Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 17.07.2014.
14:23
Beta, Nedeljnik A

Ministar: Srbija neće bankrotirati ako...

Ministar privrede Srbije i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je da Srbija neće bankrotirati ukoliko se sprovedu najavljene mere i septembra zaključi novi trogodišnji aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ministar privrede i v.d. ministra finansija Dušan Vujović: Srbija neće bankrotirati ukoliko se sprovedu najavljene mere i zaključi novi trogodišnji aranžman s MMF-om
 

"Srbija neće bankrotirati ukoliko se najavljene mere sprovedu i u septembru zaključi novi trogodišnji aranžman sa MMF-om. Aranžman sa ovom finansijskom institucijom omogućiće nam da smanjimo fiskalni deficit, održimo javni dug u normalnim okvirima i postanemo atraktivna destinacija za strane investicije", kazao je Vujović za "Nedeljnik".

On je istakao da će rebalans budžeta koji se očekuje krajemseptembra prikazati sve ključne elemente ekonomskog programa koji će biti osnova pregovora sa MMF-om.

"To uključuje isplate socijalnih programa, plate i penzije, ekonomske stimulacije za nove investicije. Cilj je da rebalans posluži kao osnova za zdravo planiranja budžeta za sledeću godinu i projekciju rashoda do 2017. godine", rekao je Vujović i naveo da teret reformi ne može da iznese samo jedan sloj društva, jer one nisu lake, ali da dugoročno gledano one znače poboljšanje privrednog ambijenta, otvaranje novih radnih mesta i bolji život za sve građane Srbije.

"Borba protiv sive ekonomije ostaje prioritet. Radićemo na efikasnijoj naplati akciza i carina, jer sada gubimo oko 100-150 miliona evra u sivoj zoni. Moramo imati i efikasniju administraciju i javna preduzeća. U njima danas radi preplaćen i loš menadžment", dodao je Vujović.

"Vučić mi veruje"

Upitan o preuzimanju dužnosti ministra finansija, Vujović je odgovorio da je prihvatio ukazano poverenje premijera Aleksandra Vučića da "pokažemo da Srbija ostaje na kursu kredibine fiskalne konsolidacije do 2017. godine sa sličnim, ali drugačije raspoređenim ekonomskim merama, kako u vremenu, tako i po širini dejstva".

Kako je objasnio, rešenjem statusa 584 preduzeća u Agenciji za privatizaciju, koja samo troše budžetska sredstva, blokiraju resurse i ništa ne privređuju, uštedećemo oko 600 miliona evra godišnje.

"Plate i penzije moraće da budu smanjene za 10 odsto i sa tim je saglasan i premijer Vučić, ali pre nego što to uradimo videćemo efekte borbe protiv sive ekonomije i ušteda koje planiramo da ostvarimo uvođenjem reda u administraciju i javna preduzeća", rekao
je Vujović.

On je istakao da je još rano da se govori o prodaji, gasenju nelikvidnih firmi ili otpuštanju ljudi, jer nije rešeno ni pitanje preduzeća u restrukturiranju koja zapošljavaju oko 60.000 ljudi i godišnje iz budžeta izvlače oko 800 miliona evra. Prema njegovim rečima, solidarni porez će ostati na snazi do septembra, nakon čega će biti zamenjen smanjenjem plata od 10 odsto za više od 700.000 zaposlenih u javnom sektoru.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.07.2014. 14:52
Srbija nece bankrotirati ako njeni gradjani bankrotiraju. Ko je odbio predloge MMF - a odlicno je prosao, dokazano. Posle svakog dolaska MMF - a nama je sledila neka propast. Prvo neka neko objasni kome je izneto 50 milijardi dolara iz zemlje za pocetak
Četvrtak 17.07.2014. 14:56
odakle vise vade ove junake crtanih filmova;Udovicki,Dinkic,Vlahovic,Pitic,Jelasic,Jorgovanka,Krstic,Vujovic,... i nek se ne uvrede ne pomenuti strucnjaci cije evidentno (ne)znanje dovodi u ozbiljnu sumnju i dobru nameru njihovog delanja?? A svi postadose ozbiljno bogati dok zemlja dodje do prosjackog stapa?! Alo, bre,nesposobnjakovici,pa postujte bar licnu svojinu i ne ozakonjujte sopstvenu pljacku ovog napacenog naroda!Savremenici pokradose stednju(``stara devizna`` ) a ovi aktuelni zinuli na penzije kao da to nije tudje krvavo zaradjeno, to je novac generacija a ne tekuca zarada.Ovi Acini stvarno nemaju ni mozga,ni morala a po svoj prilici ni dobru nameru prema sopstvenom narodu??
Četvrtak 17.07.2014. 16:03
Sto znaci da nista dosad niste radili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online