema
uspeha koji bi mogao da bude prikazan u medijima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.01.2014. 14:51
Evo ga veštac, opet se odnekud pojavio, nemože se krvopija smiriti dok se ne bude nabijen na glogovu kolčinu.
Četvrtak 23.01.2014. 17:17
http://www.youtube.com/watch?v=RTs8hdQVMmU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online