Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 04.06.2014.
13:20 >> 14:05h
24sata.rs A

Novi zakon o radu: Probni rad do 6 meseci, rad na određeno do 2 godine

Prema nacrtu novog zakona o radu, čija se primena očekuje od jula, radnici će moći da idu na odmor već posle mesec dana rada, probni rad bi trajao najduže šest meseci, rad na određeno do 2 godine... Međutim, zbog novog obračuna minulog rada plata bi bila manja i do 15 odsto mesečno.

Promene...

Radnoj grupi za izradu zakona Ministarstvo za rad je pre dva dana poslalo verziju u kojoj stoji da će se naknada za minuli rad računati samo na osnovu godina provedenih kod poslednjeg poslodavca.

Ako zaposleni promeni firmu, minuli rad će mu praktično biti nula (a sada je zakonski minimum 0,4 odsto zarade po godini staža). Radnik koji je recimo kod prethodnog poslodavca imao 10 godina staža, a kod novog došao na platu od 50.000 dinara, svakog meseca će dobijati 2.000 dinara manje.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije procenjuju da bi novi obračun minulog rada smanjio plate u javnom i privatnom sektoru za 10 do 15 odsto i da bi to već sada moglo da pogodi polovinu radnika, koliko ih je otprilike promenilo poslodavca.

- Vremenom će još dosta radnika promeniti posao, pa bi manju platu po ovom osnovu moglo da ima i više od 90 odsto zaposlenih, kažu u SSSS.

O ovom nacrtu zakona raspravljaće se još jednom na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta (SES) polovinom juna. Odmah posle, krajem meseca, predlog zakona ide u Skupštinu na usvajanje.

Izvor “24 sata” kaže da se na sastanku SES ne očekuju dodatne izmene i da će predlog Ministarstva za rad biti konačno rešenje.

Ministarstvo za rad je u zakonu predvidelo i dva dana manje odnosno pet dana plaćenog odsustva u slučaju sklapanja braka, smrti u porodici, selidbe ili rođenja deteta

Novi zakon predvideo je i ukidanje naknade od 26 odsto na ime smenskog rada. Za davanje krvi ostalo je pravo na dva slobodna dana, iako su poslodavci tvrdili da im je to značajan trošak.

Prilikom odlaska u penziju do sada je, naime, radnik dobijao tri prosečne plate, a sada je plan da to budu dve plate.

Na gubitku će biti i radnici koji dobiju otkaz odnosno postanu tehnološki višak. Po dosadašnjem zakonu poslodavac im je morao isplaćivati otpremninu za sve godine staža, a sada samo za godine rada provedene u njegovoj i povezanim firmama. Kao i u važećem zakonu, predviđeno je da otpremnina ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku godinu staža.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.06.2014. 13:28
OČEKIVANO OD SNS . Pošto su izabrani "ljubavlju naroda" tom istom narodu neće biti teško da TRPI SVE ŠTO SNS BUDE TRAŽIO . A TRAŽIĆE MNOGO TOGA DA SE NAROD ODREKNE KAKO BI GENERACIJE KOJE DOLAZE ZA 30 - 40 GODINA ŽIVELE BOLJE OD DANAŠNJIH . GLSALI SMO IH MORAMO TRPETI .
Sreda 04.06.2014. 13:42
E ovde će da padne vlada nema više da glasaš pa da te sve loše zaobiđe da se dešava nekom drugom na ovom zakonu se raspada SNS skup prevaranata mora da propadne.
Četvrtak 05.06.2014. 01:18
Radim kod privatnika za 22000 dinara,i prijavljen sam na srecu i ako moje kolege nisu,i godinama nisu jer nesmeju ni da pitaju.Kada dodje inspekcija nikome nista,sve se zavrsi preko veze,nema kazne i nema kome da se zalite jer inspekcija je podmitljiva i uvek potkupljiva.Godisnji odmor mi je 15 dana sa vikendom,znaci 10 radna dana,nema 2 dana za davanje krvi,nema 5 dana za zenidbu dobio sam 1 dan,zatim nedao bog da se razbolim bolovanje je naucna fantastika,1/2 dana moze u slucaju bolesti i preko toga sledi otkaz jer kako mi gazda kaze ima ko hoce.Da je g.Vucic,g.Vulin,da su nekada radili kod privatnika tako znali bi zasto radnici strahuju,a ne njihovo prvo zaposlenje je poslanicka klupa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online