Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.04.2014.
20:43
Beta A

Frka u SAD: Privreda stagnira zbog ukrajinske krize

Preduzetnici i investitori kažu da su se brzo rastuće finansijske veze Silicijumske doline s tehnološkim sektorom Rusije usporile zbog političke krize između Bele kuće i Kremlja.

Kriza zbog loših odnosa SAD sa Rusijom (Foto: Ilustracija)
 

"Mnogi su ustuknuli dok ne vide kako će se situacija razvijati", rekla je Aleksandra Džonson koja upravlja sa 100 miliona dolara fonda "DFJ VTP Aurora" što je ogranak ruske banke VTB u Menlo Parku, u Kaliforniji.

Decenijama ruski vrhunski naučnici i inženjeri nisu uspevali da dođu do investitora u Silicijumskoj dolini, ali to se promenilo poslednjih godina uz nalet investicija, u velikoj meri pokrenutih 2010. godine, kada je tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posetio taj deo SAD i sastao sa liderima najvećih firmi.

Ruski investitori, uključujući milijardera Jurija Milnera koji ima velike udele u "Fejsbuku" i "Tviteru", uneli su dve milijarde dolara u američke tehnološke firme u protekle tri godine.

Sada preduzetnici i investitori iz Silicijumske doline strahuju od negativnih privrednih posledica ruskog preuzimanja Krima, dok se ruske trupe gomilaju kraj granice Ukrajine i Moskva pokušava da izazove promenu Ustava te zemlje, što je sve primetno povećalo političku napetost sa Zapadom.

Među problemima u tehnološkom centru sveta je koliko će zabrana izdavanja viza otežati poslovna putovanja i doseljavanje naučnika. Pored toga, ekonomske sankcije mogu omesti protok kapitala između tehnoloških sektora dve zemlje. A za one američke i ruske firme koje imaju veze sa Ukrajinom, glasine o mobiliziaciji znače strahovanja da će mladi preduzetnici i inženjeri morati da pozatvaraju radnje i
stupe u vojsku.

Oleg Slepov koji je na čelu Trgovinskog predstavništva Rusije u San Francisku, rekao je da je u poslednje vreme razgovarao s mnogim američkim poslovnim liderima koji mu govore da ne planiraju da zatvore ili smanje svoje poslovanje u Rusiji. "Interesi ruskih i američkih kompanija su tako isprepletani, da je to danas samo po sebi faktor koji doprinosi smirivanju napetosti između Rusije i SAD", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.04.2014. 21:04
Svetska ekonomija je odavno uvezana i povezana... zato se i zove - "svetska" ? Oni koji uporno guraju Rusiju u rat vrlo dobro znaju šta i zašto to rade... Al' Bogu hvala - ovaj put naiđoše na tvrdo....
Utorak 15.04.2014. 01:06
Trgovina i profit je iznad rata,rat samo zele nekoliko dotrajalih politicara da na kraju zivota i karijere uniste hiljade nevinih zivota,kako bi se njihova imena spominjala.Lako je biti poznat po unistavanju,a oni koji stvaraju i pokrecu ovaj svijet.su nepoznati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online