Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 13.06.2014.
18:00
B. Božin - Vesti A

Nemački privrednici obećali Vučiću pomoć

Drugog dana posete Berlinu premijer Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom nemačkih privrednika, koju je predvodio dr Rajner Lindner, koji je posle razgovora sa srpskim premijerom najavio trenutnu pomoć Srbiji od 1,1 milion evra za poplavljena područja i rekao da je to prvi korak podrške. On je obećao i medicinsku podršku poplavljenim područjima, ali i drugima kojima je ona neophodna.

Trpeza puna obećanja: Aleksandar Vučić na doručku sa nemačkim privrednicima
 

Na skupu je učestvovalo preko 20 daks-kompanija, od kojih su neke već prisutne na privrednom prostoru Srbije, kako je rekao, a radilo se o veoma konkretnim razgovorima o investicijama i otvaranju novih radnih mesta. On je ujedno podsetio na nedavnu ohrabrujuću video-poruku kancelarke Angele Merkel za zemlje Zapadnog Balkana i njihovu jasnu evropsku perspektivu.

Zakoni za privlačenje investitora

U uvodnom delu skupa premijer je rekao da Srbija nastoji da održi ekonomiju posle nedavnih katastrofalnih poplava i stvori povoljnu poslovnu klimu. On je najavio da će narednih dana biti usvojen Zakon o radu, za koji je rekao da će biti najbolji u regionu, kao i paket zakonodavnih reformi, poput zakona o stečaju, privatizaciji i slično, čiji je cilj dovlačenje investicija u zemlju.

 

Na radnom doručku, upriličenom u berlinskom hotelu Ridzent, učestvovali su predstavnici preko 20 nemačkih firmi i koncerna, među kojima su Bajer AG, Metro AG, energetski koncern RWE, SAP, AIRBUS, UniKredit banka, Krosmobil, KPMG AG, Valurek, ANRIC Hidro, Leoni Viring Sistem Sautist, Bombardir Transportejšn, MobilMediKer i drugi.

Premijer Vučić se zahvalio na pomoći za poplavljena područja i lično gospodinu Lindneru na uspešnom privrednom skupu. Kako je saopštio, sa nekim učesnicima će se sresti već u ponedeljak u Beogradu. On je rekao da jedna kompanija, koju nije imenovao, a koja već posluje u Srbiji, namerava da proširi svoje poslovanje i do 2016. godine planira da otvori novih 3.000 radnih mesta.


Nemački privrednici su ukazali na probleme sa kojima su se ranije suočavali, a i danas, koji će srpska vlada rešiti već narednih dana, obećao je Vučić.
 

- Nešto ozbiljniji problemi su u farmaceutskoj industriji. Tu nam predstoje teški razgovori sa predstavnicima nekih naših institucija, ali mislim da su oni videli dobru volju sa srpske strane i to ne uopšteno, nego najkonretnije moguće rešavanje problema - rekao je Vučić.
 

Sa skupa je potekla ideja da se slični skupovi organizuje u Minhenu i Štutgartu zbog njihovih jakih asocijacija industrijalaca i proizvođača.


- Ako posle ovog sastanka dobijemo rezultat nekoliko hiljada zaposlenih, to je veliki, veliki uspeh i veoma sam srećan zbog toga - podvukao je Vučić. - Politički signali posle susreta sa Merkelovom su takvi da su se neke firme, kao ERBAS, pojavile na skupu i da je on bio veoma uspešan i plodotvoran.

Investitorima otvorena vrata: Vučić sa dr Rajnerom Lindnerom

Dr Lindner je najavio da će se u septembru ili oktobru nastaviti razgovori i sa srpskom privrednom delegacijom u Beogradu i da će doneti nove investicione projekte. U septembru će biti organizovan regionalni biznis-forum na koji će biti pozvane sve zemlje Zapadnog Balkana.


Vučić je dodao da će na tom skupu morati da budu prisutni svi članovi Vlade i da pokažu gostoprimstvo za investicije.


- Srbija ima CEFTA sporazum, koji je veoma važan, ali želimo još bliže odnose u regionu i da uklonimo granična čekanja od dva-tri dana za naše i njihove kamione. Želimo da pronađemo još bolja rešenja za funkcionisanje tržišne ekonomije bez zaustavljanja i to je naišlo na odličan prijem kod gospođe Merkel.

Izvoz 1,3 milijarde evra

U toku prošle godine bilateralnom trgovinom sa Nemačkom Srbija je smanjila trgovinski deficit za 34,5 odsto na 383 miliona evra, podaci su Ministarstva inostranih poslova Nemačke. Srbija je, prošle godine, izvezla u Nemačku robu u vrednosti od 1,3 milijarde evra, što je povećanje od 28,4 odsto. Istovremeno je Srbija uvezla iz Nemačke robu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, što je rast od 5,7 odsto.

 

Međutim, prava visina vrednosti srpsko-nemačke trgovine je veća pošto mnoge nemačke firme koriste svoje sestrinske firme u Srbiji za snabdevanje takozvanih trećih tržišta, što nije obuhvaćeno zvaničnom statistikom.


Najvažnije investicije iz Nemačke u Srbiji su, između ostalog STADA, Metro, Frensenijus, Boš, Henkel, Simens, Daimler Benz i Meser. Nemačke direktne investicije u Srbiju od 2000. dostigle su vrednost u visini od 1,743 milijarde evra.

 

POVEZANE VESTI

Petak 13.06.2014. 19:26
A Vuchici je njima obecao: EPS; Telekom; Aerodrom"Nikola Tesla"; Kosovo i Metohiju; Clanstvo u NATO-u i nezaboravni nocni provod svaki put kad posete Srbiju. Pitam se samo, na kojim mu je egzoticnim ostrvima sela kinta i koliko. Medjutim, nesto mi se javlja da ce ova izdaja debelo da mu presedne i to mnogo brze nego sto moze da pretpostavi.
Petak 13.06.2014. 18:04
Jel su to oni isti nemci koji pre 3-4 meseca zavise ukrajnu U CRNO...........Oprezno sa bagrom nacistickom oni znaju samo 2 stvari da budu DOBROOOO 1-Nacisti koji voleeeeeee mein kampf i firera nijohovog adolfa 2-da teraju da rade druge ljude na prinudjeni rad do smrti Ko sa djavolom tikve sadi!!!!!!!!!!
Petak 13.06.2014. 18:07
Nadam se da vam se neće ostvariti želje jer to neće podržati ni jedan normalan građanin Srbije koi planira da ostane u Srbiju. Ako predamo resurse NJemcima to je ravno OKUPACIJI a ne davno smo rekli BOLJE GROB NEGO ROB.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online